ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβέβαιο το μέλλον των ελληνικών ιδιωτικών χρηματιστηριακών

Ο ισχνός ημερήσιος τζίρος του Χρηματιστηρίου αδυνατεί να συντηρήσει τις εταιρείες

Kathimerini.gr

Σε οικονομικό αδιέξοδο παραμένουν οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές που εξακολουθούν να λειτουργούν, σε μια περίοδο που οι ιδιώτες επενδυτές έχουν εξαφανιστεί και ο ισχνός ημερήσιος τζίρος του Χρηματιστηρίου αδυνατεί να τις συντηρήσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ», σήμερα υπολογίζεται ότι εργάζονται μόλις 300 υπάλληλοι στις 23 ιδιωτικές χρηματιστηριακές-μέλη του συνδέσμου μελών του Χρηματιστηρίου (ΣΜΕΧΑ) από 5.500 το 1999, όταν όμως λειτουργούσαν 90 χρηματιστηριακές. Ακόμη και οι συγχωνεύσεις-εξαγορές που επιχειρήθηκαν (κυρίως) το 2011 δεν είχαν θετική κατάληξη, αφού όταν ενώνονται ζημιογόνες εταιρείες το αποτέλεσμα παραμένει αρνητικό.

Οι περισσότερες από τις μικρές χρηματιστηριακές διατηρούνται σήμερα εν ζωή είτε με πολύ λίγους ιδιώτες πελάτες, είτε διότι οι βασικοί μέτοχοί τους δεν επιθυμούν να τις κλείσουν και συχνά χρηματοδοτούν τη δραστηριότητά τους. Ο στόχος των ελληνικών χρηματιστηριακών είναι κοινός: Να μειωθούν τα κόστη, καθώς οι ιδιωτικές κρατούν μόνο τη διαβίβαση εντολών και μεταφέρουν το κοστοβόρο κομμάτι υπηρεσιών, όπως είναι το ταμείο τίτλων και η εκκαθάριση, στις μεγάλες χρηματιστηριακές που είναι θυγατρικές τραπεζών. Σημαντικά μερίδια αγοράς κατέχουν και τα remote members (μέλη εξ αποστάσεως), όπως είναι η Citigroup, η UBS, η Credit Suisse, η Deutsche Bank, η Βank of America και η Société Générale.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία (2015 - 2016) δεν έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές μειώσεις προσωπικού στις χρηματιστηριακές. Ισως γιατί έχει ήδη αποχωρήσει το 70% των αντικριστών και των brokers από το 2010 και μετά. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε σύνολο 52 χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Αθήνα –εκ των οποίων οι 16 είναι εξ αποστάσεως– οι 10 πρώτες σε μερίδια αγοράς ελέγχουν σχεδόν το 80% των ημερήσιων συναλλαγών στο χρηματιστήριο.

Η νέα διοίκηση των ιδιωτικών χρηματιστηριακών που εξελέγη πρόσφατα, με πρόεδρο τον κ. Σπύρο Κυρίτση που ανήκει στην Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ, έχει ως στόχο τη μείωση του κόστους των συναλλαγών που πληρώνουν οι εγχώριες ιδιωτικές ΑΧΕΠΕΥ προς τη μητρική εταιρεία του Χρηματιστηρίου. Παράλληλα, η νέα διοίκηση του ΣΜΕΧΑ στοχεύει να προσελκύσει ξένα κεφάλαια μέσω της παράλληλης εισαγωγής εταιρειών στην ελληνική αγορά.

Για την ιστορία, να σημειώσουμε εδώ ότι σήμερα σε μία χρηματιστηριακή εταιρεία υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες εργαζομένων. Από τη μία είναι οι αντικριστές (dealers), που βρίσκονται μπροστά στα μόνιτορ και έχουν ως ευθύνη να εκτελούν τις εντολές αγοράς και πώλησης μετοχών και στην πλειονότητά τους αμείβονται με βασικό μισθό. Η δεύτερη κατηγορία εργαζομένων είναι οι brokers. Το κέρδος τους προέρχεται από τη χρέωση των πελατών για τις υπηρεσίες τους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση