ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην πόρτα εξόδου από την Ελλάδα η Cyta

Εναλλακτική επιλογή η συμμετοχή σε ένα νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί με άλλους παρόχους

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η «νηνεμία» που προκάλεσε στις διαδικασίες αποκρατικοποίησης της Cyta η απόσυρση του πακέτου των κυβερνητικών νομοσχεδίων για τη σύσταση της νέας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, καθώς και ο νόμος που ψήφισε η Bουλή στην εκπνοή της θητείας της για «πάγωμα» κάθε διαδικασίας αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου μέχρι το 2017 ουδόλως επηρεάζουν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της μητρικής εταιρείας στη Λευκωσία για τη θυγατρική στην Ελλάδα.

Η cyta Hellas ανεξαρτήτως εξελίξεων στην Κύπρο πρέπει να θεωρείται παρελθόν για την τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ελλάδος. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι λίαν συντόμως θα παρθούν καθοριστικές αποφάσεις για το επιχειρηματικό σχήμα του κρατικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού στην Ελλάδα. Το διοικητικό συμβούλιο της Cyta φαίνεται να έχει ενώπιόν του εισηγήσεις για πώληση ή κάποιας άλλης μορφής παρουσία στην ελλαδική αγορά, αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Οι ίδιες εισηγήσεις, λένε οι πληροφορίες της «Κ», κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για να βρεθεί η θυγατρική στην Ελλάδα σε μειονεκτική θέση, εάν δεν υπάρξουν άμεσες κινήσεις, τώρα που η τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ελλάδος βρίσκεται σε διαδικασία αναδιαμόρφωσης, με τη δημιουργία νέων σχημάτων. Σε μία τέτοια περίπτωση, η cyta Hellas εκτιμάται ότι θα παραμείνει μόνη της με ένα 3% έως 5% της τηλεπικοινωνιακής πίτας με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομική ευρωστία της εταιρείας.

Και αν τις προηγούμενες χρονιές η θυγατρική στην Ελλάδα είχε τη στήριξη της μητρικής, η οποία αιμοδοτούσε τα ελλείμματα που υπήρχαν, για φέτος έχουν μπλοκαριστεί τα κονδύλια για τη cyta Hellas. Το άλλο σημαντικό στοιχείο το οποίο και αυτό πιέζει για λήψη αποφάσεων εδώ και τώρα είναι το ρευστό που θα μπει στα ταμεία του οργανισμού. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, η αξία της εταιρείας υπολογίζεται στα 80 με 90 εκατ. ευρώ.

Τα σενάρια και οι επιλογές

Στη Λευκωσία, οι πληροφορίες μέσα από τον ημικρατικό οργανισμό λένε ότι η ιδανική επιλογή θα ήταν η Cyta να αποχωρήσει οριστικά από την Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις για παραμονή, όχι όμως με τη σημερινή μορφή. Στη βάση αυτή, οι επικρατούσες επιλογές που υπάρχουν είναι δύο. Να ρευστοποιήσει την αξία της εταιρείας ακολουθώντας την τακτική και άλλων παρόχων, οι οποίοι απορροφήθηκαν από τις μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ή να κρατήσει ένα ποσοστό που θα της δίνει συμμετοχή σε ένα νέο σχήμα, που θα δημιουργηθεί με κάποιον από τους μεγάλους παίκτες.

Οι πληροφορίες από την Ελλάδα συγκλίνουν περισσότερο στη δεύτερη επιλογή, μιας και από τις διερευνητικές επαφές που έχουν ξεκινήσει φαίνεται περισσότερο να γίνεται λόγος για παρουσία της Cyta στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί, παρά για εξαγορά της. Η όποια κινητικότητα καταγράφεται στην παρούσα φάση είναι προς την πλευρά της ιταλικής WIND, η οποία το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα εφαρμόζει επιθετική πολιτική στον λιανικό τομέα. Η εταιρεία, που είχε σκιαγραφηθεί ως ένας από τους εν δυνάμει μνηστήρες για τη cyta Hellas σε μελέτη της KPMG τον Δεκέμβριο του 2013 που είχε αποκαλύψει η «Κ», επιχειρεί δυναμικό μπάσιμο στην ελλαδική αγορά, προκειμένου να εδραιώσει τη θέση της στο νέο περιβάλλον που φαίνεται να διαμορφώνεται.

Στη συγκεκριμένη μελέτη με την ονομασία «Κύκλωπας», η επιλογή της WIND συγκέντρωνε τα λιγότερα αρνητικά στοιχεία σε σχέση με τους άλλους δυνητικούς αγοραστές. Οι πληροφορίες από τον ελλαδικό χώρο θέλουν τη WIND να ενδιαφέρεται για τη cyta Hellas. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου για το είδος των συζητήσεων και σε ποια βάση διεξάγονται, οι πληροφορίες φέρουν την ιταλική εταιρεία να επιθυμεί τη συγχώνευση της εταιρείας με την παραχώρηση μετοχών.

Εκτιμάται ότι αν οι προσπάθειες έχουν επιτυχή κατάληξη σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργηθεί ένα δυνατό τηλεπικοινωνιακό σχήμα και με τη συμμετοχή της Forthnet, με την οποία επίσης μιλάει η WIND. Σε ό,τι αφορά στη cyta Hellas, το δυνατό της χαρτί θεωρείται το σύγχρονο ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών μήκους 5.500 χλμ., κάτι στο οποίο υστερεί η WIND. Νοουμένου ότι η cyta Hellas είναι ιδιωτική εταιρεία, η όποια μεταβολή γίνει δεν χρειάζεται την απόφαση της Βουλής. Οι αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας θα παρθούν από το διοικητικό συμβούλιο της Cyta.

Αλλαγή φρουράς

Η θητεία του νυν διοικητικού συμβουλίου ολοκληρώνεται τέλη Ιουνίου. Πριν τον διορισμό νέου, το συμβούλιο αναμένεται να έχει καταλήξει με τις διαδικασίες που αφορούν στη θυγατρική στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες που υπάρχουν θέλουν το νέο διοικητικό συμβούλιο να είναι αυτό που θα υλοποιήσει τις αποφάσεις που θα παρθούν. Από το νυν συμβούλιο δύο μέλη του δεν θα βρίσκονται στο νέο διοικητικό σχήμα εξαιτίας του ότι έχουν συμπληρώσει συνεχή θητεία 56 μηνών.

Πρόκειται για τον Νικόλα Γεωργιάδη, ο οποίος διορίστηκε επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια και επαναδιορίστηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αντώνη Αντωνίου. Όπως όλα δείχνουν, στη θέση του προέδρου της Cyta θα παραμείνει ο Χρίστος Πατσαλίδης, η θητεία του οποίου κρίνεται πετυχημένη, σε μία από τις πλέον δύσκολες περιόδους εξαιτίας και των αλλαγών που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση