ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οικονομία της θάλασσας: Κανείς δεν μπορεί πλέον να την αγνοεί

Η PwC δημοσίευσε τo«‘Circumnavigation: An integrated approach to the economy of the sea»

Δελτίο Τύπου

Αν αναλογιστούμε ότι το 70% του πλανήτη μας καλύπτεται από ωκεανούς, ότι μεγάλος αριθμός παγκόσμιων οικονομιών εξαρτάται από την αλιεία, τις θαλάσσιες μεταφορές, τη ναυτική ασφάλεια, τον τουρισμό, το πετρέλαιο, το αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και το γεγονός ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται μέσω θαλάσσης, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τη σημασία της «μπλε» οικονομίας.

 

Με τη δημοσίευση της έκθεσης «‘Circumnavigation: An integrated approach to the economy of the sea», η PwC έχει ως στόχο να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων, του τεράστιου δυναμικού και των ανεκμετάλλευτων πόρων των ωκεανών του πλανήτη μας.

 

Εδώ και δέκα χρόνια, η PwC Πορτογαλίας αξιολογεί τη χρήση των θαλασσών στα πλαίσια του διεθνούς προγράμματος HELM. Η έκθεση παραθέτει τα πορίσματα αυτής της εκτενούς έρευνας και συλλογής δεδομένων, τονίζοντας τους λόγους για τους οποίους μια ολοκληρωμένη προσέγγιση αποτελεί κλειδί στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας της θάλασσας. Η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης προϋποθέτει, σύμφωνα με την έκθεση, τρία βασικά στοιχεία: το κατάλληλο πλαίσιο, τους κατάλληλους ανθρώπους και την κατάλληλη τεχνολογία και εξοπλισμό.

 

Η έκθεση της PwC περιγράφει επίσης τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της θάλασσας, περιλαμβανομένης και της βραδύτητας στη λειτουργία της, που αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι θα μπορούσε να ανεχθεί το νέο ψηφιακό περιβάλλον. Ακόμη, παραθέτει μια συνοπτική εικόνα της κατάστασης ως έχει σήμερα στις ναυτιλιακές βιομηχανίες και τις παράκτιες χώρες. Το σημαντικότερο ωστόσο στοιχείο που αναδεικνύει είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με το εύρος των ευκαιριών που παρουσιάζει η μπλε οικονομία, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις στον τομέα αυτό να θεωρούνται χαμηλής προτεραιότητας, τόσο από τις κυβερνήσεις, όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο.

 

«Τα πλεονεκτήματα της επικέντρωσης στην μπλε οικονομία είναι ωστόσο ξεκάθαρα», δηλώνει ο Miguel Marques, επικεφαλής του πρωτοποριακού έργου Οικονομία της Θάλασσας: «Πρόκειται για μια πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση, που προάγει την ανάπτυξη και την απασχόληση, προωθεί την καινοτομία και επιτρέπει σε ώριμες οικονομίες να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη αξία από τις παράκτιες ζώνες τους, διανοίγοντας παράλληλα νέες ευκαιρίες για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.»

 

Κάποιες χώρες έχουν ήδη επιτύχει σημαντική πρόοδο, πρωτοπορώντας μέσα από μια ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση σε θέματα μπλε οικονομίας. Το εργαλείο HELM είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να συνδράμει κυβερνήσεις, κλάδους, διαμορφωτές πολιτικής και παράκτιες κοινότητες στην επίτευξη του στόχου της ολοκληρωμένης προσέγγισης. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση