ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεγάλη πτώση του γουάν λόγω του εμπορικού πολέμου

Η εικόνα θυμίζει τη συντονισμένη πτώση των κινεζικών αγορών το καλοκαίρι του 2015

Kathimerini.gr

Εχοντας χάσει το 3,3% της αξίας του στη διάρκεια του Ιουνίου, το νόμισμα της Κίνας, το γουάν, διολίσθησε χθες ακόμη 0,8% έναντι του δολαρίου. Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο πέρασε το όριο των 6,7 γουάν προς ένα δολάριο. Ανάγκασε έτσι τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος, για να το στηρίξει, και έτσι οι απώλειες για το κινεζικό νόμισμα περιορίστηκαν στο 0,3%. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ η δεύτερη οικονομία του κόσμου ετοιμάζεται για γενικευμένο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Δεδομένου, όμως, ότι η πτώση του γουάν συνοδεύεται από παράλληλη υποχώρηση των σημαντικότερων δεικτών στα κινεζικά χρηματιστήρια, η εικόνα θυμίζει τη συντονισμένη πτώση των κινεζικών αγορών το καλοκαίρι του 2015, και οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.

Τότε, η κεντρική τράπεζα της Κίνας, που συνήθως επιτρέπει διακύμανση του γουάν της τάξεως του 2% έναντι του δολαρίου, είχε αφήσει το νόμισμα να υποχωρήσει σχεδόν 3%, προκαλώντας μαζικές εκροές κεφαλαίων αλλά και τεκτονικούς κραδασμούς στις αγορές σε όλο τον κόσμο. Η πρόσφατη πτώση του κινεζικού νομίσματος εμπνέει εκ νέου προβληματισμό, όχι, όμως, τόσο για την πορεία της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο όσο για τις δυνατότητές της να αντιπαρέλθει τις επιπτώσεις ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Ο δείκτης CSI 300, που παρακολουθεί τις μετοχές των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σεντζέν, σημείωσε χθες απώλειες 2,6%, ενώ έχει υποχωρήσει από την αρχή του έτους κατά 15%. Στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng China Enterprises, που παρακολουθεί τις εταιρείες της κινεζικής ενδοχώρας, σημείωσε απώλειες 1,9%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Επιχειρώντας να κατευνάσει την ανησυχία στις κινεζικές αγορές, ο Παν Γκονγκσένγκ, επικεφαλής της κινεζικής αρχής συναλλάγματος, εξέφρασε εμπιστοσύνη στη δυνατότητα του Πεκίνου να διατηρήσει την ισοτιμία του γουάν σε «συνετά» επίπεδα, ενώ ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Γι Γκανγκ, επανέλαβε την ίδια δήλωση και προσέθεσε πως η Κίνα θα διαχειριστεί το πρόβλημα με προσεκτική νομισματική πολιτική. Οπως επισημαίνει στο αμερικανικό δίκτυο CNBC η Αϊρις Πανγκ, οικονομολόγος της ING με ειδίκευση στην Κίνα, «τον Αύγουστο του 2015 είχαμε μια κρίση που οφειλόταν στις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας». Η ίδια οικονομολόγος εκτιμά πως τώρα η υποτίμηση του γουάν αντανακλά τους κινδύνους ενός εμπορικού πολέμου και υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα αφήνει τις δυνάμεις της αγοράς να υπαγορεύσουν την ταχύτητα με την οποία θα υποτιμηθεί το νόμισμα. Παράλληλα, ο Κλάουντιο Πιρόν, αναλυτής νομισματικής πολιτικής Ασίας στην Bank of America Merrill Lynch Global Research, υπογραμμίζει ότι, σε αντίθεση με το 2015, σήμερα δεν επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο ανώμαλης προσγείωσης της Κίνας.

Αυτήν τη φορά, πάντως, η μεγάλη υποχώρηση του κινεζικού νομίσματος σημειώνεται ενώ οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ετοιμάζονται να επιβάλουν δασμούς η μία στα προϊόντα της άλλης. Η απειλή του εμπορικού πολέμου υπονομεύει τη σταθερότητα στις κινεζικές αγορές, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στο δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο και εγκαταλείπουν τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Δεν λείπουν, άλλωστε, και τα εγγενή προβλήματα της κινεζικής οικονομίας, τα οποία, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, αποτελούν μεγαλύτερη απειλή από έναν εμπορικό πόλεμο.

Μεταξύ αυτών η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης και των επενδύσεων που αποτελούν έναν από τους ισχυρότερους μοχλούς της ανάπτυξης στη δεύτερη οικονομία του κόσμου. Οπως, άλλωστε, ανέφεραν αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος στους Financial Times, σε αντίθεση με άλλες φορές, η πτώση των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι μόνον ως προς το δολάριο αλλά και έναντι ενός ευρύτερου καλαθιού νομισμάτων που χρησιμοποιεί η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση