ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέο ιστορικό χαμηλό της τουρκικής λίρας

Εναντι του δολαρίου και στο 19,48% το 10ετές τουρκικό ομόλογο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Reuters - Bloomberg

Νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου κατέγραψε την Πέμπτη η τουρκική λίρα, ξεπερνώντας τις πέντε τουρκικές λίρες, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε δύο υπουργούς του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για την δίκη και κράτηση του Αμερικανού πάστορα ο οποίος κατηγορείται από την Τουρκία ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με το Reuters, το νέο ξεπούλημα της τουρκικής λίρας, που είχε ως αποτέλεσμα να καταγράψει μεγάλες απώλειες το χρηματιστήριο της χώρας και να πληγεί το προφίλ κινδύνου του τουρκικού δημόσιου χρέους, αντανακλά την αύξηση των ανησυχιών σε σχέση με την ένταση της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και σημαντικό εμπορικό εταίρο.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στις 5,0934 λίρες, προτού ανακάμψει μερικώς, στις 5.0400.Το κόστος ασφάλισης του τουρκικού χρέους στην περίπτωση αθέτησης πληρωμών από την Τουρκία, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, ενώ το τουρκικό χρηματιστήριο πραγματοποίησε βουτιά πέραν του 2%, οδηγούμενο από τις μετοχές των τραπεζών.

Σύμφωνα με το Reuters, η τουρκική λίρα απώλεσε το 20% της αξίας της εντός του έτους λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και των ανησυχιών σε σχέση με το κατά πόσον η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατηρεί την ανεξαρτησία της μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ότι πρέπει να μειωθούν τα τουρκικά επιτόκια.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Bloomberg, η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου πραγματοποίησε άλμα 89 μονάδων βάσης, στο ρεκόρ του 19,48%, ενώ ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο της Τουρκίας σημείωσε πτώση μέχρι 2,8%, αυξάνοντας τις απώλειες του εντός του 2018 στο 18%, που είναι η χειρότερη απόδοση παγκοσμίως σε όρους τοπικού νομίσματος.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, η νέα πτώση της τουρκικής λίρας αύξησε τις απώλειες του τουρκικού νομίσματος εντός του τρέχοντος έτους πέραν του 25%.

«Η αγορά οδηγείται από ένα αρνητικό γεγονός σε άλλο», δήλωσε στο Bloomberg ο Nigel Rendell, ανώτερος αναλυτής στην Medley Global Advisors, στο Λονδίνο.

«Το καθαρό αποτέλεσμα είναι να πληγεί η όρεξη των επενδυτών για την αγορά τουρκικών περιουσιακών στοιχείων και η ολοένα και ασθενέστερη λίρα», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Αγαπητέ φίλε, Η περίπτωση Στεφανίδη είναι μια τραγική περίπτωση και ακόμη πιο τραγική η προσπάθεια της ...»
Κυριακός Ε. Γεωργίου  |  13:08

#PoliticsBlog Η απαγωγή, το επίπεδο του Άντρου και ο Χάρης

«Στην ιστοσελίδα του ΚΙΣΑ, οι οικονομικές καταστάσεις ειναι ελλιπείς. Δεν υπάρχουν σημειώσεις ούτε και ...»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:38

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Αγαπητέ φίλε Κυριάκο, Όντως στα πρώτα χρόνια της ΚΔ έγιναν αυτά που λες. Όμως για την περίπτωση Στεφανίδη ...»
CGA  |  10:14

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Αγαπητοί φίλοι καλημέρα. Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στη χρήση ή την κατάχρηση της ιστορίας όπως ...»
Κυριακός Ε. Γεωργίου  |  09:25

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €180.226

Mικρά κέρδη στο ΧΑΚ

Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε άνοδο σε ποσοστό 0,28% κλείνοντας στις 74,03 μονάδες
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΑΓΟΡΕΣ