ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δύσκολη εξίσωση για το Χρηματιστήριο Αγορών το 2019

Η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα δεν αποτέλεσε «μαγνήτη» για τα ξένα χαρτοφυλάκια

Kathimerini.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Το 2018 είναι μια χρονιά που το ελληνικό χρηματιστήριο θα θέλει να ξεχάσει. Παρά τις αρχικές προσδοκίες για ένα έτος-ορόσημο στην πορεία των ελληνικών μετοχών, η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αντί να αποτελέσει «μαγνήτη» για τα ξένα χαρτοφυλάκια, έκανε τα διεθνή funds να βγάλουν εντελώς από τα ραντάρ τους τη χώρα μας. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρέθηκε σε χαμηλά δύο ετών, καταγράφοντας από τις αρχές του χρόνου τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς και κοντά στο 24%, ο τραπεζικός δείκτης άγγιξε ιστορικά χαμηλά και η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών οδηγήθηκε σε κατάρρευση κατά περίπου 60% και κάτω από τα 4 δισ. ευρώ. Από τις 20 Αυγούστου η «τύχη» της ελληνικής οικονομίας καθώς και των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων είναι στα «χέρια» των αγορών, και αυτές είναι που θα καθορίσουν τις προοπτικές του 2019.

Σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών, το 2019 θα είναι ένα ακόμη δύσκολο έτος για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο θα παραμείνει εγκλωβισμένο ανάμεσα στο δυσμενές διεθνές κλίμα και τις εγχώριες προκλήσεις. Το γεγονός ότι η ελληνική αγορά παραμένει ρηχή και ευάλωτη στα εξωτερικά σοκ –το οποίο και αποτελεί πόλο έλξης των shorts– λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά για τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τα θέματα που θα καθορίσουν την πορεία των ελληνικών μετοχών είναι το πολιτικό κλίμα ενόψει εκλογών, η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η συνέχιση ή όχι των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, η πορεία των επενδύσεων και το κλίμα στις διεθνείς αγορές, το οποίο έχει αλλάξει πλέον ριζικά.

«Οι ξένοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα διατηρήσουν τη στάση αναμονής απέναντι στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, μέχρι να υπάρξει καλύτερη ορατότητα σε σχέση με τα πολιτικά ζητήματα καθώς και αναφορικά με τις προσπάθειες του τραπεζικού συστήματος για την αντιμετώπιση των NPEs», εκτιμά η IBG Research.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Νίκος Σακαρέλης, αναλυτής της Wealth Fund Services, η χρηματιστηριακή αγορά απεχθάνεται την αβεβαιότητα και θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Είναι σαφές ότι η χρηματιστηριακή κοινότητα επιδιώκει οικονομικές πολιτικές που ενισχύουν τη μείωση φόρων, την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και πρωτοβουλίες που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Το 2019 μπορεί να είναι μια χρονιά που, λόγω του ότι είναι και εκλογικό έτος, μπορεί να κρύβει περισσότερο θετικές εκπλήξεις, καθώς η αγορά μπορεί να αρχίσει να προεξοφλεί μια αλλαγή πολιτικής, περισσότερο φιλοεπενδυτικής, κάτι που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης, επικεφαλής της Fast Finance.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, για να μπορέσει να δει καλύτερες μέρες το 2019, θα πρέπει να λύσει μια δύσκολη εξίσωση, όπως σημειώνει στην «Κ» ο Μάριος Κουμής, στέλεχος ξένης τράπεζας που δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά. Οι εγχώριες προκλήσεις είναι μεγάλες: Αφενός μεν η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε μια προεκλογική χρονιά, στην οποία δυστυχώς η όποια προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις θα αντικατασταθεί με μια ακατάσχετη παροχολογία, αφετέρου δε η πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανειακών ανοιγμάτων των τραπεζών με τέτοιον τρόπο, ώστε να μη δημιουργηθούν ισχυρές αναταράξεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Σύμφωνα και με τον κ. Σακαρέλη, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο μέτωπο των κόκκινων δανείων. Οποια λύση και αν προκριθεί από το ΤΧΣ ή την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως επισημαίνει, το θέμα είναι να αρχίσει να υλοποιείται ώστε να ελεγχθούν τυχόν αδυναμίες και παραλείψεις με ζητούμενο να αποφευχθεί τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η φράση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Είναι διαφορετικό να ζητάς χρήματα για να καλύψεις τρύπες που σου ορίζει ο νομοθέτης και διαφορετικό να ζητάς χρήματα από τους επενδυτές γιατί έχεις ένα επιχειρηματικό σχέδιο με εξαγορές, συγχωνεύσεις π.χ. που θα σου αποφέρει μελλοντικά περισσότερα κέρδη.

Οι διεθνείς αγορές

Ενας σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει το Χ.Α. το 2019 θα είναι η πορεία των διεθνών αγορών, σε μια στιγμή που η ρευστότητα μειώνεται διεθνώς και η αποστροφή ρίσκου είναι η επενδυτική στρατηγική που κυριαρχεί έπειτα από εννέα χρόνια μιας συνεχούς «αγοράς ταύρων» στα χρηματιστήρια. Οπως σημειώνει ο κ. Κουμής, μία μεταβλητή, η οποία έκανε την εμφάνισή της σχετικά πρόσφατα, αφορά την καταγραφή σημαντικών πιέσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, ως απόρροια των ανησυχιών για την εμφάνιση μιας ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, σε ένα περιβάλλον μείωσης ρευστότητας από τις κυριότερες κεντρικές τράπεζες, αλλά και την εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων Αμερικής - Κίνας. Στη δίνη μιας σημαντικής διόρθωσης των διεθνών αγορών, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να ξεχωρίσει θετικά το ελληνικό χρηματιστήριο, εν τη απουσία θετικών ειδήσεων από το εγχώριο μέτωπο. Οι προοπτικές των διεθνών αγορών κάθε άλλο παρά ευοίωνες διαγράφονται και έτσι η επενδυτική κοινότητα οδηγείται σε στάση αυξημένης επιφυλακτικότητας καθώς οι αβεβαιότητες αυξάνονται, διαβλέποντας την επερχόμενη οικονομική επιβράδυνση με τις δυσμενείς παρενέργειες στα εταιρικά μεγέθη, σημειώνει από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X