ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καινοτόμο σύστημα ηλιακής ενέργειας εγκαινιάζει το Ινστιτούτο Κύπρου

Πρόκειται για το Linear Fresnel

Δελτίο Τύπου

Τα εγκαίνια του συστήματος ηλιακής ενέργειας Linear Fresnel για το Δομημένο Περιβάλλον του Εργαστηρίου Καινοτόμων Τεχνολογιών του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) θα τελέσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016, στις 5 το απόγευμα.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο τριημερίδας που διοργανώνει το Ινστιτούτο Κύπρου στις εγκαταστάσεις του στη Λευκωσία από τις 11 έως και τις 13 Απριλίου. Στις δραστηριότητες της τριημερίδας περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο προορίζεται για χρήση από τεχνικούς και μηχανικούς, από τους σχεδιαστές και εγκαταστάτες του συστήματος.

Το καινοτόμο σύστημα ηλιακής ενέργειας Linear Fresnel κατασκευάστηκε με τη βοήθεια πόρων που εξασφαλίσθηκαν από τη συμμετοχή του ΙΚυ στο ερευνητικό πρόγραμμα «Small Scale Thermal District Units for Mediterranean Communities» (STS-Med) με την παράλληλη συμμετοχή 14 οργανισμών από 6 διαφορετικές χώρες, που προέρχονται όχι μόνο από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και από κυβερνητικά τμήματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το σύστημα που εγκαταστάθηκε στην Κύπρο είναι ένα από τα τέσσερα πιλοτικά συστήματα που χρηματοδοτήθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ τα άλλα τρία βρίσκονται στην Ιταλία, Αίγυπτο και Ιορδανία. Το σύστημα Linear Fresnel του ΙΚυ συλλέγει την ηλιακή ενέργεια μέσω ενός συστήματος κατόπτρων που ακολουθούν συνεχώς την πορεία του ήλιου και διοχετεύουν τη θερμική ενέργεια σε μια διάταξη μετατροπής της σε ψυκτική για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Καινοτόμων Τεχνολογιών, το οποίο κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία των κτηρίων «Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης» (Near Zero Energy Building – NZEB) και αποτελεί το πρώτο του είδους του στην Κύπρο. Ο τρόπος ενσωμάτωσης του ηλιακού συστήματος στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι επίσης μια από τις καινοτομίες του ΙΚυ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση