ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πτώση στερλίνας λόγω αναμενόμενων εξαγγελιών περί σκληρού Brexit

Στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Οκτώβριο

ΚΥΠΕ

Η στερλίνα έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο ισοτιμίας έναντι του δολαρίου από τον Οκτώβριο, μετά από τα κυριακάτικα δημοσιεύματα που φέρουν την Τερέζα Μέι έτοιμη να δηλώσει την Τρίτη με τους πιο ξεκάθαρους μέχρι στιγμής όρους ότι προσανατολίζεται προς το λεγόμενο «σκληρό» Brexit.

Το βρετανικό νόμισμα έπεσε κάτω από το 1,20 έναντι του δολαρίου νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Υποχώρησε επίσης στο 1,13 έναντι του ευρώ στις ασιατικές αγορές, στη χαμηλότερη ισοτιμία εδώ και δύο μήνες.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα Μέι θα πει πως είναι διατεθειμένη να βγάλει τη Βρετανία από την ενιαία αγορά και από την τελωνειακή ένωση αν αυτό απαιτείται για την επαναφορά ελέγχων στη μετανάστευση από την ΕΕ.

Πάντως η Ντάουνινγκ Στριτ έχει υποβαθμίσει τις πληροφορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «εικασίες».

Η στερλίνα έχει υποχωρήσει συνολικά κατά περίπου 20% έναντι του δολαρίου από το δημοψήφισμα του Ιουνίου πέφτοντας σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Η νέα υποχώρηση της στερλίνας έρχεται επίσης μετά από την προειδοποίηση του Υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ότι η Βρετανία θα αντιδράσει με μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις σε περίπτωση που δε λάβει επαρκή πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Ερωτηθείς από τη γερμανική εφημερίδα Die Welt μέσα στο Σαββατοκύριακο κατά πόσο σε μια τέτοια περίπτωση η Βρετανία θα μπορούσε να γίνει «ο φορολογικός παράδεισος της Ευρώπης», ο κ. Χάμοντ σχολίασε ενδεικτικά ότι «ο βρετανικός λαός δεν πρόκειται απλώς να ξαπλώσει και να πει ‘κρίμα, τραυματιστήκαμε’».

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πάντως ότι δεν είναι στις προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης να μετατρέψει το οικονομικό μοντέλο της χώρας σε όμοιο με της Σιγκαπούρης, λέγοντας ότι ελπίζει η Βρετανία να παραμείνει «στο κυρίαρχο ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό σκεπτικό» όταν φύγει από την ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση