ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάτω από τα $30 η τιμή του πετρελαίου

Nέα αναταραχή στα Χρηματιστήρια

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κάτω από το φράγμα των 30 δολαρίων υποχώρησαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία, προκαλώντας ταυτόχρονα παράπλευρες απώλειες σε διάφορα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο.

Η νέα πτώση έρχεται ύστερα από ένα ράλι ανόδου μιας βδομάδας.

Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας, (γύρω στις 09:25 ώρα Κύπρου), η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 3% ή κατά 91 σεντ στα 29,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ η αντίστοιχη τιμή του βρετανικού μπρεντ υποχώρησε κατά 3,74% ήτοι 1,14 δολάρια στα 29,36 δολάρια το βαρέλι.

Η νέα πτώση έρχεται έπειτα από τις απώλειες κατά 5,74% και 5,2% για το WTI και την μπρεντ αντίστοιχα τη Δευτέρα.

Παράπλευρες απώλειες στα Χρηματιστήρια

Στον απόηχο της πτώσης των τιμών του μαύρου χρυσού, το Χρηματιστήριο της Μόσχας κατέγραψε σήμερα πτώση πάνω από 3% στον απόηχο της νέας πτώσης των τιμών του πετρελαίου, με το ρωσικό νόμισμα να υποχωρεί έναντι του δολαρίου και του ευρώ και να προσεγγίζει το χαμηλό επίπεδο ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας. Ο δείκτης RTS (που εκφράζεται σε δολάρια) υποχώρησε κατά 3,5% με τις πρώτες συναλλαγές να έχουν ανακάμψει ελαφρώς, ενώ ο δείκτης Micex (που εκφράζεται σε ρούβλια) παρέμεινε σταθερός. Το ρούβλι υποχωρεί με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 81,7 ρούβλια ανά δολάριο και τα 88,8 ρούβλια ανά ευρώ.

Νωρίτερα, το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε τη συνεδρία της Τρίτης με μεγάλη πτώση σε ποσοστό 2,35%, συνεχίζοντας έτσι την πτωτική συνεδρία της Γουόλ Στριτ το βράδυ της Δευτέρας, στον απόηχο της νέας πτώσης στις τιμές του πετρελαίου. Ο βασικός δείκτης Nikkei κατέγραψε απώλειες 402,01 μονάδων για να κλείσει στις 16.708,90 μονάδες, δίνοντας τέλος στην ανάκαμψη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων στις αρχές της δύσκολης αυτής χρονιάς, της χειρότερης μετά το 1949. Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 2,33%, με απώλειες 32,40 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 1.360,23 μονάδες.

Και στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης, οι μετοχές παρουσιάζουν υποχώρηση πέραν του 5% την Τρίτη, αφού το διπλό σερί ανόδου τερματίστηκε μετά το πέρας των συζητήσεων για νέο πακέτο τόνωσης της κινεζικής οικονομίας, παρά την τελευταία ένεση 440 δισ. γουάν ($67 δισ.) από την κινεζική Κεντρική Τράπεζα. Ο Shanghai Composite υποχώρησε σε ποσοστό 5,27% και ο Shenzhen Composite βούτηξε σε ποσοστό 6,14%.

Πτωτικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στον απόηχο των απωλειών στις ΗΠΑ και στα χρηματιστήρια της Ασίας, πτωτικά ξεκίνησαν την Τρίτη οι  συναλλαγές στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με απώλειες κατά 1,40% στις 5.794,91 μονάδες. Στο χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax άνοιξε με πτώση κατά 1,40% στις 9.599,56 μονάδες. Ανάλογο ήταν το κλίμα και στο χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε στην έναρξη της συνεδρίασης κατά 1,68% στις 4.238,85 μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X