ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κεντρική: Η FinCΕΝ επαναβεβαίωσε απόφαση για τη FBME

Οριστική η διακοπή της πρόσβασης της FBME Bank Ltd στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ

ΚΥΠΕ

Οριστική καθίσταται η διακοπή της πρόσβασης της FBME Bank Ltd στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ με την τελική απόφαση της Μονάδας Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (FinCEN) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016 η Μονάδα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (FinCEN) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τελική της Απόφαση σχετικά με την FBME Bank Ltd, η οποία επαναβεβαιώνει την Τελική Απόφαση που είχε εκδοθεί στις 29 Ιουλίου 2015 με την οποία επιβαλλόταν απαγόρευση σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα των ΗΠΑ να ανοίγουν ή να τηρούν λογαριασμούς ανταποκριτή για ή για λογαριασμό της FBME Bank Ltd».

Υπενθυμίζεται ότι, «στην Τελική Απόφαση που είχε εκδοθεί στις 29 Ιουλίου 2015 η FinCEN είχε χαρακτηρίσει την FBME Bank Ltd ως ίδρυμα `πρωτίστης ανησυχίας για ξέπλυμα παράνομου χρήματος`, παραπέμποντας σε ανησυχίες τόσο για ξέπλυμα παράνομου χρήματος όσο και σε χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

«Η πρόσφατη Τελική Απόφαση της FinCEN αναφέρει ότι η τράπεζα συνεχίζει να διευκολύνει παράνομες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και καταλήγει εκ νέου στο αρχικό συμπέρασμα που είχε ανακοινώσει στη Δήλωση Ευρημάτων τον Ιούλιο 2014 ότι η FBME Bank Ltd αποτελεί ίδρυμα `πρωτίστης ανησυχίας για ξέπλυμα παράνομου χρήματος`», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, «με την απόφαση της FinCEN συνεχίζεται και καθίσταται οριστική η διακοπή της πρόσβασης της FBME Bank Ltd στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, η οποία είχε ουσιαστικά συντελεστεί με την αρχική απόφαση της FinCEN τον Ιουλίου του 2014».

Επισημαίνεται παράλληλα ότι το Ειδικό Μέτρο Πέντε που εφαρμόστηκε στην Απόφαση αποτελεί το αυστηρότερο μέτρο που μπορεί να επιβληθεί μέσα στα πλαίσια του Άρθρου 311 του USA PATRIOT Act, που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο 2001 σε συνέχεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου».

Στην απόφαση παρατίθεται το ιστορικό της υπόθεσης και η διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά από την αρχική Τελική Απόφαση του FinCEN στις 29 Ιουλίου 2015, την οποία και η τράπεζα είχε προσπαθήσει να ανατρέψει με ένδικα μέσα, κατορθώνοντας την αποδοχή από πλευράς Δικαστηρίου της εθελοντικής απόσυρσή της από πλευράς του οργάνου «για να καταστεί δυνατή η περαιτέρω διαδικασία θέσπισης κανόνων (rulemaking proceedings)» στις 6/11/2015.

Στις 27 Νοεμβρίου 2015, η FinCEN δημοσίευσε στο Ομοσπονδιακό Μητρώο ειδοποίηση επανέναρξης της διαδικασίας της Τελικής Απόφασης για περίοδο 60 ημερών για να ζητήσει επιπρόσθετα σχόλια σε σχέση με τη διαδικασία θέσπισης κανόνων, ιδιαίτερα αναφορικά με τα αποχαρακτηρισμένα, μη – προστατευμένα έγγραφα που υποστηρίζουν τη διαδικασία θέσπισης κανόνων, και κατά πόσο υπάρχουν οποιεσδήποτε εναλλακτικές αντί της απαγόρευσης του ανοίγματος ή της διατήρησης λογαριασμών ανταποκριτή για την FBME που θα μετρίαζαν ουσιαστικά τον κίνδυνο για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σε σχέση με τη FBME.

«Μετά το εκ νέου άνοιγμα της περιόδου για υποβολή σχολίων, η FinCEN εξέτασε όλα τα ειδικά μέτρα στη διάθεσή της κάτω από το Άρθρο 311, ως επίσης και την επιβολή όρων αντί της απαγόρευσης κάτω από το ειδικό μέτρο πέντε, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάλληλη επιλογή είναι η επιβολή απαγόρευσης κάτω από το ειδικό μέτρο πέντε», αναφέρεται.

Ως εκ τούτου, προστίθεται, «η FinCEN εκδίδει Τελική Απόφαση επιβάλλοντας σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα των ΗΠΑ την απαγόρευση να ανοίγουν ή να διατηρούν λογαριασμούς ανταποκριτή για, ή για λογαριασμό, της FBME, αντικαθιστώντας την Τελική Απόφαση που είχε δημοσιευτεί στις 29 Ιουλίου 2015».

Η επιβολή του ειδικού μέτρου πέντε από την FinCEN, διευκρινίζεται, «προστατεύει από τους κινδύνους για διεθνές ξέπλυμα παράνομου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που ενέχει η FBME για το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ».

Η Απόφαση τίθεται σε ισχύ 120 μέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της στο Ομοσπονδιακό Μητρώο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση