ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Ιστορικό χαμηλό για τη λίρα μετά τη σύλληψη βουλευτών του HDP

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έκανε βουτιά και ενισχύθηκαν οι φόβοι

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ έναντι του δολαρίου και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έκανε βουτιά, μετά τη σύλληψη βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης, που ενίσχυσε τους φόβους για την ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 3,15 λιρών ανά δολάριο και έχει χάσει πάνω από το 7% της αξίας του φέτος. Ο βασικός δείκτης BIST 100 του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης μειώθηκε 2,5% στο κλείσιμο της πρωινής συνεδρίασης. Το κόστος ασφάλισης τουρκικών ομολόγων από τον κίνδυνο μη αποπληρωμής τους έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο ενός μήνα και πλέον.

Η φυλάκιση των δύο ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και τουλάχιστον εννιά βουλευτών του προκάλεσε την ανησυχία της ΕΕ και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τα μέτρα καταστολής κατά των διαφωνούντων από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι κανείς χρηματιστής ή αναλυτής τουρκικών χρηματιστηριακών εταιρειών δεν θέλησε να μιλήσει επώνυμα στο Reuters.

«Τα δημοσιεύματα για αυξημένα μέτρα καταστολής και τη συζήτηση περί επαναφοράς της θανατικής ποινής εγείρουν ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία των ροών ξένων άμεσων επενδύσεων, ακόμη και για την ένταξη (της Τουρκίας) στην ΕΕ», δήλωσε υπεύθυνος στρατηγικής για τις αναδυόμενες αγορές της τράπεζας UBS στο Λονδίνο.

Η Τουρκία εξαρτάται από τις ξένες επενδύσεις για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεταξύ των χωρών της G20, και για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της, που απαιτεί πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Οι τραπεζικές μετοχές επλήγησαν, με αυτή της Isbank, που είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη τουρκική τράπεζα, να υποχωρεί 2,7% στις 4,73 λίρες. Η μετοχή της Garanti Bank μειώθηκε 3,4% στις 7,78 λίρες. Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έχουν καλέσει επανειλημμένα τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκιά τους για να ενισχύσουν την κατανάλωση και την οικονομία. Η Isbank ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τη μείωση των επιτοκίων της και την ακολούθησαν άλλες τράπεζες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X