ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φεστιβάλ Φανερωμένη 16

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του στο κοινό

Δελτίο Τύπου

Graffiti στους τοίχους, πολύχρωμα έπιπλα, μπάντες με φρέσκες μουσικές και νύχτες πλημμυρισμένες από χορό με στροβιλίσματα σε latin ήχους κι όχι μόνο. Αλλά και παζαράκι βιβλίων με προσεγμένες εκδόσεις σε προσιτές τιμές και καλό θερινό σινεμά με τη μυρωδιά του βουτύρου από το ποπ κορν, να κάνει τα καλοκαιρινά μας βράδια απολαυστικά!

Από τις αρχές Ιουνίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου - στη μεγαλύτερη και πιο hip αυλή της πόλης - ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του στο κοινό με ένα μοναδικό Φεστιβάλ, το Φανερωμένη 16. Έχοντας ως στόχο και σκοπό να ζωντανέψει ακόμα περισσότερο την παλιά πόλη της Λευκωσίας δίνει μια άλλη, φρέσκια πνοή στον χώρο όπου στεγάζεται το Πολιτιστικό Ίδρυμα, με μια σειρά από εκδηλώσεις που καλύπτουν όλες τις ηλικίες και όλα τα ενδιαφέροντα.

Η ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα τέχνης και πολιτισμού αντανακλάται στις δράσεις που συγκέντρωσε, καθώς το καλοκαίρι του 2016 αποδεικνύει πως η Λευκωσία έχει πολλά να προσφέρει και πως εκείνο το κλισέ που θέλει την πρωτεύουσα να νεκρώνει τέτοια εποχή, από φέτος τουλάχιστον δεν ισχύει. Έτσι, από τον Ιούνιο χορευτές, ηθοποιοί, τραγουδιστές και εικαστικοί ανακαλύπτουν ως νέο σημείο συνάντησης το Πολιτιστικό Ίδρυμα σε ένα προσεγμένο και funky Φεστιβάλ με δωρεάν είσοδο.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Όλα ξεκινάνε απ’την εικόνα. Γι’αυτό λοιπόν και οι Urban Gorillas μαζί με το Γάλλο καλλιτέχνη Mathieu Devavry και το Λιβανέζο Eli Zaarour, μεταμόρφωσαν τη μεγαλύτερη αυλή του Κέντρου σε ένα urban ζωντανό κύτταρο παρουσιάζοντας μια διαδραστική και θεματική σειρά χωρικών παρεμβάσεων στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Χρησιμοποιώντας υλικά όπως μέταλλο, ξύλο, υφάσματα και prints από έργα τέχνης που υπάρχουν στη συλλογή του Πολιτιστικού έδωσαν άλλη εμφάνιση και δυναμική στην αυλή, σε συνδυασμό με το άφθονο σπρέι και τα graffiti που χρησιμοποίησαν. Αυτά, θα αποτελέσουν τα δομικά υλικά για ένα αλλιώτικο - σε άποψη εμφάνισης - Costa Coffee που θα είναι ανοιχτό κατά τη διάρκεια της μέρας για να σερβίρει φρεσκοαλεσμένο καφέ. «Στόχος μας είναι η αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος να γίνει ένα τοπόσημο συνάντησης, αναφοράς της πόλης και των ανθρώπων της μέσω της χρήσης έντονων χρωμάτων, δημιουργικών και παιχνιδιάρικων στοιχείων» λένε οι Urban Gorillas. Και συνεχίζουν λέγοντας ότι «Μέσω αυτού του έργου, η τέχνη βγαίνει από τους τοίχους του μουσείου στους δρόμους της πόλης για να το απολαύσει ένα ευρύ και διαφορετικό κοινό». Το βράδυ, μια συναυλία με τους ανατρεπτικούς Afro Μπάντα Banana θα ξεσηκώσει και τον πλέον δύσπιστο, μιας και το 9μελές συγκρότημα υπόσχεται χορό. Πολύ χορό!

Η ομάδα των Urban Gorillas: Γιώργος Παπιώτης, Κλαούντια Κονυαλιάν, Βερόνικα Αντωνίου
Σύμβουλος: Γιώργος Χατζηχρίστου

Save the Date
12/06/2016 - Κυριακή @ 11:00-23:00

Χορεύετε παρακαλώ;
Η αυλή μετατρέπεται σε dancefloor για εντυπωσιακές χορογραφίες, κινήσεις κοφτές και παθιασμένα βήματα με συνοδεία απ’ τις αργεντίνικες, Latin ή Rock n Roll μελωδίες που φανερώνουν πως ο χορός είναι ένας ξεχωριστός τρόπος επικοινωνίας.

Save the Dates
24/06/2016 - Παρασκευή @ 21:00 / Σάλσα με τους Latin Connection

Οκτώ άτομα από διαφορετικές κουλτούρες θα βρεθούν στην υπαίθρια σκηνή της αυλής του Πολιτιστικού Ιδρύματος. Οι «Latin Connection», μουσικοί από την Κούβα, την Κύπρο και την Κολομβία, κουρδίζουν τα όργανά τους για να παίξουν salsa, bachata, son και merengue σε μια μοναδική συναυλία.

05/07/2016 - Τρίτη @ 21:00 / Ταγκό με τους Tiempos Viejos Quintet

To 5μελές συγκρότημα Tiempos Viejos Quintet χρησιμοποιούν ως soundtrack τους πιο γνωστούς συνθέτες, όπως οι Carlos Garldel, Francisco Canaro, Astor Piazzolla κτλ προκαλώντας τα χορευτικά συγκροτήματα να χορέψουν τον χορό του προδομένου έρωτα και της σαγήνης απ’ την Αργεντινή.

21/07/2016 - Πέμπτη @ 21:00 / Rock and Roll με τους The Zilla Project & DJ Claudio

Οι τετράδα της κυπριακής blues - rock μπάντας, οι The Zilla Project, όπου κι αν εμφανιστεί - είτε στο Λονδίνο είτε στην Κύπρο - καταφέρνει να ξεσηκώσει το κοινό με τις ανατρεπτικές μουσικές επιλογές. Δικές τους συνθέσεις ανακατεμένες με κλασσικά Blues, Soul, Funk & Rock n Roll δένουν, φτιάχνοντας μια υπέροχη ατμόσφαιρα!

Secret Street Performance
Τα hashtags γι’αυτό το performance θα μπορούσαν να είναι τα ακόλουθα: #μουσική, #χορός, #ακροβατικά στον αέρα, #ζογκλέρ, #Παλιά πόλη, #Φανερωμένη, #Λήδρας, #Ονασαγόρου. Μια παράσταση σε 2 μέρη, που θα δημιουργήσει ένα παιχνίδι αισθήσεων, αλλάζοντας το soundtrack της πόλης .

Save the Date
18/06/2016 - Σάββατο @ 19:30

Βάλε Μουσική
Υπάρχει άλλος ένας λόγος να επισκεφτείτε την αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. Αυτός είναι τα νέα συγκροτήματα και οι DJs που παρελαύνουν, έχοντας στόχο να ξεσηκώσουν και να γεμίσουν μουσική τις νύχτες μας.

Save the Dates
12/06/2016 - Κυριακή @ 20:00 / Afro-Μπάντα Banana Concert

Το 9μελές γκρουπ ξεκίνησε πριν 2 χρόνια και είναι αφοσιωμένο στους ήχους της Afrobeat μουσικής, η οποία συνδυάζει παραδοσιακούς ρυθμούς από την Αφρικάνικη χορευτική παράδοση μαζί με την Jazz και Funk μουσική. Με φωνές, πνευστά, κρουστά, έγχορδα, φανκ ris και αφρικάνικους ρυθμούς, η Afro - Mπάντα Banana υπόσχεται χορό. Πολύ χορό!

23/06/2016 - Πέμπτη @ 21:00 / Πριν τον Φέγγαρο Vol 1 / The Low Spark & DJ

Το δυναμικό ροκ τρίο από τη Λευκωσία, οι The Low Spark, δημιουργήθηκε το 2009 από το Λευτέρη Μουμτζή (μπάσο, φωνή) και τον Μάριο Μιχαήλ (κιθάρα). Την τριάδα συμπληρώνει ο Στέφανος Μελετίου (τύμπανα). Αυτή την περίοδο ηχογραφούν τον πρώτο τους δίσκο ο οποίος θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2016, και θα περιλαμβάνει δική τους αυθεντική μουσική σε progressive rock ύφος.

30/06/2016 - Πέμπτη @ 21:00 / Πριν τον Φέγγαρο Vol 2 / Belua & DJ

Το συγκρότημα Belua - που θα πει θηρίο στα λατινικά - αποτελείται από τη Ζάρα ντερ Αρακελιάν (φωνή), τη Μικαέλα Τσαγγάρη (κιθάρα, φωνή), την Αφροδίτη Νικολάου (μπάσο) και τη Μαριάννα Μουμτζή (τύμπανα). Σχηματίστηκαν το καλοκαίρι του 2014 και έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό αλλά αναγνωρίσιμο ήχο που κινείται γύρω από τις διφωνίες των δύο τραγουδιστριών, με έντονα στοιχεία από blues, psychedelic και folk. Το Σεπτέμβριο του 2015 μπήκαν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο «Αs Good A Time As Any», ο οποίος κυκλοφορεί από τη Λουβάνα Δίσκοι.

07/07/2016 - Πέμπτη @ 21:00 / Πριν τον Φέγγαρο Vol 3 / Βασιλική Αναστασίου & Αντρέας Παντελή & DJ

Η τραγουδίστρια Βασιλική Αναστασίου και ο πιανίστας Αντρέας Παντελή, εξερευνούν τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από μια δική τους, καινούρια σκοπιά, αναδεικνύοντας άλλες πτυχές της υπέροχης μουσικής του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Μαζεύοντας υλικό από παλιούς δίσκους, δημιουργούν διασκευές με προσωπική υπογραφή, πάντοτε μέσα από τις δικές τους επιρροές και ακούσματα.

24/09/2016 - Σάββατο @ 21:00 / Μουσικό Χωρίο Φέγγαρος στο Πολιτιστικό

Το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος «μεταφέρεται» στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Η εμπειρία του Μουσικού χωριού και των δρώμενών του παρουσιάζονται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα και στο κοινό του Κέντρου.

Ποπ κορν κανείς;
Οι νύχτες μυρίζουν αγιόκλημα και γιασεμί. Καθώς ακούγεται εκείνος ο χαρακτηριστικός ήχος της κλακέτας και της μπομπίνας… 3,2,1 και πάμε! Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν σπαρταριστές κωμωδίες, μιούζικαλ, ελληνικές blockbuster ταινίες, ρομαντικές κομεντί αλλά και all time classic παιδικά.

Save the Dates
06/07/2016 – Τετάρτη @ 21:00 / Πολίτικη κουζίνα (2003)

Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης

Ο Φάνης, Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή και αστροφυσικός στο επάγγελμα, ξαναγυρίζει στην Πόλη, ύστερα από τριάντα χρόνια, για να δει τον άρρωστο παππού του. Το ταξίδι δίνει την αφορμή για αναδρομή στο παρελθόν, όταν παιδί ακόμα μάθαινε τα μυστικά της μαγειρικής από τον παππού του και ζούσε τον πρώτο του έρωτα με τη μικρή Σαϊμέ. Μνήμες από την Πόλη, χιούμορ, συγκίνηση, γαστρονομία και φιλοσοφία της ζωής. Εντυπωσιακή παραγωγή, με πολύ καλές ερμηνείες και εξαιρετική μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, σε μια ταινία που κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

13/07/2016 – Τετάρτη @ 21:00 / Dirty Dancing (1987)

Σκηνοθεσία: Emile Ardolino

Για άλλη μια χρονιά η Φράνσις βρίσκεται με την οικογένεια της σε ένα αριστοκρατικό θέρετρο διακοπών. Ένα ακόμα βαρετό καλοκαίρι προβλέπεται μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει τον Τζόνι, τον δάσκαλο χορού της κατασκήνωσης. Μεγαλύτερός της και περιζήτητος από τις γυναίκες, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον της και θα αναστατώσει το μυαλό της. Όταν ένα πρόβλημα υγείας αναγκάζει την παρτενέρ του να αποσυρθεί από το διαγωνισμό χορού που έχει διοργανωθεί, η Φράνσις θα καταφέρει να πάρει τη θέση της. Τα μαθήματα χορού που έκανε κρυφά από όλους, δε θα ανατρέψουν μόνο τις προβλέψεις των παρισταμένων εκείνη τη νύχτα αλλά και την ίδια της τη ζωή.

27/07/2016 – Τετάρτη @ 21:00 / Γάμος αλά Ελληνικά (2002)

Σκηνοθεσία: Joel Zwick

Η Τούλα Πορτοκάλος είναι 30 χρονών, ανύπαντρη, ελληνικής καταγωγής και ζει στις ΗΠΑ μαζί με την καταπιεστική οικογένειά της. Οι γονείς, οι θείοι, τα ξαδέλφια της, ανησυχούν για το μέλλον της αφού σε αυτή την ηλικία παραμένει ανύπαντρη. Στο εστιατόριο που διατηρεί η οικογένεια της βλέπει για πρώτη φορά τον Ίαν. Η τυχαία αυτή συνάντηση θα αποτελέσει την αφορμή για να κάνει, επιτέλους, τη μικρή της επανάσταση. Αλλάζει τα μαλλιά της, το μακιγιάζ της, βάζει φακούς επαφής, χάνει κιλά. Η σχέση τους προχωράει ιδανικά και σύντομα ο Ίαν της κάνει πρόταση γάμου. Αντί όμως τα νέα να χαροποιήσουν τους συγγενείς, ξεκινάνε τα προβλήματα μιας και θέλουν να δουν την Τούλα παντρεμένη με Έλληνα. Ο υποψήφιος γαμπρός τους όμως είναι προτεστάντης, χορτοφάγος και κυρίως... δεν είναι Έλληνας! Η ταινία γνώρισε απρόσμενη επιτυχία και ως ανεξάρτητη παραγωγή με κόστος μόλις 5 εκατομμύρια δολάρια, έκανε παγκόσμιο τζίρο 368,7 εκατομμύρια δολάρια.

03/08/2016 – Τετάρτη @ 21:00 / Νύφες (2004)

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Το 1922, η Νίκη, μοδίστρα από τη Σαμοθράκη, σαλπάρει για την Αμερική, μαζί με 700 άλλες "νύφες της φωτογραφίας" από τα Βαλκάνια, που έχουν παντρευτεί δι' αλληλογραφίας. Στο καράβι ερωτεύεται έναν Αμερικανό φωτογράφο και διχάζεται ανάμεσα στα συναισθήματα και τις οικογενειακές υποχρεώσεις της. Μια απ’ τις πιο ακριβές ελληνικές παραγωγές, μια ταινία πάνω στην οδύνη, τη μελαγχολία και το πάθος των βλεμμάτων, τη μοναξιά του ταξιδιώτη, τον ανεκπλήρωτο πόθο όχι από καπρίτσιο της μοίρας, αλλά γιατί έτσι το επιτάσσουν οι κοινωνικές συνθήκες.

31/08/2016 – Τετάρτη @ 21:00 / Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι (1989)

Σκηνοθεσία: Rob Reiner

Ο Χάρι και η Σάλι επιμένουν να παραμένουν φίλοι χωρίς να είναι εραστές. Είναι όμως δυνατή η αληθινή φιλία ανάμεσα σε δυο πρόσωπα των αντίθετων φύλων; Μια όμορφη, τρυφερή και πνευματώδης ταινία που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ ως υποψήφια για σενάριο καλύτερης ταινίας το 1990. Ουσιαστικά, η ταινία θέτει ένα πολύ ουσιαστικό πρόβλημα: Μπορεί ένας άντρας και μια γυναίκα να είναι φίλοι χωρίς να είναι ταυτόχρονα εραστές; Ή και το αντίθετο: Το σεξ αποκλείει την αληθινή φιλία;

07/09/2016 – Τετάρτη @ 21:00 / Ο μάγος του Οζ (1939)

Σκηνοθεσία: Victor Fleming

Η νεαρή Ντόροθι, παρέα μ' ένα σκιάχτρο, έναν τενεκεδένιο άνθρωπο, ένα λιοντάρι κι ένα σκυλάκι, ξεκινάει για να βρει το μάγο Οζ, που θα τη βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι της. Λίγο πριν, το ορφανό κορίτσι που περνά μια μονότονη ζωή στη φάρμα των θείων της εύχεται να γνωρίσει τον κόσμο και να απολαύσει την περιπέτεια, πράγμα που γίνεται όταν ένας δυνατός άνεμος την μεταφέρει στη μαγική Γη του Οζ. Εκεί έρχεται σε αντιπαράθεση με την Κακιά Μάγισσα της Δύσης και μετά από τις συμβουλές μιας καλής μάγισσας, η Ντόροθι κατευθύνεται προς την Σμαραγδένια Πόλη που ζει ο πανίσχυρος Μάγος του Οζ, ο μοναδικός που μπορεί να τη βοηθήσει να επιστρέψει στη φάρμα των θείων της.

14/09/2016 – Τετάρτη @ 21:00 / Μερικοί το προτιμούν καυτό! (1959)

Σκηνοθεσία: Billy Wilder

Στο Σικάγο της ποτο - απαγόρευσης, δυο απένταροι μουσικοί γίνονται χωρίς να το θέλουν μάρτυρες μιας γκαγκστερικής σφαγής κι αναγκάζονται να μεταμφιεστούν σε γυναίκες, για να φύγουν για το Μαϊάμι μαζί μ' ένα συγκρότημα γυναικών μουσικών για να γλιτώσουν τη ζωή τους... Μια θαυμάσια κωμωδία με ειρωνεία, αλλά και σατιρική διάθεση. Οι ερμηνείες είναι απολαυστικές με την Μέριλιν Μονρόε να κερδίζει όλα τα γκρο πλαν!

21/09/2016 – Τετάρτη @ 21:00 / Mamma Mia! (2008)

Σκηνοθεσία: Phyllida Lloyd

Διαβάζοντας το ημερολόγιο της μητέρας της, η Σόφι ανακαλύπτει ότι έχει τρεις… πιθανούς μπαμπάδες. Με αφορμή τον επικείμενο γάμο της, αποφασίζει να τους καλέσει κρυφά από τη μαμά της. Κι εκείνοι, είκοσι χρόνια μετά, καταφθάνουν στο ηλιόλουστο ελληνικό νησί όπου θα τελεστεί το μυστήριο. Καρτποσταλική, με τα πλάνα της Ελλάδας να είναι το ένα καλύτερο απ’ το άλλο. Δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, καλύτερης ταινίας και γυναικείας ερμηνείας για τη Μέριλ Στριπ.

Book Bazaar
Μετά το επιτυχημένο εγχείρημα που έγινε τον περασμένο Μάιο με αφορμή την Διεθνή Μέρα Μουσείων όπου σε λιγότερο από μια ώρα έφυγαν απ’ τα ράφια περισσότερα από 1300 βιβλία, το Πολιτιστικό Ίδρυμα ανοίγει τις πόρτες του ξανά στο κοινό για ένα μεγάλο παζαράκι βιβλίων. Οι προσεγμένες εκδόσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος προσφέρονται 60 - 70% κάτω απ’ την αρχική τους τιμή!

Save the Date
18/09/2016 – Κυριακή @ 18:00

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές και δωρεάν για το κοινό και θα πραγματοποιηθούν στην αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X