ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόσχημα για τα προβλήματα των εταιρειών το Brexit

Για κάθε αποτυχία πλέον πρόσφορη δικαιολογία το Brexit

Kathimerini.gr

Την πλέον πρόσφορη δικαιολογία για κάθε αποτυχία, μείωση πωλήσεων ή κακή πρόβλεψη αποτελεί πλέον το Brexit, που τείνει να αντικαταστήσει το πρόσχημα του κακού καιρού, εφόσον το επικαλείται ο καθένας σχεδόν για ό,τι θέλει. Αυτό διαπιστώνει σε σχετικό ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επισημαίνοντας πως οι πρώτες που το επικαλέστηκαν ως αιτία για τα δεινά τους ήσαν δύο αεροπορικές εταιρείες με προϋπάρχοντα προβλήματα.

Πρόκειται για την Journal International Airlines Group, την ιδιοκτήτρια της British Airways και της ισπανικής Iberia, αλλά και για την EasyJet, που έσπευσαν να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για κέρδη μετά τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Οπως επισημαίνει το σχετικό ρεπορτάζ, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πώς επηρεάζονται οι αερομεταφορείς. Η IAG εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και πρόσφατη δημοσκόπηση κατέδειξε ότι τα 2/3 των μελών της θεωρούν πως θα πληγούν. Μετά την υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ, οι διακοπές στην Ευρώπη γίνονται λιγότερο ελκυστικές για τους Βρετανούς. Αυτό σημαίνει πως θα μειωθούν οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο που ουσιαστικά αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο των κερδών των αεροπορικών εταιρειών. Το πρόβλημα είναι, όμως, πως αυτές οι αεροπορικές εταιρείες, τόσο η IAG όσο και η EasyJet, έβλεπαν ήδη τις πωλήσεις τους να μειώνονται πριν από το δημοψήφισμα. Η EaysJet ειδικότερα επικαλέστηκε μια σειρά αποσταθεροποιητικούς παράγοντες, από την αεροπορική τραγωδία της EgyptAir μέχρι τη σειρά απεργιών στη Γαλλία, την κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Βρετανία, αλλά ακόμη και την παραδοσιακή δικαιολογία, τον καιρό!

Είναι, βέβαια, γεγονός ότι δεν έχει βοηθήσει το φθηνό πετρέλαιο που έχει ενθαρρύνει όλες τις ευρωπαϊκές αεροπορικές να πραγματοποιούν πολύ περισσότερες πτήσεις φέτος το καλοκαίρι και συχνά με μεγαλύτερα αεροσκάφη και περισσότερες θέσεις. Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά στην ιστορία της αεροπορίας που η προσφορά απογειώθηκε ακριβώς τη στιγμή που έκανε βουτιά η ζήτηση. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, την αγορά ακινήτων του Λονδίνου, είναι επίσης γεγονός ότι είχε ήδη αρχίσει να επιβραδύνεται. Σύμφωνα με τη μεσιτική Foxtons, τόσο οι επίδοξοι αγοραστές όσο και οι επίδοξοι πωλητές ακινήτων κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Εκτός, όμως, από την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στην αγορά το δημοψήφισμα, έχει προηγηθεί ένας άλλος ανασταλτικός παράγοντας: η αύξηση του φόρου στις πωλήσεις κατοικιών. Ετσι η ελπίδα για ανάκαμψη της αγοράς το δεύτερο εξάμηνο του 2016 φαίνεται τώρα να εξανεμίζεται.

Αναμφίβολα η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. θα έχει επιπτώσεις στα πραγματικά έσοδα των επιχειρήσεων. Ταυτοχρόνως, όμως, αποτελεί και ένα θαυμάσιο πρόσχημα για όσες επιχειρήσεις προσπαθούν να συγκαλύψουν πολύ πιο βαθιά τους προβλήματα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X