ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Moody's: Αυξημένη εμπιστοσύνη προς την Τράπεζα Κύπρου

Παραμένει ακόμα, όμως, εξαρτημένη από τον ELA

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η έκθεση των Moody's, με τίτλο «Τράπεζα Κύπρου, Σύγκριση με Ελληνική Τράπεζα: Παρά τις βελτιώσεις σε αναδιαρθρώσεις και χρηματοδότηση, η ασθενής ποιότητα των ενεργητικών στοιχείων βαραίνει τα πιστωτικά προφίλ» είναι διαθέσιμη στο www.moodys.com. H έκθεση του οργανισμού αξιολόγησης είναι ενημερωτική για τις αγορές και δεν αποτελεί πράξη αξιολόγησης.

Λόγω της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, οι καταθέσεις άρχισαν να ξανακτίζονται σταδιακά. Παρόλο που μειώνεται ο ELA, η εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου παραμένει σταθερή, καθώς η Ελληνική Τράπεζα αντιμετώπισε λιγότερες εκροές κατά τη διάρκεια της κρίσης και διατηρεί ένα δυνατότερο προφίλ που είναι βασισμένο σε χρηματοδότηση από καταθέσεις.

Η Τράπεζα Κύπρου, η κυρίαρχη τράπεζα όσο αφορά το μερίδιο αγοράς, είναι πρωτοπόρος σε αναδιαρθρώσεις και ανακτήσεις προβληματικών δανείων. Σαν αποτέλεσμα, η κερδοφορία της, η οποία επίσης επωφελείται από ανακτήσεις μειωμένων περιουσιακών στοιχείων που επήλθαν στην κατοχή της όταν ανέλαβε τις εγχώριες δραστηριότητες της Λαϊκής το 2013, ανακάμπτει με ταχύτατους ρυθμούς. Παρόλα αυτά, τα κέρδη και των δύο τραπεζών θα παραμείνουν ήπια τα επόμενα χρόνια, καθώς ακόμα θα κτίζουν πάνω στα χαμηλά επίπεδα επισφαλών προβλέψεων τους.

Αντιπροσωπεύοντας περίπου το 41% των προβληματικών δανείων, οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια παρέχουν ένα ρυθμιστικό ρόλο έναντι απωλειών από τα μεγάλα αποθέματα ΜΕΔ, τα οποία συνεχίζουν να τελούν απειλή για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο δείκτης των ΜΕΔ στο σύνολο των χορηγήσεων, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 56,9% του συνόλου χορηγήσεων για την Ελληνική Τράπεζα και 52,5% για την Τράπεζα Κύπρου το Σεπτέμβριο του 2015, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στο προβλέψιμο μέλλον.      

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση