ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

FBME: Απεργούν οι εναπομείναντες υπάλληλοι

Καθυστέρηση στον έλεγχο των λογαριασμών των καταθετών

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να ενεργοποιήσει το σύστημα προστασίας καταθέσεων. Πέρα από τις αναφορές πολιτικών κομμάτων περί «κουρέματος», τις οποίες η Κεντρική διέψευσε άμεσα, επί της ουσίας, δημιουργείται έντονο πρόβλημα από την κάθοδο σε απεργία των υπαλλήλων που παρέμειναν στην τράπεζα. Στο σύνολό τους 29.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται εκτός των γραφείων της Τράπεζας και ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προχωρήσει ο έλεγχος των λογαριασμών για να πιστοποιηθεί ποιοι καταθέτες δικαιούνται αποζημίωση και για ποια ποσά.
Οι μέτοχοι της FBME από την πλευρά τους θεωρούν ότι με την ενέργειά της για ενεργοποίηση του Ταμείου Προστασίας καταθετών, η ΚΤΚ επιδιώκει να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο γεγονός, εξουδετερώνοντας την όποια αναμενόμενη δικαστική απόφαση ως προς τη διάλυση της Τράπεζας.

«Ως αποκορύφωμα πριν λίγες μέρες δύο εκ των συναδέλφων μας τερματίστηκαν παράνομα και εκδικητικά σε μια προσπάθεια εκφοβισμού γιατί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και υπέδειξαν λάθη στα οποία υπέπεσαν ο ειδικός διαχειριστής του κυπριακού υποκαταστήματος της FBME Bank Limited κ. Κρις Ιακωβίδη, και η Κεντρική Τράπεζα όταν ζητούσαν από εμάς τους υπαλλήλους να υποβάλουμε στους καταθέτες της FBME Bank Limited λανθασμένα στοιχεία σε σχέση με τις καταθέσεις τους.

Δύο μέρες μετά, και ενώ ετοιμαζόμασταν ως εργοδοτούμενοι να λάβουμε μέτρα για τον παράνομο τερματισμό των συναδέλφων μας, 136 συνάδελφοι από τους 165 υπαλλήλους έλαβαν επιστολές τερματισμού της απασχόλησής τους, μεταξύ των οποίων και 8 έγκυες γυναίκες και μητέρες σε άδεια μητρότητας! Στους ως αναφερόμενους υπαλλήλους μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη από το νόμο προειδοποίηση πριν τον τερματισμό της απασχόλησης, η αναλογία ετήσιας άδειας, η αναλογία 13ου μισθού και τα άλλα οφειλόμενα δεδουλευμένα ωφελήματα. Πρόκειται για ωφελήματα που προστατεύονται απο τον νόμο, που έχουν κατακτηθεί μετά από πολύχρονους αγώνες και η μη πληρωμή τους συνιστά κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι υπάλληλοι της Τράπεζας από την πλευρά τους ζητούν:

1. Την άμεση ανάκληση των παράνομων απολύσεων
2. Την πληρωμή των δικαιωμάτων μας άμεσα και στο ακέραιο
3. Μια πιο δίκαιη μεταχείριση
4. Την τήρηση του νόμου προστασίας της μητρότητας και των υποχρεώσεων προς τις μητέρες

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά τις αναφορές πολιτικών κομμάτων περί «κουρέματος καταθέσεων», η Κεντρική εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «εκπλήσσει η ευκολία με την οποία κάποιοι προβαίνουν σε τέτοιες δηλώσεις, οι οποίες όχι μόνο είναι ανυπόστατες και καμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, αλλά και οι επιπτώσεις των θα μπορούσε να ήταν ανυπολόγιστες στην εμπιστοσύνη του κοινού στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Τέτοιες δηλώσεις, άθελα θέλουμε να πιστεύουμε, προσφέρουν άλλοθι στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες της FBME Bank Ltd και ανέλπιστα επιχειρήματα στη διεκδίκηση πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και στις πολυάριθμες προσφυγές τους εναντίον των αποφάσεων που η ΚΤΚ έλαβε για την προστασία των καταθετών του υποκαταστήματος αλλά και για την προστασία του τραπεζικού συστήματος».

Νεότερη ενημέρωση

Η Διαχειριστική Επιτροπή του Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων («ΣΕΚ») ανακοίνωσε ότι λόγω της απεργίας που εξαγγέλθηκε σήμερα 11 Απριλίου 2016στην FBMEBankLtd – CyprusBranch(«FBME») και της έλλειψης συνεργασίας από την FBME, ο Ειδικός Διαχειριστής δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να προχωρήσει σε ταυτοποίηση των στοιχείων των καταθετών και την πιστοποίηση των σχετικών εγγράφων στα γραφεία της FBME, όπως προνοείται από τη σχετική διαδικασία ενεργοποίησης που ανακοινώθηκε στις 9 Απριλίου 2016.

Συνεπώς, οι καταθέτες καλούνται όπως προσέρχονται απευθείας στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στη Λεωφόρο Κέννεντυ 80, 1076 Λευκωσία, κατά τις εργάσιμες ώρες που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Η Διαχειριστική Επιτροπή του ΣΕΚ επισημαίνει ότι λόγω αυτής της εξέλιξης ενδεχομένως να υπάρξει καθυστέρηση στη διεκπεραίωση της διαδικασίας αποζημίωσης των καταθετών. Συναφώς, σημειώνεται ότι οποιαδήποτε προβλήματα ή καθυστερήσεις προκύψουν στην εν λόγω διαδικασία δεν θα είναι εξ υπαιτιότητας ενεργειών της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΣΕΚ αλλά καθαρά λόγωτων πιο πάνω γεγονότων.

 

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση