ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για ΜΕΔ και τις... λίγες εκποιήσεις, η Κομισιόν στην Κύπρο

Εκποιήσεις και καταγραφή παροχών των Υπουργείων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επίσκεψη αστραπή πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα οκταμελές κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα της κ. Jean-Eric Paquet, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η επίσκεψη αυτή προηγείται των εισηγήσεων για τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις, που θα υποβάλει η Κομισιόν προς το Συμβούλιο, τον ερχόμενο μήνα.

Η Κομισιόν, κατά γενική ομολογία, ανησυχεί - όπως συνεχώς τονίζει άλλωστε στις χειμερινές εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου - πως η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να επιφέρει δημοσιονομική χαλάρωση σε διάφορους τομείς, με αρνητικά συνεπακόλουθα. Στο επίκεντρο της επίσκεψης θα βρεθούν οι προκλήσεις που παραμένουν μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. Μεταξύ άλλων, η ανεργία και ιδιαίτερα η μακροχρόνια και τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας των νέων, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, το υψηλό δημόσιο χρέος και οι μεταρρυθμίσεις σε συγκεκριμένους τομείς.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο αφορά όλα τα κράτη μέλη, πρέπει μέχρι το τέλος αυτού του μήνα να κατατεθεί από όλα τα κράτη μέλη σχετική έκθεση. Καθόσον αφορά την Κύπρο η έκθεση αυτή θα κατατεθεί σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο είναι ένας κύκλος συντονισμού της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής εντός της ΕΕ. Αποτελεί μέρος του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς κατά το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο τα κράτη μέλη ευθυγραμμίζουν τις δημοσιονομικές και οικονομικές τους πολιτικές προς τους στόχους και τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί σε ενωσιακό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επίσκεψη, έτυχαν ενημέρωσης οι «ελεγκτές» της ΕΕ για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία της αγοράς, καθώς και για επιμέρους προβλήματα που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης. Είναι μια τεχνοκρατική στήριξη, με τις περισσότερες συναντήσεις, πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα. Ωστόσο, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις και με κόμματα και φορείς της οικονομίας, κατά τις οποίες θα καταγραφούν τα όποια δεδομένα, καθώς αναμένονται συμβουλές εν ευθέτω χρόνω και για ζητήματα τα οποία επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά. Με τις τράπεζες πάντως, υπογραμμίζεται πως έγιναν ήδη οι συναντήσεις.

Σύμφωνα με πηγές με τις οποίες μίλησε η «Κ», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει εν ολίγοις να εξετάσει / ενημερωθεί πώς κάνει μια value for money πολιτική η Κυβέρνηση, σε σχέση με τα έξοδα και την απόδοση στους τομείς που τα ξοδεύει. Επί της ουσίας, η κάθοδος αυτή τη φορά, αφορά στα κονδύλια που δαπανώνται παραδείγματος χάριν στην παιδεία, στην υγεία και τι υπηρεσίες αποκομίζουν οι πολίτες από αυτά. Παρόλα αυτά, δύο είναι τα τμήματα στα οποία επικεντρώθηκαν τα κλιμάκια της Κομισιόν. Ένα είναι το Υπουργείο Εμπορίου και το άλλο είναι το Τμήμα Υδάτων. 

Η επιλογή αυτών, όμως, όπως πληροφορούμαστε, έχει γίνει πιλοτικά και δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στη λειτουργία τους. Η διαδικασία θα έχει ως εξής: το Τμήμα και το Υπουργείο θα παρουσιάσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι δαπάνες έχουν και το είδος των υπηρεσιών που προσφέρουν. Έπειτα και με τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παρουσιάσουν το Μάιο τι είδους διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να προσφέρουν value for money υπηρεσίες στον φορολογούμενο και στην καλύτερη λειτουργία τους.

Δυσαρέσκεια για εκποιήσεις

Πληροφορίες της «Κ» πάντως θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατήλθε και για άλλους – εκτός των συμβουλευτικών – λόγους, όπως να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για τη μικρή απήχηση στις εκποιήσεις των ακινήτων. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι θέλουν να κρούσουν το καμπανάκι σε αυτό τον τομέα, λόγω της πενιχρής ζήτησης που έχουν τα προς εκποίηση ακίνητα. Μέσω αυτής της προσέγγισης, όμως, ενδεχομένως να ασκήσουν και πίεση για βελτίωση των συνθηκών εκποίησης, κάτι το οποίο οι Τράπεζες επιζητούν. Όπως κατά καιρούς έχουν τονίσει, εξάλλου, θέλουν να βελτιωθούν οι όροι των εκποιήσεων, έτσι ώστε να δώσουν μια περαιτέρω ώθηση στην μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων.

Δημοσιονομική χαλάρωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισκέφθηκε και το 7ο Economic Congress που διοργανώθηκε χθες, ενώ στο επίκεντρο των ομιλιών των εκπροσώπων της Κομισιόν ήταν οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου η ανάπτυξη που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία να διατηρηθεί.

Ο Ζαν Έρικ Πικέ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού σημείωσε τις προσπάθειες της Κύπρου μετά την οικονομική κρίση και την επιστροφή στην ισχυρή ανάπτυξη, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των μακροοικονομικών ανισορροπιών που θα μειώσουν τα βάρη της κυπριακής οικονομίας.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, καθώς και στη μείωση του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους. «Παρά την ισχυρή δημοσιονομική επίδοση των τελευταίων δύο ετών, είναι σημαντικό η χώρα να παραμείνει προσηλωμένη στη διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει τροφοδοτήσει αιτήματα για δημοσιονομική χαλάρωση σε αριθμό τομέων. Καταλήγοντας ο κ. Πικέ ανέφερε ότι «οι πιέσεις αυτές διακινδυνεύουν την μείωση του δημοσιονομικού χώρου που είναι αναγκαίος για να τεθεί το δημόσιο χρέος σε σταθερή πτωτική πορεία και την επέκταση των δημοσίων επενδύσεων που μειώθηκαν σημαντικά λόγω της κρίσης».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση