ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανοδος 16% της τιμής του χρυσού από τις αρχές του έτους

Eίναι η επενδυτική κατηγορία με τα μεγαλύτερα κέρδη από την αρχή του έτους

Kathimerini.gr

Μέχρι σήμερα ο χρυσός είναι η επενδυτική κατηγορία με τα μεγαλύτερα κέρδη από την αρχή του έτους. Η ενίσχυση της τιμής του χρυσού κατά 16% υπερβαίνει τα κέρδη που έχει αποφέρει η επένδυση σε ομόλογα, τόσο σε αυτά υψηλού ρίσκου και απόδοσης όσο και σε όσα έχουν καλή πιστοληπτική αξιολόγηση, σε αμερικανικά έντοκα γραμμάτια, σε όλα τα νομίσματα και σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια σε ανεπτυγμένες και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η αναταραχή που κυριαρχεί στις παγκόσμιες αγορές έχει αυξήσει τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια.

Τα καθαρά στοιχήματα για άνοδο της τιμής του χρυσού βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο που έχουν βρεθεί εδώ κι έναν χρόνο. Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της τάσης που επικρατούσε πριν από λίγους μήνες, όταν οι επενδυτές πουλούσαν τον χρυσό που διέθεταν, με αποτέλεσμα η τιμή του να έχει υποχωρήσει τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του χρυσού έχουν ανέβει κατά 10% από τα τέλη Ιανουαρίου στα 1.230,70 δολάρια η ουγγιά και αναμένεται να καταγράψουν τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη για τον μήνα Φεβρουάριο, από τότε που άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά αρχεία, το 1975.

Από την αρχή του έτους, η τιμή των αμερικανικών εντόκων ομολόγων έχει αυξηθεί κατά 2,9% ενώ ο παγκόσμιος δείκτης της MSCI έχει υποχωρήσει κατά 6,7%. Το γιεν, το οποίο είναι το νόμισμα με την υψηλότερη απόδοση από την αρχή του χρόνου, έχει ανατιμηθεί κατά 6,5% έναντι του δολαρίου.

Η αλλαγή της εικόνας έχει αναγκάσει ορισμένους αναλυτές να εξετάσουν και πάλι το θέμα του χρυσού. Η κ. Ζορζέτ Μπόλε, αναλύτρια της ABN AMRO, υποστήριζε πως η τιμή του χρυσού θα υποχωρούσε, ωστόσο τώρα αναθεωρεί την πρόβλεψή της και θεωρεί ότι στο τέλος του 2016 η τιμή του θα έχει διαμορφωθεί στα 1.300 δολάρια η ουγγιά, από 900 δολάρια που πίστευε προηγουμένως.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση