ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η διαδοχή Ντράγκι εμποδίζει το ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές

Το μήνυμα που έχει προ πολλού δώσει στις αγορές η Τράπεζα ότι θα αυξήσει τα επιτόκια φέτος δεν συνάδει με τις προσδοκίες τους.

BALAZS KORANYI, FRANCESCO CANEPA / REUTERS

Ορισμένα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θέλουν να αλλάξει το μήνυμα που έχουν δώσει στις αγορές σε ό,τι αφορά τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της. Σύμφωνα με πηγές της ευρωτράπεζας, κάτι τέτοιο θα δέσμευε τον επόμενο πρόεδρό της μήνες προτού ακόμη αποφασιστεί ο διορισμός του.

Δεδομένου ότι επιβραδύνεται η οικονομία της Ευρωζώνης, το μήνυμα που έχει προ πολλού δώσει στις αγορές η Τράπεζα ότι θα αυξήσει τα επιτόκια φέτος δεν συνάδει με τις προσδοκίες τους. Εως τώρα, όμως, οι εγκέφαλοι της Τράπεζας έχουν αποφύγει να διαμηνύσουν οτιδήποτε αφορά την περίοδο μετά τη λήξη της θητείας του σημερινού προέδρου. Ο σημερινός πρόεδρος Μάριο Ντράγκι αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΚΤ στις 31 Οκτωβρίου. Τα στελέχη της ΕΚΤ προτιμούν, προτού διαμηνύσουν στην αγορά ότι θα αργήσει η αύξηση των επιτοκίων, να έχουν εφαρμόσει ορισμένα μέτρα. Για παράδειγμα να έχουν προσφέρει ξανά μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες για να τονώσουν την εμπιστοσύνη.

«Διστάζουμε κυρίως επειδή δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος», τόνισε μια από τις πηγές που όλες προτίμησαν την ανωνυμία. Η ίδια πηγή προσέθεσε πως «υπό κανονικές συνθήκες δεν θα υπήρχε ζήτημα, αλλά ο κ. Ντράγκι είναι τόσο ισχυρή προσωπικότητα ώστε είναι πρόβλημα να δεσμευτούμε για την περίοδο μετά τη λήξη της θητείας του». Ο διάδοχος του κ. Ντράγκι αναμένεται να επιλεγεί μόνον μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα διεξαχθούν τον επόμενο Μάιο. Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι διάδοχοί του, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, εκφράζουν εντελώς διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

Οι διαφορές ανάμεσά τους έχουν σημασία καθώς το Δ.Σ. της ΕΚΤ τείνει πάντα να συντάσσεται με τον πρόεδρο και η επιτροπή νομισματικής πολιτικής σπάνια εκδηλώνει δημοσίως διαφωνία με την επίσημη πολιτική της Τράπεζας. Ο πανίσχυρος πρόεδρος της ΕΚΤ συμμετέχει στις συνόδους κορυφής της Ε.Ε. και παίρνει πρωτοβουλίες για να προωθήσει μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Ντράγκι είχε διορισθεί επισήμως πρόεδρος της ΕΚΤ τέσσερις μήνες προτού αναλάβει καθήκοντα το 2011. Δεν είναι εύκολο όμως να επαναληφθεί κάτι ανάλογο φέτος, καθώς οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να επιλέξουν τους διαδόχους μεγάλου αριθμού υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ε.Ε. Μεταξύ άλλων θα επιλέξουν και αυτούς που θα αναλάβουν επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι επιλογές τους πρέπει να επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου. Αυτό σημαίνει πως ο διάδοχος του κ. Ντράγκι και η ΕΚΤ θα έχουν λίγο χρόνο να προετοιμαστούν για την αλλαγή σκυτάλης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €419.736

Οριακή πτώση στο ΧΑΚ

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 63,02 μονάδες, παρουσιάζοντας οριακή πτώση σε ποσοστό 0,22%
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΑΓΟΡΕΣ
X