ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με νόμο, ξεπουλήματα ολόχρονα

Στη Βουλή η τροποποιημένη νομοθεσία πέντε χρόνια μετά την απόφαση Ανωτάτου

Πέντε σχεδόν χρόνια μετά τη δικαστική απόφαση που δικαίωνε εταιρείες που προχωρούσαν σε εκπτώσεις εκτός της αναφερόμενης από τον νόμο περιόδου, η κυβέρνηση στέλνει στη Βουλή τροπολογία με την οποία εκσυγχρονίζει το νομικό πλαίσιο.

Σημαντικότερη αλλαγή στο νόμο περί των Προϋποθέσεων Πώλησης Εμπορευμάτων σε Τιμές Εκπτώσεων αφορά στην κατάργηση του πρώτου μέρους του άρθρου 3, το οποίο αναφέρει πως απαγορεύεται σ ' οποιαδήποτε επιχείρηση να αναγγέλλει ή να διαφημίζει την πώληση οποιουδήποτε εμπορεύματος σε τιμή εκπτώσεως εκτός των χρονικών περιόδων που διαρκούν από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα και από την 7η Αυγούστου μέχρι την 7η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.

Το υπουργείο Εμπορίου επικαλείται την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις συνεκδικασθείσες υποθέσεις 143/2011, 144/2011 και 145/2011, όπου σημειώθηκε πως οι πρόνοιες των άρθρων 3(1), 4 & 11 αναφορικά με τις χρονικές περιόδους των εκπτώσεων, δεν μπορούν να συνεχίσουν να εφαρμόζονται καθότι αντιβαίνουν το κοινοτικό κεκτημένο και συγκεκριμένα τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2005/29/ΕΚ. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2005/29/ΕΚ μεταφέρθηκε στο εθνικό δίκαιο με τους περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών των Επιχειρήσεων προς τους Καταναλωτές Νόμους του 2007 έως (Αρ. 2) του 2013.

Η πρόνοια αναφορικά με τη διπλή αναγραφή της τιμής (τιμή έκπτωσης και αρχική τιμή) σε περιόδους εκπτώσεων παραμένει, ως οι εισηγήσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου 2015. Επιπρόσθετα, προστίθεται πρόνοια (άρθρο 3) ότι η διπλή αναγραφή της τιμής σε εμπορεύματα σε περιόδους εκπτώσεων, ισχύει για αγορές σε καταστήματα, ώστε να ταυτίζεται με τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο (Οδηγία 2011/83/ΕΕ).

Η ψήφιση του προτεινόμενου τροποποιητικού νομοσχεδίου θα πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση από τον Σεπτέμβριο του 2014 από τις κυπριακές Αρχές.

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X