ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

FBME: Παράνομες και ανεύθυνες οι ενέργειες της ΚΤ

Επίσημη ανακοίνωση της FBME Bank

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας FMBE αναφέρει ότι, o ειδικός διαχειριστής της FBMEBankLimitedCyprus έχει αποστείλει επιστολές τερματισμού εργοδότησης προς 136 μέλη του προσωπικού της τράπεζας για δήθεν περιορισμό των εξόδων και διασφάλιση των καταθέσεων. Ο λόγος είναι, φαινομενικά, η εξοικονόμηση δαπανών για να προστατευθούν οι καταθέτες. Αυτή τη στιγμή η τράπεζα έχει κεφάλαια και αποθέματα της τάξης των $162 εκ., πέραν των πόρων για την κάλυψη όλων των καταθέσεων, και οποιαδήποτε εξοικονόμηση θα αφαιρεθεί πρώτα από τα κεφάλαια αυτά. Κατ’ επέκταση αυτή η υποτιθέμενη εξοικονόμηση δεν αποφέρει οποιαδήποτε οφέλη στους καταθέτες. Αντίθετα, η δυνατότητα της τράπεζας να συγκρατήσει τα αποθέματά της επηρεάζεται αρνητικά από την απόλυση του προσωπικού.

Η ενέργεια αυτή είναι αυθαίρετη και αντιβαίνει τη νομοθεσία. Ο Ειδικός Διαχειριστής δεν είναι ο εργοδότης του προσωπικού της FBMEBankLimitedκαι δεν έχει την αρμοδιότητα να τερματίζει συμβόλαια εργοδότησης. Αυτή η παρανομία ενισχύεται από την άρνηση της πληρωμής των οφειλών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Η εν λόγω ενέργεια αφήνει το υποκατάστημα στην Κύπρο με περιορισμένο προσωπικό, τόσο μειωμένο που το υποκατάστημα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά, αλλά δεν έχει καν τη δυνατότητα να υλοποιήσει την παράνομη διάλυση την οποία επιδιώκει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Ο Ειδικός Διαχειριστής προτίθεται επίσης να αποστείλει επιστολές στο σύνολο των καταθετών για να επιβεβαιώσουν –οι καταθέτες– τα υπόλοιπα των λογαριασμών τους στην FBMEBankLimitedCyprusBranch. Aπό την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του υποκαταστήματος από την ΚΤΚ, οι τραπεζικές λειτουργίες της έχουν τερματιστεί και συνεπώς οι πληροφορίες για τα υπόλοιπα λογαριασμών στο σύστημα δεν μπορούν βάση του νόμου να επικαιροποιηθούν,γι’ αυτό και δεν έχουν εκδοθεί καταστάσεις λογαριασμών.Στην ουσία το προτεινόμενο σχέδιο συνιστάτην ενσυνείδητη παροχή ανακριβών πληροφοριών στους καταθέτες ζητώντας τους να τις επιβεβαιώσουν ως ακριβείς. Εάν εφαρμοστεί το σχέδιο θα πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης των καταθετών.

Οι ενέργειες της ΚΤΚ είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια να επιτύχει με μη νόμιμα μέσα τις επιδιώξεις που δεν κατόρθωσε να πετύχει στα δικαστήρια. Ο στόχος είναι να μην επιτρέψει στην FBMEBankLimited να εξασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κύπρο. Αυτή η ενέργεια είναι και εσφαλμένη και παράνομη. Θα εκθέσει την ΚΤΚ ως προς τους καταθέτες της FBMEBankLtd παγκοσμίως και θα αυξήσει τις ευθύνες της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς τους ιδιοκτήτες της τράπεζας. Τελικά, οι καταθέτες της τράπεζας, το προσωπικό και οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που θα επωμισθούν τη συνεχή ανικανότητα της ΚΤΚ να ευθυγραμμιστεί με τη νομοθεσία και τη λογική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση