ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Μαύρος» Ιανουάριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο γενικός δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 1,96%, στις 552,83 μονάδες

Kathimerini.gr

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Mε συνολικές απώλειες -12,44% αποχαιρέτησε τον Ιανουάριο το Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποιώντας ίσως το χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων ετών.

Κυρίαρχο στοιχείο των συνεδριάσεων του Ιανουαρίου ήταν ότι σε σύνολο 18 συνεδριάσεων, οι πτωτικές συνεδριάσεις ανήλθαν σε 12 έναντι  6 ανοδικών συνεδριάσεων.

Η χαμένη κεφαλαιοποίηση υπερέβη τα 7 δισ. ευρώ και ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της χρονιάς. Βέβαια στη συνεδρίαση της Παρασκευής επικράτησαν οι αγοραστές μετά τις 15.00 το μεσημέρι. Στο θετικό κλίμα της αγοράς βοήθησαν και οι δηλώσεις των ξένων επιχερηματιών που συναντήθηκαν με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ο γενικός δείκτης έκλεισε το μήνα στις 552,83 μονάδες με ημερήσια κέρδη +1,96%. Ο τζίρος έφθασε τα 98,68 εκατ. ευρώ.

Οπως υποστηρίζουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, η απογοήτευση των επενδυτών είναι έκδηλη για το χαμηλό βαθμό που λαμβάνει η Κυβέρνηση που αφορά  την πάταξη της φοροδιαφυγής, την καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την εμπλοκή που παρουσιάζεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το αποτέλεσμα είναι να μην εισέρχονται φρέσκα κεφάλαια στην αγορά που πορεύεται στην νέα χρονιά με υψηλό δείκτη εσωστρέφειας και έλλειψη κατεύθυνσης. Η εγχώρια αγορά μετοχών παραμένει μετέωρη καθώς δεν υπάρχουν οι θετικοί καταλύτες για να επανεμφανισθούν οι αγοραστές μετοχών.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν τραπεζικά συνέδρια σε Λονδίνο και Παρίσι ενώ είχαν και κληθεί ελληνικές εισηγμένες. Το κλίμα για την Ελλάδα παραμένει στάσιμο αφού μόνο με σχεδιασμούς και χρονοδιαγράμματα που δεν υλοποιούνται από το κυβερνητικό σχήμα,  δεν μπορεί να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Την ίδια ώρα σε χρηματιστηριακό λήθαργο παραμένει η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών πραγματοποιώντας ελάχιστες συναλλαγές καθημερινά ενώ υπάρχουν και μετοχές που δεν ανοίγουν καθόλου. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα μεγάλος και ο αριθμός των εισηγμένων που είναι στη κατηγορία της διασποράς και πραγματοποιούν μόλις 4 δημοπρασίες των 60 δευτερολέπτων σε κάθε συνεδρίαση. Από τα τέλη Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν και οι ανακοινώσεις των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2015 για τις εισηγμένες. Με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2015 οι ζημιογόνες θα παραμείνουν περισσότερες από τις κερδοφόρες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση