ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
 

Ring-fenced η Carrefour Κύπρου από Μαρινόπουλο

Λειτουργεί ξεχωριστά από τη ελληνική –Σχέδιο για διαχωρισμό ακινήτων

Έντονος προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες βδομάδες με αφορμή τις εξελίξεις στον μεγαλύτερο Όμιλο λιανικού εμπορίου της Ελλάδας, στον Μαρινόπουλο, οι οποίες κορυφώθηκαν την Τρίτη με την αίτηση που υπέβαλε ο Όμιλος για υπαγωγή στο Άρθρο 99.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εξελίξεις δημιούργησαν έντονο προβληματισμό και στους Κύπριους προμηθευτές των καταστημάτων Carrefour τα οποία υπάγονται στον Όμιλο πλήρως. Τις τελευταίες βδομάδες, αρκετοί ήταν αυτοί που επικοινωνούσαν με την εταιρεία ζητώντας ενημέρωση ενώ κάποιοι άλλοι επικοινώνησαν ακόμα και με τραπεζικά ιδρύματα.
Η εικόνα που επικράτησε, ήταν πως η εταιρεία στην Κύπρο στηρίζεται στα δικά της πόδια και δεν λαμβάνει την όποια στήριξη από την μητρική. Μάλιστα μέχρι ενός σημείου το αντίθετο ίσχυε αφού υπήρχαν γραμμές από Κύπρο προς Ελλάδα και άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Γραμμές οι οποίες φαίνεται να κόπηκαν μετά από οδηγίες που έδωσε η Εθνική Τράπεζα στην Κύπρο.

Οι πληροφορίες λένε πως εάν δεν επικρατήσει πανικός μεταξύ των προμηθευτών και συνεχίσουν να προμηθεύουν προϊόντα στην εταιρεία χωρίς να συμπιέζουν την περίοδο αποπληρωμής, η εταιρεία δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας, αφού ουσιαστικά λειτουργεί αυτόνομα από την μητρική. Η «Κ» επικοινώνησε με μεγάλους προμηθευτές των υπεραγορών, οι οποίοι όπως ήταν φυσικό εξέφρασαν τη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ωστόσο, σημείωσαν πως μέχρι στιγμής η εταιρεία τηρεί τις υποχρεώσεις τις εγκαίρως και δεν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα, ούτε και σκέψεις για διακοπή της συνεργασίας. «Αναμένουμε μία πιο ενδελεχή ενημέρωση για να γνωρίζουμε την κατάσταση. Η ίδια η εταιρεία, παρόλο που τις τελευταίες μέρες ήταν σε επικοινωνία με τους προμηθευτές της, επίσημα κρατά τα χαρτιά της κλειστά αναμένοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα ενώ αναμένεται σχετική ενημέρωση τα επόμενα 24ωρα.

Spin-off

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως γίνονται διεργασίες για να γίνουν spin off τα ακίνητα στην Κύπρο σε μία άλλη εταιρεία ώστε να διαχωριστούν από τις υπόλοιπες εργασίες. Τα ακίνητα είναι υποθηκευμένα σε τράπεζες. Εάν η συγκεκριμένη κίνηση επιτευχθεί, θα αποτελεί ουσιαστικά ένα ring-fence για τις κυπριακές εμπορικές εργασίες έναντι των εξελίξεων στην Ελλάδα.

Αίτημα για προστασία στην Ελλάδα

Η μητρική εταιρεία υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο Άρθρο 99 την Τρίτη ώστε να προστατευτεί από τους πιστωτές της και η εκδίκαση αναβλήθηκε για την Παρασκευή 1η Ιουλίου. Οι οφειλές της επιχείρησης ανέρχονται σύμφωνα με έκθεση προς το δικαστήριο, σε 3 δις και στην υπόθεση εμπλέκονται πάνω από 1000 πιστωτές.

Μαρινόπουλος: Η υπαγωγή μας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί μονόδρομο

«Μονόδρομο» χαρακτηρίζει η Μαρινόπουλος ΑΕ σε ανακοίνωσή της την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης.

Στόχος, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι η σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. «Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες» τονίζει η Μαρινόπουλος ΑΕ.

«ΑΙΤΗΜΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ

»Η Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοινώνει ότι σήμερα κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους. Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.

»Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

»Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

»Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.

»Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της.»

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X