ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύμα ακυρώσεων δημοσίων εγγραφών στο τουρκικό χρηματιστήριο

Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, Borsa Instanbul 100, σημείωσε αθροιστικές απώλειες 13%

Newsroom Κ, Αθήνα

Δύο μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, η DeFacto και η Beymen, αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την αρχική δημόσια εγγραφή τους, που είχαν προγραμματίσει για τις αρχές Μαΐου, εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους διεθνείς επενδυτές.

Η είδηση διαψεύδει τις προσδοκίες αναλυτών της αγοράς εντός και εκτός Τουρκίας για μία χρονιά με πολλές εισαγωγές εταιρειών στο τουρκικό χρηματιστήριο. Αντανακλά, επίσης, τη δυσπιστία των επενδυτών, οι οποίοι εγκαταλείπουν σταδιακά την Τουρκία εν μέσω μεγάλων ελλειμμάτων, διψήφιου πληθωρισμού, ελεύθερης πτώσης του νομίσματος και αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων των τουρκικών ομολόγων.

«Η αποτυχία ή η επιτυχία μιας εισαγωγής στο χρηματιστήριο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα των μακροοικονομικών μεγεθών και από το γενικότερο κλίμα στην αγορά», σχολιάζει ο Μπουράκ Τσετιντσεκέρ, διαχειριστής κεφαλαίων στο Strateji Portfoy στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως προσθέτει ο ίδιος, «καμία από τις εταιρείες δεν θα μπορούσε να προβλέψει κάτι τέτοιο». Οι δύο δημόσιες εγγραφές που ακυρώθηκαν δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Εχουν προηγηθεί άλλες που προχώρησαν μεν, αλλά με πολύ δυσμενείς όρους. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία κοινής ωφελείας Enerjisa Enerji AS και η εταιρεία υπηρεσιών υγείας MLP Saglik Hizmetleri AS μόλις που κατόρθωσαν να επιτύχουν τον χαμηλότερο στόχο που είχαν θέσει για το ύψος των προσφορών. Σε ό,τι αφορά τη MLP Saglik, αναγκάστηκε να μειώσει κατά 21% την τιμή εισαγωγής.

Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, Borsa Instanbul 100, σημείωσε αθροιστικές απώλειες 13% τους τελευταίους 12 μήνες. Από την αρχή του έτους, άλλωστε, και έως τις 27 Απριλίου, οι ξένοι επενδυτές έχουν πωλήσει τουρκικούς τίτλους συνολικής αξίας 810 εκατ. δολαρίων.

Την ίδια τύχη ενδέχεται να έχουν οι Sok Marketler Ticaret AS και Penta Teknoloji, εταιρείες του ομίλου Yildiz Holding AS, που θα επιχειρήσουν να πωλήσουν μετοχές τους μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Στην αρχή του έτους, διεθνή ΜΜΕ προεξοφλούσαν μεγάλη αύξηση των δημόσιων εγγραφών στην Τουρκία. Ανάμεσά τους και ο Ασλί Καντεμίρ, δημοσιογράφος του Bloomberg, που τον Ιανουάριο προέβλεπε ότι οι τουρκικές εταιρείες θα πουλούσαν μετοχές συνολικής αξίας 4 δισ. δολαρίων μέσα στο τρέχον έτος.

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν συνολικά τις αναδυόμενες αγορές, καθώς προσβλέπουν στις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου. Στην περίπτωση της Τουρκίας, όμως, τη δυσπιστία τους εντείνουν η παρατεταμένη πολιτική κρίση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016 και η αβεβαιότητα που επικρατεί ενόψει των πρόωρων εκλογών του Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Τα ΜΕΔ των 7.5 δισ. ευρώ στον πυρήνα της έρευνας για ΣΚΤ

«ΠΡΟΣ Ai Em: ΣΟΥ ΈΦΤΑΙΞΕ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ!!!!! ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ: ΕΠΙ ΠΟΙΩΝ ...»
ΠΑΝΑΣΙΑΝΟΣ  |  15:52

Συμφωνούν επί της αρχής, δεν τα βρίσκουν στο μενού της έρευνας για ΣΚΤ

«Προς τί τόσο ντόρος για έρευνα; Η απάντηση είναι απλή: Φταίει ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ!!! …ένεν Πρόδρομε ...»
Ai Em  |  09:44

Τα ΜΕΔ των 7.5 δισ. ευρώ στον πυρήνα της έρευνας για ΣΚΤ

«Το ύφος «γκαίμπελς» δεν το αλλάζει με τίποτε!!! …όσο μαντάρα και αν τα κάνατε!! …ααα, ναι, φταίει ...»
Ai Em  |  09:39

«Σέβομαι το Σύνταγμα» δηλώνει ο Κ. Μπαρμπαρούσης

«Δεν το σώζεις χρυσέ μου.... Δεν το σώζεις..... Είσαι σαν βρεγμένο γατί τώρα, πριν 2 μέρες όμως εξωτερίκευσες ...»
Ανώνυμος  |  21:51

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών έφτασε τις €225.930

Οριακά κέρδη στο ΧΑΚ

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 70,16 μονάδες, παρουσιάζοντας μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,14%
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΑΓΟΡΕΣ