ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διόρθωση της νομοθεσίας για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων επιχειρεί η Νομικών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Απάλειψη ή και συμπλήρωση των κενών που εντοπίζονται σε διατάξεις του νόμου περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων του 2015 που αφορούσε τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, επιχειρεί η Επιτροπή Νομικών της Βουλής με προτάσεις νόμου που στόχο έχουν την παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας στους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν αποπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών Γεώργιο Γεωργίου, σε γενικές γραμμές το σύστημα που θεσπίστηκε με το νόμο του 2015 σχετικά με τους εγκλωβισμένους αγοραστές ενυπόθηκων ακινήτων, έχει αποτύχει.

«Ειδικότερα το σύστημα αδειοδότησης, έγκρισης, διαίρεσης και τιτλοποίησης νέων αναπτύξεων διαχρονικά έχει αποδειχθεί ανεπαρκέστατο. Παρά πολλές αναπτύξεις έχουν προχωρήσει χωρίς την εξασφάλιση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας, δεν υπάρχει έλεγχος και υφίστανται υπερμεγέθεις αναπτύξεις χωρίς την εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας. Αυτά τα φαινόμενα ήταν έντονα την περίοδο 2008- 2016» όπως ανέφερε.

Αυτό που επιχειρείται, όπως εξήγησε, «είναι η νομιμοποίηση υφιστάμενων παρανομιών όπως και η εξεύρεση τρόπου έκδοσης τίτλων για αναπτύξεις οι οποίες πωλήθηκαν με την κατάθεση πωλητηρίων εγγράφων στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας».

Η ψήφιση του περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων νόμου του 2015 αφορούσε τους λεγόμενους εγκλωβισμένους αγοραστές και η ψήφισή του αποσκοπούσε στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος που όντως υπάρχει εξαιτίας της αδυναμίας μεταβίβασης στο όνομα των αγοραστών εκείνων των ακινήτων για τα οποία έχουν διακανονιστεί πλήρως όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις έναντι του πωλητή αλλά για τα οποία ακίνητα δεν έχει εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας λόγω υποθηκών ή και άλλων εμπράγματων βαρών ή και άλλων επιβαρύνσεων επί του ακινήτου ή και προβλημάτων των εργοληπτικών εταιρειών.

Ο κ. Γεωργίου είπε πως η Επιτροπή ανέμενε τις προτάσεις της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα, καθώς το είχε εξετάσει σε συσκέψεις που έγιναν, ωστόσο μια τέτοια παρέμβαση δεν υπήρξε και ως εκ τούτου η Επιτροπή έχει προχωρήσει στη σύνταξη δύο προτάσεων νόμου τις οποίες συζήτησε στη σημερινή συνεδρία «στην προσπάθειά μας να απαλείψουμε ή να συμπληρώσουμε όλα τα κενά των διατάξεων τα οποία οδήγησαν στην αντισυνταγματικότητα, με βάση πρωτόδικες αποφάσεις, του νόμου».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση