ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεργατισμός: Κέρδος 28 εκατ. το πρώτο τρίμηνο

Μικρή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Κέρδος 28 εκατ. Ευρώ κατέγραψε για το πρώτο τρίμηνο του 2016 ο Συνεργατισμός σε σύγκριση με κέρδος 37 εκατ. Ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι προβλέψεις για απομείωση δανείων για το πρώτο τρίμηνο περιορίστηκαν σε 10 εκατ. Ευρώ σε σύγκριση με 37.4 εκατ. Ευρώ πέρσι. Μείωση παρουσίασαν και οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αλλά και τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών. Οι μεν μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις μειώθηκαν σε 7.4 δις ευρώ (7.6 δις πέρσι) ενώ τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών σε 6.2 δις σε σύγκριση με 6.5 δις.

Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στις 31 Μαρτίου 2016 (Κεφάλαιο Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1) διαμορφώνεται σε 15,7% συμπεριλαμβανομένων των κερδών Α’ Τριμήνου (2015:15,6%). Ο εποπτικός δείκτης ανέρχεται σε 15,3% αφού η συμπερίληψη των κερδών γίνεται μετά την έγκριση των εποπτικών αρχών.

Ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών (κριτήριο σύμφωνα με το οποίο ένα δάνειο ταξινομείται ως μη εξυπηρετούμενο) στο 53% γεγονός που αφενός βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού και αφετέρου επιτρέπει την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, σχολιάζει ο Συνεργατισμός.

«Αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών η οποία για πρώτη φορά από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης υποχωρεί σε ποσοστό κάτω του 50% ως προς το σύνολο των δανείων. Η σταδιακή βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού του Συνεργατισμού επιβεβαιώνεται και από τον δείκτη κάλυψης αυτών των δανείων σε ποσοστό 53% χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Κατά το α’ τρίμηνο του 2016 έχουν πραγματοποιηθεί αναδιαρθρώσεις ύψους €323εκ. Από την ημερομηνία έναρξης της κεντρικής μονάδας αναδιαρθρώσεων στον Συνεργατισμό έχουν πραγματοποιηθεί αναδιαρθρώσεις ύψους €1,7δις (συμπεριλαμβανομένου του α’ τριμήνου 2016) με τον στόχο για το σύνολο του έτους να ανέρχεται σε ρυθμίσεις πέραν του €1δις.

Αξιοσημείωτος είναι και ο δείκτης θεραπείας των δανείων που αναδιαρθρωθήκαν ο οποίος διατηρείται σταθερά στο πολύ ικανοποιητικό 76%. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων προς συνολικά δάνεια που ανέρχεται στο 59,3% (Μάρτιος 2016) περιλαμβάνονται δάνεια σε ποσοστό 7,7% του συνόλου των δανείων που δεν παρουσιάζουν καμία καθυστέρηση και αναμένεται εντός των επόμενων μηνών να αποχαρακτηριστούν από την κατηγορία των μην εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με βάση τους σχετικούς κανονισμούς».

Ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης κληθείς να σχολιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Συνεργατισμού προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο Συνεργατισμός με σταθερά και σίγουρα βήματα βρίσκεται σε μια συνεχή ανοδική πορεία και εντός στόχων. Συνεχίζουμε την προσπάθεια που έχουμε αναλάβει για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού Συνεργατισμού που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της Κυπριακής οικονομίας.

Είμαστε εδώ, πιο έτοιμοι και δυνατοί προσφέροντας τις υπηρεσίες μας ως Συνεργατισμός σε κάθε νοικοκυριό και μικρομεσαία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Κύπρο με μοναδικό σκοπό την στήριξη για τη δημιουργία μιας ευημερούσας κοινωνίας και οικονομίας.

Η κερδοφορία του α’ τριμήνου αποτελεί επιβεβαίωση αυτής της θετικής πορείας η οποία αποτυπώνεται μέσα από τη συνεχή ενίσχυση του ισολογισμού μας στο επίπεδο των προβλέψεων, των κεφαλαίων, της ρευστότητας και της αποκλιμάκωσης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας αντιμετωπίζονται σταδιακά και μεθοδικά με σκληρή δουλειά και ισορροπημένες προσεγγίσεις.

Οι δεσμοί του Συνεργατισμού με την κυπριακή κοινωνία είναι στέρεοι για να ηγηθούμε και σε αυτή την προσπάθεια για σταθερότητα και ανάπτυξη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη και τους πελάτες μας, κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν τον Συνεργατισμό και να τους διαβεβαιώσω ότι συνεχίζοντας θα βρισκόμαστε σε μια διαρκή πορεία εξέλιξης και εκσυγχρονισμού, προσφέροντάς τους ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες με την δική μας Συνεργατική φιλοσοφία».

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση