ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:54
 

Νέο ιστορικό χαμηλό της τουρκικής λίρας

Εναντι του δολαρίου και στο 19,48% το 10ετές τουρκικό ομόλογο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Reuters - Bloomberg

Νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου κατέγραψε την Πέμπτη η τουρκική λίρα, ξεπερνώντας τις πέντε τουρκικές λίρες, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε δύο υπουργούς του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για την δίκη και κράτηση του Αμερικανού πάστορα ο οποίος κατηγορείται από την Τουρκία ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με το Reuters, το νέο ξεπούλημα της τουρκικής λίρας, που είχε ως αποτέλεσμα να καταγράψει μεγάλες απώλειες το χρηματιστήριο της χώρας και να πληγεί το προφίλ κινδύνου του τουρκικού δημόσιου χρέους, αντανακλά την αύξηση των ανησυχιών σε σχέση με την ένταση της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και σημαντικό εμπορικό εταίρο.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στις 5,0934 λίρες, προτού ανακάμψει μερικώς, στις 5.0400.Το κόστος ασφάλισης του τουρκικού χρέους στην περίπτωση αθέτησης πληρωμών από την Τουρκία, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, ενώ το τουρκικό χρηματιστήριο πραγματοποίησε βουτιά πέραν του 2%, οδηγούμενο από τις μετοχές των τραπεζών.

Σύμφωνα με το Reuters, η τουρκική λίρα απώλεσε το 20% της αξίας της εντός του έτους λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και των ανησυχιών σε σχέση με το κατά πόσον η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατηρεί την ανεξαρτησία της μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ότι πρέπει να μειωθούν τα τουρκικά επιτόκια.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Bloomberg, η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου πραγματοποίησε άλμα 89 μονάδων βάσης, στο ρεκόρ του 19,48%, ενώ ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο της Τουρκίας σημείωσε πτώση μέχρι 2,8%, αυξάνοντας τις απώλειες του εντός του 2018 στο 18%, που είναι η χειρότερη απόδοση παγκοσμίως σε όρους τοπικού νομίσματος.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, η νέα πτώση της τουρκικής λίρας αύξησε τις απώλειες του τουρκικού νομίσματος εντός του τρέχοντος έτους πέραν του 25%.

«Η αγορά οδηγείται από ένα αρνητικό γεγονός σε άλλο», δήλωσε στο Bloomberg ο Nigel Rendell, ανώτερος αναλυτής στην Medley Global Advisors, στο Λονδίνο.

«Το καθαρό αποτέλεσμα είναι να πληγεί η όρεξη των επενδυτών για την αγορά τουρκικών περιουσιακών στοιχείων και η ολοένα και ασθενέστερη λίρα», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X