ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Eurobank: Κέρδη 60 εκατ. ευρώ γα το Α' τρίμηνο του 2016

Επιστροφή στην κερδοφορία για 1η φορά μετά το Γ΄ τρίμηνο 2011 για την τράπεζα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επιστροφή στην κερδοφορία για 1η φορά μετά το Γ΄ τρίμηνο 2011 – με καθαρά κέρδη 60 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στην παρουσίαση των Οικονομικών Αποτελεσμάτων Α' Τριμήνου 2016 της Τράπεζας Eurobank Ergasias A.E., καθώς επίσης και καθαρά κέρδη 27 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς δραστηριότητες της. Προσθέτως, η τράπεζα αναφέρει αύξηση καθαρών εσόδων από τόκους κατά 2% έναντι του Δ’ τριμήνου 2016 σε 383 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 1,4% σε ετήσια βάση.


Συνοπτικά, τα υπόλοιπα αποτελέσματα της τράπεζας:
Οικονομικά Στοιχεία A΄ Τριμήνου 20161

-         Αύξηση οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 14,3% έναντι του Δ΄ τριμήνου 2015 σε €198εκ.

-         Σημαντική επιβράδυνση της δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών: Μείωση κατά 82% σε σχέση με το Δ΄ τρίμηνο 2015 σε €42εκ.

-         Μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου σε 1,76%

-         Σταθεροποίηση των καταθέσεων στην Ελλάδα, αύξηση σε επίπεδο Ομίλου. Περαιτέρω μείωση της τρέχουσας χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα σε €22,8δισ.

-         Κεφάλαια κοινών μετοχών CET1 16,5%

«Η διαφαινόμενη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για τη βιώσιμη ρύθμιση του δημοσίου χρέους θέτει τις βάσεις για τον περιορισμό των αβεβαιοτήτων, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα και την ελληνική οικονομία. Απαλλαγμένο από το βάρος της αμφιβολίας για τις μακροοικονομικές προοπτικές, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί πλέον να εστιάσει στο βασικό του ρόλο, που είναι η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη των υγιών και διεθνώς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση της απασχόλησης και η συμβολή στη μετάβαση προς ένα βιώσιμο πρότυπο εξωστρεφούς και επενδυτικής ανάπτυξης. Η δυνατότητα των τραπεζών να συμβάλουν σε ένα διατηρήσιμο ανοδικό κύκλο συνδέεται με την επιτυχή αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η επιστροφή των καταθέσεων και η σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασής τους στις κεφαλαιαγορές, δηλαδή με την ανάκτηση της αξιοπιστίας τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. 

Κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αποτελεί η λήψη μέτρων ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της χώρας, η άρση όλων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η αξιόπιστη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και προσελκύουν σημαντικά και εξαιρετικά αναγκαία ξένα κεφάλαια και επενδύσεις. Οι αναμενόμενες θετικές αποφάσεις της ΕΚΤ, ιδιαίτερα ως προς την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων, η πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η αύξηση της αξίας αποδοχής των ελληνικών ενεχύρων που υποβάλλονται στο Ευρωσύστημα για δανεισμό, μπορούν να ενισχύσουν αποφασιστικά τη ρευστότητα και την κερδοφορία των τραπεζικών οργανισμών και, επομένως, τη δυνατότητά τους να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο από την πολυετή ύφεση.

Στο πλαίσιο αυτό η Eurobank, με σχέδιο, με ισχυρή διεθνή μετοχική βάση και θωρακισμένο ισολογισμό, με έμφαση στη διαφάνεια και τις σύγχρονες αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, και με ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με την πελατεία της, είναι σε ευνοϊκή θέση για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες του ανοδικού κύκλου, δημιουργώντας ταυτόχρονα αξία για τους μετόχους, οφέλη για τους πελάτες της, την ευρύτερη κοινωνία και την οικονομία.»

Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος Δ.Σ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση