ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοδος στις χρηματιστηριακές αγορές

ΑΜΠΕ

Ανοδο κατέγραφαν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ενώ πτωτικά κινείτο το γεν σήμερα μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να μειώσει σε αρνητικό έδαφος ένα από τα βασικά της επιτόκια, στο πλέον τολμηρό μέτρο μέχρι στιγμής για να τονώσει την οικονομία.

Η απόδοση των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αφού η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα χρεώνει επιτόκιο 0,1% σε επιλεγμένους λογαριασμούς που διατηρούν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην κεντρική τράπεζα.

Οι περισσότεροι επενδυτές είχαν πιστέψει ότι οι αξιωματούχοι που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής στην Ιαπωνία παραήταν επιφυλακτικοί για να υιοθετήσουν ένα τόσο ριζοσπαστικό μέτρο. Η αντίδρασή τους οδηγήσε το δολάριο σε υψηλό σχεδόν έξι εβδομάδων έναντι του γεν στα 121,495.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολουθούσαν ανοδικά τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 να ανακάμπτει νωρίτερα κατά 1,2%, ύστερα από απώλειες κατά 1,7% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 45 χώρες, ήταν ενισχυμένος κατά μισό τοις εκατό.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησε κατά 4 μονάδες βάσης σε χαμηλό εννεαμήνου στο 0,29%, με τις αποδόσεις των διετών ομολόγων να αγγίζουν νέο ιστορικό χαμηλό στα επίπεδα του -0,471%. Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,95%.

Το δολάριο ενισχυόταν κατά 0,4% έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων στο 98,885, καταγράφοντας ωστόσο απώλειες περίπου 0,7% σε εβδομαδιαία βάση.

Στην αγορά πετρελαίου, το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 0,7% στα 33,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ σημείωναν άνοδο κατά 0,9% στα 34,18 δολάρια το βαρέλι.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 2,8%, καταγράφοντας κέρδη 3,3% σε εβδομαδιαία βάση. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 1,8%, σημειώνοντας άνοδο 2,7% σε εβδομαδιαία βάση.

Ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 2,9%, ενώ ο δείκτης CSI300 των μεγαλύτερων εισηγμένων μετοχών στη Σανγκάη και το Σενζέν σημείωσε άνοδο 3,2%.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X