ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το 2017 θα είναι ένα δύσκολο έτος για το Μεξικό

Οι πωλήσεις πετρελαίου αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον προϋπολογισμό

Kathimerini.gr

Προειδοποιώντας από τις πρώτες ημέρες του 2017 πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποτελέσει μια «ταινία τρόμου» για το Μεξικό, η κεντρική τράπεζα της χώρας καλλιέργησε την παραπλανητική εντύπωση πως η μεξικανική οικονομία κινδυνεύει ουσιαστικά από την αλλαγή πολιτικής στις ΗΠΑ εξαιτίας του νέου προέδρου.

Αναμφίβολα οι ακυρώσεις επενδύσεων στο έδαφος του Μεξικού από πλευράς αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, που αναθεώρησαν τα σχέδιά τους εξαιτίας των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ, αποτελούν ήδη επιβαρυντικό παράγοντα. Στην πραγματικότητα, όμως, τα δεινά της οικονομίας του Μεξικού προηγούνται της εκλογής Τραμπ και οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως το 2017 θα είναι έτσι κι αλλιώς ένα εφιαλτικό έτος για τη χώρα, ακόμη κι αν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν υλοποιήσει τις απειλές του.

Τα τελευταία τρία χρόνια η οικονομία του Μεξικού επιβραδύνεται σημαντικά καθώς η μοίρα της είναι στενά συνδεδεμένη με τα ορυκτά καύσιμα. Οι πωλήσεις πετρελαίου αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον προϋπολογισμό του Μεξικού και η πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» οδήγησε αναπόφευκτα σε μεγάλες περικοπές στους τομείς της δημόσιας υγείας και παιδείας, αλλά παράλληλα και σε ραγδαία μείωση των επενδύσεων στην κρατική πετρελαϊκή Pemex. Οικονομικοί αναλυτές της Τράπεζας του Μεξικού αλλά και της Citi/Banamex προεξοφλούν πως φέτος η οικονομία δεν πρόκειται να σημειώσει ανάπτυξη πάνω από το 1,7%. Αιτία είναι, μεταξύ άλλων, και το ότι θεωρούν αναπόφευκτη μια αύξηση των επιτοκίων που θα περιορίσει τον δανεισμό και τις δαπάνες. Αν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει σημειωθεί από το 2013, όταν το μεξικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 1,4%.

Στο μεταξύ, εν μέσω της επιβράδυνσης των τελευταίων ετών, το πέσο έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 40% έναντι του δολαρίου.

Και η πιο άμεση επίπτωση της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην οικονομία του Μεξικού ήταν η περαιτέρω υποχώρηση του νομίσματος κατά περίπου 11%, από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και μέχρι σήμερα. Για τους ίδιους τους Μεξικανούς, πάντως, εξίσου σοβαρό πρόβλημα με τη ραγδαία πτώση του νομίσματος που οδηγεί σε εκτίναξη τις τιμές των βασικών αγαθών είναι η άνοδος κατά 20% της τιμής του φυσικού αερίου στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες. Η άνοδος αυτή προοιωνίζεται σημαντική αύξηση του κόστους των μεταφορών, είτε με ιδιωτικό μέσον είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Και βέβαια εκείνο που απασχολεί περισσότερο τους Μεξικανούς είναι το κατά πόσον οι αυξημένες τιμές των καυσίμων θα μεταφρασθούν σε αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, τέτοιες που να μην μπορούν τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα να αντεπεξέλθουν στις βασικές διατροφικές τους ανάγκες.

Αναμφίβολα, πάντως, οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ και η προοπτική να τις υλοποιήσει έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη μεξικανική οικονομία. Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motors ήταν η πρώτη του κλάδου που, υπό την απειλή των τιμωρητικών δασμών στις εισαγωγές της από το Μεξικό στις ΗΠΑ, ακύρωσε επενδυτικό της σχέδιο αξίας 1,6 δισ. δολαρίων σχετικό με την ανέγερση μονάδας παραγωγής μοντέλων Ford Focus.

Είχε, άλλωστε, προηγηθεί η απόφαση της βιομηχανίας Carrier να μη μεταφέρει τμήμα της παραγωγής της στο Μεξικό, αλλά έχουν ακολουθήσει ανάλογες αποφάσεις άλλων αμερικανικών βιομηχανιών που ακύρωσαν επενδύσεις τους στη γειτονική χώρα των ΗΠΑ και πιθανότατα θα ακολουθήσουν κι άλλες. Το πρόβλημα θα είναι τότε καίριο για το Μεξικό καθώς προέρχονται από τις ΗΠΑ τουλάχιστον το 50% των ξένων επενδύσεων στη χώρα, που το 2015 έφτασαν τα 30 δισ. δολάρια.

Πολιτική Τραμπ και επενδύσεις

Ενδεικτική των επιπτώσεων που ενδέχεται να συνεπάγεται η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στο Μεξικό, είναι η εκτίμηση του ομίλου Citigroup για το πόσο θα επηρεαστούν οι επενδύσεις στη χώρα. Ο εν λόγω τραπεζικός όμιλος υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τις ξένες επενδύσεις που θα γίνουν στο Μεξικό το τρέχον έτος στα 25 δισ. δολάρια από τα 35,8 δισ. δολάρια που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Και βέβαια οι αρνητικές εξελίξεις σε αυτό το πεδίο θα έχουν αντίκτυπο και στις εξαγωγές του Μεξικού στις ΗΠΑ που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον τα 3/4 του συνόλου. Σημειωτέον ότι ώς τώρα το Μεξικό σημειώνει εμπορικό πλεόνασμα στις συναλλαγές του με τις ΗΠΑ που το 2015 έφτασε περίπου στα 60 δισ. δολάρια και αντιπροσώπευε πάνω από το 5% του μεξικανικού ΑΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση