ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το μεταλλείο του Φοίνικα έβγαζε χρυσό

Προβλέπεται μηνιαία παραγωγή 20 κιλών χρυσού και 80-100 κιλών αργύρου

Στην παραγωγή χρυσού από τα χρυσοφόρα αποθέματα της Σκουριώτισσας θα προχωρήσει η Hellenic Copper Mines, διαδικασία για την οποία έχει ήδη υποβάλει σχετική περιβαλλοντική μελέτη.

Στόχος είναι η αξιοποίηση των ήδη εξορυγμένων χρυσοφόρων αποθεμάτων, τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση του μεταλλείου του Φοίνικα και βρίσκονται στοιβαγμένα σε σωρούς εντός της μεταλλευτικής Μίσθωσης της Σκουριώτισσας.

Η νέα διεργασία θα λαμβάνει χώρα σε μικρό τμήμα της μεταλλευτικής μίσθωσης, συνολικού εμβαδού 0,1 km2 (έναντι 2,8 km2 της Μίσθωσης) και συνοπτικά θα περιλαμβάνει τα εξής στάδια. Παρόμοιας φύσεως χρυσοφόρα μεταλλεύματα από άλλα μεταλλεία της Κύπρου, προγραμματίζεται να τροφοδοτήσουν τη νέα μονάδα μελλοντικά, όπως αναφέρεται.
Η Hellenic Copper Mines δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια στην περιοχή της Σκουριώτισσας, εξορύσσοντας χαλκούχο μετάλλευμα και παράγοντας καθαρό μεταλλικό χαλκό με τη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας.

Τα χαλκούχα κοιτάσματα που εξορύσσει, βρίσκονται στην περιοχή της Σκουριώτισσας στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους. Η μηνιαία τροφοδοσία του χρυσοφόρου μεταλλεύματος υπολογίζεται σε 29.000 tn (dry), που σημαίνει ότι η ετήσια δυναμικότητα ανέρχεται σε περίπου 350.000 tn μεταλλεύματος. Η προβλεπόμενη μηνιαία παραγωγή είναι 20 kg χρυσού και 80-100 kg αργύρου σε μορφή κράματος Χρυσού - Αργύρου (Dore).

Η διαλογή του μεταλλεύματος πραγματοποιήθηκε κατά τη διαδικασία της εξόρυξης των υπερκείμενων των κοιτασμάτων της περιοχής (Φοίνικα και Φουκάσας). Υπολογίστηκε ότι ο μέσος όρος ποιότητας του αποθέματος είναι 0,8 gr/tn σε χρυσό. Επιπρόσθετα, με βάση την αρχική και την τελική τοπογραφία, υπολογίσθηκε ότι η ποσότητα του αποθέματος του χρυσοφόρου μεταλλεύματος ανέρχεται σε 700.000 τόνους περίπου. Στα μεταλλεία Φοίνικα και Φουκάσα, αναμένεται ότι υπάρχουν επιπρόσθετες ποσότητες χρυσοφόρου μεταλλεύματος, στα υπερκείμενα των χαλκούχων συγκεντρώσεων, οι οποίες θα εξορυχθούν με την εξέλιξη των εργασιών των μεταλλείων. Οι ποσότητες αυτές υπολογίζεται ότι ανέρχονται στις 200.000 τόνους μεταλλεύματος, με περιεκτικότητα σε χρυσό της ίδιας τάξης (0,8 ppm) όπως και στο υφιστάμενο εξορυχθέν απόθεμα.

Ανέβηκε ο χρυσός

Η HCM, από την έναρξη των εργασιών της, διαχώριζε τα χρυσοφόρα μεταλλεύματα τα οποία, κατά την περίοδο της συσσώρευσής τους και καθώς είναι χαμηλής περιεκτικότητας, δεν ήταν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Παράλληλα, μέσω συνεχούς μεταλλουργικής έρευνας, μελετούσε ενδελεχώς το ενδεχόμενο μελλοντικής αξιοποίησής τους. Σήμερα, λόγω της ανόδου της τιμής του χρυσού και της συσσώρευσης ικανοποιητικής ποσότητας μεταλλεύματος, ηαξιοποίηση των χρυσοφόρων αποθεμάτων έχει καταστεί οικονομικά βιώσιμη. Το 2008 λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η ετήσια παραγωγή χρυσού μειώθηκε στους 2.280 τόνους. Έκτοτε παρουσιάζει αύξηση φτάνοντας στους 2.860 τόνους το 2014.

Σήμερα, λειτουργούν παγκοσμίως 980 μεταλλεία χρυσού σε 56 χώρες, τα κυριότερα των οποίων βρίσκονται στην Κίνα, στην Αυστραλία, στη Ρωσία, στις ΗΠΑ και στην Αφρική. «Η εταιρεία σκοπεύει με τη χρήση υδρομεταλλουργικών μεθόδων να παράξει χρυσό από τα εξορυγμένα μεταλλεύματά της. Ταυτόχρονα, προγραμματίζει να αξιοποιήσει επιπρόσθετα χρυσοφόρα αποθέματα από την περιοχή του παλαιού μεταλλείου του Στρογγυλού κατόπιν μεταφοράς στην Σκουριώτισσα, καθώς και άλλων περιοχών με επιτόπου έργα, κατόπιν εξασφάλισης των απαιτούμενων αδειών», αναφέρεται στη μελέτη.

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση