ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Εντονη νευρικότητα στις διεθνείς χρηματαγορές

H συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, διαμόρφωσαν αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια.

Newsroom Κ, Αθήνα

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια στις πρώτες τρεις συνεδριάσεις της εβδομάδας, με τους κύριους δείκτες της Wall Street να καταγράφουν την Τετάρτη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2011. Το ενδεχόμενο μετά την πρόσφατη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής στις 25-26 Σεπτεμβρίου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να υιοθετήσει μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική, καθώς και η συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, επέδρασαν αρνητικά στη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Η σύγκρουση της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019, το αβέβαιο αποτέλεσμα των συζητήσεων μεταξύ των 27 μελών-κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Βρετανίας για τους όρους αποχώρησής της, καθώς και το ενδεχόμενο μεγαλύτερης από την αναμενόμενη επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, συντέλεσαν επίσης στην πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων. Με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, οι τιμές των κυβερνητικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας ενισχύθηκαν. Εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ λόγω των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) βρέθηκε την Τετάρτη στο 3,10%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου υποχώρησε κάτω από το 0,39% για πρώτη φορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, εν μέσω διαμάχης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ιταλίας και τους αυξημένους φόβους για σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης της Ευρωζώνης το τρέχον έτος μετά τα απογοητευτικά στοιχεία Οκτωβρίου για τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για πρώτη φορά στην ιστορία της, έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου απόκλιση» από τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 της Ιταλίας, ζητώντας την αναθεώρησή του σε διάστημα τριών εβδομάδων και την ευθυγράμμισή του με τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο του 2018. Μη συμμόρφωση της Ιταλίας, ενδέχεται να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και στην επιβολή κυρώσεων, υπό την προϋπόθεση έγκρισης από το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ κέρδισε έδαφος καταγράφοντας την Τετάρτη νέο υψηλό για το 2018, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολ. βρέθηκε προσωρινά την ίδια ημέρα κάτω από το 1,1400 για πρώτη φορά από τα μέσα Αυγούστου πριν ανακάμψει μερικώς στην περιοχή 1,1410/15 νωρίς στις αγορές της Ευρώπης την Πέμπτη, παραμένοντας όμως περίπου 0,5% χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση.

*Τομέας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Εurobank.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X