ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχούν για την επιβολή του ΦΠΑ στα οικόπεδα

Έγινε ευρεία σύσκεψη στην ΟΕΒ για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί από την Κυβέρνηση, αναφορικά με τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ΟΕΒ, υπό την προεδρία του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Χρίστου Μιχαηλίδη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, πέραν της ΟΕΒ, εκπρόσωποι του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδόμων, του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου, του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης καθώς και μεμονωμένες επιχειρήσεις μέλη της ΟΕΒ.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων, υπήρξε κοινή πεποίθηση ότι στο πρώτο σκέλος της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, περιλαμβάνονται πρόνοιες που κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν:

  • Η επιβολή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας με βάση ενιαίο συντελεστή φορολόγησης της τάξης του 0,5‰.
  • Η διατήρηση του ποσοστού έκπτωσης ύψους 20% για έγκαιρη πληρωμή.
  • Η κατάργηση του Δημοτικού και Κοινοτικού τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας.
  • Η μείωση των μεταβιβαστικών τελών στο 50% για όλους τους πωλητές ακινήτων.

Σε σχέση με την επιβολή 19% ΦΠΑ στις αγοροπωλησίες οικοπέδων που γίνονται από επιχειρήσεις, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός και έγινε λόγος για πολλαπλές αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Όπως αναφέρθηκε, πιθανή επιβολή ΦΠΑ στις αγοροπωλησίες οικοδομικής γης θα προκαλέσει οικονομική και κοινωνική αναστάτωση και αβεβαιότητα στην αγορά. Επίσης θα επιφέρει καίριο πλήγμα στις προσπάθειες που καταβάλλονται για προσέλκυση ξένων επενδυτών, σε μια περίοδο κατά την οποία ο τομέας των ακινήτων προσπαθεί να ορθοποδήσει και να επανέλθει σε αναπτυξιακή πορεία. Αναφέρθηκε επίσης ότι η αύξηση των εσόδων του κράτους και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα προέλθει μέσα από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας αι όχι με κινήσεις που θα περιορίζουν αυτή την προοπτική.

Η ΟΕΒ απευθύνει έκκληση στον Υπουργό Οικονομικών όπως, προτού επιβληθεί ο ΦΠΑ στη γη, δοθεί χρόνος για ετοιμασία μελέτης του όλου συστήματος έτσι ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση