ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απελευθερώνεται η χρήση κινητών από τα τέλη περιαγωγής εντός EΕ

Σε ισχύ ο κανονισμός της Κομισιόν για ανοιχτό διαδίκτυο και τέλη κινητής τηλεφωνίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε ισχύ έχει τεθεί ο κανονισμός 2015/2120 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που φέρνει τα πάνω κάτω με την διεθνή περιαγωγή κινητής τηλεφωνίας και τα τέλη που χρεώνουν οι πάροχοι εντός της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το όλο θέμα που απασχόλησε για μεγάλο χρονικό διάστημα την Κομισιόν τέθηκε τελικά σε εφαρμογή και το ένα από τα δυο σκέλη του κανονισμού που αφορά την διασφάλιση πρόσβασης στο ανοικτό διαδίκτυο ήδη τυγχάνει εφαρμογής εντός τον ορίων της ΕΕ.

Το άλλο κομμάτι, αυτό της διεθνούς περιαγωγής, τίθεται σε εφαρμογή σταδιακά από τον ερχόμενο Απρίλιο με την επιβολή πρόσθετου τέλους στην εγχώρια τιμή λιανικής για την παροχή ρυθμιζόμενων υπηρεσιών περιαγωγής. Ένα μέτρο το οποίο θα τερματιστεί στις 14 Ιουνίου 2017. Από την επομένη 15 Ιουνίου 2017 θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το δεύτερο σκέλος του κανονισμού, ο οποίος καταργεί τις επιπρόσθετες χρεώσεις σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας με τις οποίες χρεώνονται σήμερα οι πολίτες των κρατών μελών που χρησιμοποιούν το κινητό τους εκτός εθνικής επικράτειας.

Μια πρώτη γεύση για τις ευεργετικές πρόνοιες του εν λόγου κανονισμού θα δοθεί την Παρασκευή στην επίσημη παρουσίαση του κανονισμού στην Κύπρο από το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ). Στην παρουσίαση, στο ισόγειο του Υπουργείου Οικονομικών, θα παρουσιασθούν οι πρόνοιες του κανονισμού καθώς και η φόρμουλα που εξευρέθηκε ώστε να εξυπηρετηθεί ο αντικειμενικός στόχος που είναι η ορθολογιστική χρήση του κινητού τηλεφώνου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Ουσιαστικά η κατάργηση της περιαγωγής τόσο για φωνή όσο και για δεδομένα συνεπάγεται ότι ανεξαρτήτου χώρας (ΕΕ) χρήσης του κινητού η χρέωση θα γίνεται με βάση τα εθνικά τιμολόγια του κάθε παρόχου.

Ορόσημο η 15 Ιουνίου 2017

Το ευεργετικό σκέλος του ευρωπαϊκού κανονισμού που ενδιαφέρει εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ είναι οι διατάξεις για τις χρεώσεις στην περιαγωγή. Με βάση λοιπόν τις νέες ρυθμίσεις από τις 15 Ιουνίου 2017 οι πάροχοι περιαγωγής δεν θα χρεώνουν στους πελάτες πρόσθετο τέλος επιπλέον από τις εγχώριες τιμές λιανικής σε κανένα κράτος μέλος της ΕΕ, για τις ακόλουθες υπηρεσίες:

• Εισερχόμενες ή και εξερχόμενες κλήσεις περιαγωγής.

• Εξερχόμενα μηνύματα SMS σε περιαγωγή.

• Υπηρεσίες περιαγωγής δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων MMS.

• Τέλη ενεργοποίησης του τερματικού εξοπλισμού ή της υπηρεσίας που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό.

Ένα από τα σοβαρά ερωτήματα που είχαν διατυπωθεί στο προπαρασκευαστικό στάδιο συζήτησης για τον κανονισμό ήταν και το κατά πόσο η κατάργηση της περιαγωγής θα συνέβαλλε σε ενδεχόμενη κατάχρηση στην χρήση κινητών εκτός εθνικής επικράτειας. Η Κομισιόν στην τελική σύνταξη του κανονισμού έλαβε υπόψη της το θέμα αυτό θέτοντας πλαίσιο πολιτικής εύλογης χρήσης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες του παρόχου περιαγωγής να καταναλώνουν συγκεκριμένες ποσότητες υπηρεσιών περιαγωγής που προσφέρονται με τις ισχύουσες εγχώριες τιμές λιανικής οι οποίες είναι συνεπείς προς το αντίστοιχο τιμολογιακό τους πρόγραμμα.

Η έκδοση εκτελεστικών πράξεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα θεσπίζουν λεπτομερείς κανόνες σχετικά με την εφαρμογή της πολιτικής εύλογης χρήσης δεν έχουν καθοριστεί ακόμα. Αυτό το οποίο έχει κλειδώσει είναι η οικονομική επιβάρυνση των χρηστών που θα παραβιάζουν το πλαίσιο εύλογης χρήσης κινητών εκτός εθνικής επικράτειας. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κανονισμός καθορίζει ανώτατα όρια τιμών (σύνολο εγχώριας τιμής λιανικής + οποιουδήποτε τέλους περιαγωγής στις ρυθμιζόμενες υπηρεσίες):

• Εξερχόμενες κλήσεις σε περιαγωγή ανώτατο όριο €0,19 ανά λεπτό.

• Εξερχόμενα SMS σε περιαγωγή, ανώτατο όριο €0,06 ανά μήνυμα.

• Υπηρεσίες περιαγωγής δεδομένων, ανώτατο όριο €0,20 ανά megabyte.

• Εισερχόμενα SMS, κανένα πρόσθετο τέλος όπως και στα τέλη για ακρόαση μηνυμάτων.

Στο μεταβατικό στάδιο το οποίο θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Απρίλιο οι πάροχοι περιαγωγής μπορούν να επιβάλουν πρόσθετο τέλος επιπλέον της εγχώριας τιμής λιανικής για την παροχή ρυθμιζόμενων υπηρεσιών περιαγωγής λιανικής, το ύψος των οποίων είναι το ίδιο με τις επιπρόσθετες χρεώσεις όσων υπερβαίνουν το πλαίσιο εύλογης χρήσης το οποίο θα καταργηθεί στις 14 Ιουνίου 2017.

Επιπλέον, ο κανονισμός δίνει το δικαίωμα σε συγκεκριμένες και εξαιρετικές περιστάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του οικείου εγχώριου τύπου χρέωσης, ο εν λόγω πάροχος να μπορεί να ζητήσει την άδεια να επιβάλει πρόσθετο τέλος.

Ανοιχτό διαδίκτυο

Το σκέλος που αφορά το διαδίκτυο δεν έχει να κάνει με τα τιμολόγια που εφαρμόζονται από παρόχους στις χώρες της ΕΕ, αλλά με την θέσπιση κοινών κανόνων οι οποίοι θα διασφαλίζουν την ισότιμη και χωρίς καμία διάκριση διαχείρισης της κίνησης κατά την παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο καθώς και των σχετικών δικαιωμάτων των τελικών χρηστών. Οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση και να διανέμουν πληροφορίες και περιεχόμενο, να χρησιμοποιούν και να παρέχουν εφαρμογές και υπηρεσίες και να χρησιμοποιούν τερματικό εξοπλισμό της επιλογής τους.

Το εποπτικό κομμάτι εφαρμογής του κανονισμού ανατίθεται στις εποπτικές αρχές του κάθε κράτους μέλους (ΓΕΡΗΕΤ για την Κύπρο) οι οποίες θα έχουν εκτός του άλλων και την εξουσία για επιβολή κυρώσεων οι οποίες θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση