ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:16
 

Προβλέψεις για αύξηση του πετρελαίου στα 100 δολάρια

Ωστόσο, η για πρώτη φορά επιστροφή του από τα τέλη του 2014, ενδέχεται να μη διαρκέσει πολύ

Newsroom Κ, Αθήνα

*GEORGE HAY/ REUTERS BREAKINGVIEWS

Η τιμή του πετρελαίου οδεύει πάλι προς τριψήφιο αριθμό. Αυτό υποστηρίζουν ορισμένες μεγάλες εταιρείες εμπορίας πετρελαίου και το σκεπτικό τους είναι βάσιμο. Ωστόσο η επιστροφή της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2014, ενδέχεται να μη διαρκέσει πολύ. Η Trafigua και η Mercuria συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών διαπραγμάτευσης πετρελαίου που προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα πως η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να υπερβεί το σημαντικό ψυχολογικό όριο. Πάντως, πριν από λίγους μήνες υπήρχαν αρκετοί λόγοι ώστε να νομίζει κανείς πως οι τιμές θα παραμείνουν στα επίπεδα όπου βρίσκονταν τότε. Τον Ιούνιο, το καρτέλ του ΟΠΕΚ είχε αποφασίσει, μαζί με τη Ρωσία, να αυξήσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Αυτή η αύξηση θα αντιστάθμιζε, σε κάποιο βαθμό, τη μείωση της παραγωγής στη Βενεζουέλα και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο παρήγε μέχρι τον Αύγουστο 3,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο η απόφαση του ΟΠΕΚ δεν επαρκεί.

Αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch εκτιμούν πως το έλλειμμα που θα αντιμετωπίσει η αγορά πετρελαίου το 2019 θα ανέλθει σε 400.000 βαρέλια την ημέρα. Οι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα επάνω την πρόβλεψή τους για την τιμή του πετρελαίου Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Από αυτό το επίπεδο μέχρι τα 100 δολάρια το βαρέλι η απόσταση δεν είναι μεγάλη. Εν τω μεταξύ, τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ φαίνεται πως δεν έχουν ούτε τη δύναμη ούτε τη θέληση να αλλάξουν την κατάσταση. Στη διάρκεια της συνόδου του ΟΠΕΚ στο Αλγέρι, το Σαββατοκύριακο, δεν προέκυψε σοβαρό σχέδιο για αύξηση της παραγωγής. Το γεγονός μάλλον δεν θα πρέπει να αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου πως η υψηλή τιμή του πετρελαίου ευνοεί τα δημόσια οικονομικά των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ.

Η Σαουδική Αραβία διαθέτει το περιθώριο να αυξήσει την παραγωγή της, ωστόσο δεν θα μπορούσε να το επιτύχει γρήγορα. Οι Αμερικανοί παραγωγοί διαθέτουν μεγάλες ποσότητες σχιστολιθικού πετρελαίου, προβλήματα όμως στη διοχέτευσή του περιορίζουν τη δυνατότητά τους να καλύψουν το έλλειμμα στην αγορά. Μια προφανής αντίρροπη δύναμη είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει στείλει οργισμένα μηνύματα μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter διαμαρτυρόμενος διότι η τιμή του πετρελαίου έφτασε τα 80 δολάρια το βαρέλι. Ενα άλλο ενδεχόμενο είναι να αποδειχθεί εύθραυστη η παγκόσμια ζήτηση, διότι η ενίσχυση του δολαρίου καθιστά σχετικά ακριβότερο το πετρέλαιο και οι αναδυόμενες αγορές έχουν σήμερα υψηλότερα χρέη απ’ ό,τι την τελευταία φορά που η τιμή του πετρελαίου ήταν σταθερά τόσο υψηλή. Ο παγκόσμιος ρυθμός αύξησης κατανάλωσης πετρελαίου επιβραδύνθηκε κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, αν συμβεί, ενδέχεται να μη διαρκέσει πολύ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X