ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενισχύεται η στερλίνα μετά τη δικαστική απόφαση για το Brexit

Άνοδο 1,5% σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων κατέγραψε σήμερα στις αγορές

Kathimerini.gr

Άνοδο 1,5% σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων κατέγραψε σήμερα η στερλίνα, με τις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων επίσης να ενισχύονται, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας ακύρωσε τα σχέδιά της για μείωση των επιτοκίων και εξήγησε ότι οι πιθανότητες μια αύξησής τους είχαν ενισχυθεί.

Η λίρα ανήλθε στο 1,2488 δολάριο μετά την έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό, στο υψηλότερο επίπεδό της από τις 7 Οκτωβρίου – την ημέρα που ένα «στιγμιαίο» κραχ την οδήγησε σε βουτιά 10% μέσα σε λίγα λεπτά. Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 0,25% όπως αναμενόταν.

Έναντι του ευρώ, η στερλίνα σημείωσε άνοδο κατά 1,9% σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων στις 88,595 πένες.

Η στερλίνα είχε ήδη ενισχυθεί μετά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου που τάχθηκε κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να εκκινήσει την επίσημη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομόλογου κινήθηκε ανοδικά μετά την ανακοίνωση της απόφασης στο 1,258%.

Η απόφαση πρόσφερε ελπίδα στους επενδυτές που ανησυχούν ότι το υπουργικό συμβούλιο της πρωθυπουργού στοχεύει σε ένα «σκληρό Brexit» και πιστεύουν ότι αυτό ίσως μπορεί να μετριαστεί αν οι υπουργοί έχουν μεγαλύτερο λόγο στη διαδικασία αυτή.

Ο βρετανικός δείκτης των blue chip FTSE 100 επέκτεινε τις απώλειες του, καταγράφοντας νωρίτερα πτώση κατά 0,5%. Οι μετοχές των εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που είναι περισσότερο προσανατολισμένες στην εγχώρια οικονομία σε σχέση με τα bluechip, σημείωσαν άλμα σχεδόν 2%, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι του δείκτη FTSE 100. Η ημερήσια διαφορά ανάμεσα στις κινήσεις των δύο δεικτών αναμένεται να είναι η υψηλότερη από το 2009.

«Η απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου είναι ένα … χτύπημα για την Τερέζα Μέι και τους υπουργούς υπέρ του Brexit στην καρδιά της κυβέρνησης», σχολίασε ο Νιλ Γουίλσον, αναλυτής στην ETX Capital στο Λονδίνο. «Καθιστά την εκκίνηση του Brexit πολύ πιο πολύπλοκη και έδωσε μεγάλη ώθηση στη στερλίνα».

Η κυβέρνηση είπε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση, αλλά κάποιοι αναλυτές ήδη εικάζουν ότι η τελική ετυμηγορία ίσως ακόμα και να οδηγήσει την Βρετανία στο να υπαναχωρήσει από τα σχέδιά της για έξοδο από την ΕΕ.

Άλλοι είπαν ότι ο αντίκτυπος θα είναι πολύ πιο περιορισμένος, ενώ ορισμένοι χρηματιστές τόνισαν ότι η ανάκαμψη της στερλίνας συνεχίζει να μοιάζει με βραχυπρόθεσμη διόρθωση μετά την πτώση των τελευταίων τριών μηνών.

Οι τράπεζες άρχισαν ήδη να σκέπτονται τις λεπτομέρειες της διαδικασίας στην περίπτωση που το κοινοβούλιο θα έχει περισσότερο επίσημο λόγο σε αυτή. Αναλυτές στη Citi δήλωσαν ότι οι βουλευτές δεν αναμένεται να μπλοκάρουν την επίσημη ενεργοποίηση του Άρθρου 50 του συντάγματος της ΕΕ, που ξεκινά τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο μιας χώρας από την Ένωση.

«Και πάλι, μια ψήφος στο κοινοβούλιο θα αποτελέσει πλήγμα για την πρωθυπουργό που είχε υποστηρίξει με σθένος ότι η εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου θα ήταν δική της απόφαση και θα επαναφέρει στην επιφάνεια τις διαφορές εντός του Συντηρητικού Κόμματος», ανέφεραν οι αναλυτές. «Οι βουλευτές ενδεχομένως να θεωρήσουν ότι δικαιούνται να ζητήσουν να αποκαλυφθεί η διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, όπως το εάν σχεδιάζει να διατηρήσει την πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά και τη συμμετοχή στην Τελωνειακή Ένωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X