ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγωγή του νορβηγικού ταμείου κατά VW

Το εν λόγω επενδυτικό ταμείο διαθέτει κεφάλαια ύψους 852 δισ. δολαρίων

Kathimerini.gr

Μία ακόμη αγωγή πρόκειται να υποβληθεί κατά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen και αυτήν τη φορά από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, που προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των εξαγριωμένων μετόχων και επενδυτών κατά της εμβληματικής αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας.

Το εν λόγω επενδυτικό ταμείο διαθέτει κεφάλαια ύψους 852 δισ. δολαρίων προερχόμενα κυρίως από τα έσοδα του πετρελαίου και, σύμφωνα με το ΔΝΤ, έχει τη δυνατότητα να αντιπαρέλθει εύκολα την πτώση των εσόδων του από το πετρέλαιο. Εχει, όμως, από πέρυσι τονίσει πως υπέστη μεγάλη ζημία από τη θεαματική πτώση της τιμής μετοχών της Volkswagen. Η αξία των επενδύσεών του σε μετοχές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ανερχόταν στα 750 εκατ. δολάρια στα τέλη του 2015 έχοντας μειωθεί κατά 599 εκατ. δολάρια μέσα στο τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους εξαιτίας του σκανδάλου. Σημειωτέον ότι τον Μάρτιο 278 επενδυτές, μεταξύ των οποίων και το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Καλιφόρνιας, υπέβαλαν μαζικά αγωγή κατά της VW διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 3,57 δισ. δολαρίων εξαιτίας του σκανδάλου παραποίησης των στοιχείων για τις εκπομπές ρύπων σε οχήματα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Πρέπει να τονιστεί, όμως, ότι τα κεφάλαια του νορβηγικού ταμείου έχουν μειωθεί παράλληλα και επειδή επιστράτευσε ένα μέρος τους το κράτος για να καλύψει δημόσιες δαπάνες μετά τη μείωση των εσόδων του από το πετρέλαιο. Ετσι τον Ιανουάριο η κυβέρνηση άντλησε από τα κεφάλαιά του 6,7 δισ. νορβηγικές κορόνες, ποσό αντίστοιχο των 780 εκατ. δολαρίων. Το Bloomberg επικαλείται, άλλωστε, επενδυτή στο Οσλο, σύμφωνα με τον οποίο το νορβηγικό ταμείο έχασε άλλα 10 δισ. δολάρια μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω πτώσης των μετοχών και της αξίας των ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό του.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση