ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμερικάνοι και Λιβανέζοι ενδιαφέρονται για τράπεζες στην Κύπρο

Atlas-Elements και Societe Generale Λιβάνου εξετάζουν την Εθνική Τράπεζα Κύπρου

Με τις προσπάθειες που έγιναν για μία ευρύτερη συμφωνία ανταλλαγής θυγατρικών στα Βαλκάνια μεταξύ Εθνικής και Eurobank, να μην προχωρούν, νέοι μνηστήρες προκύπτουν για την θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο.
Με δεδομένη τη θέση ότι το πιθανότερο είναι η Εθνική Τράπεζα στην Κύπρο να αλλάξει χέρια, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την τράπεζα παρόλο που σχετική διαδικασία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα.

Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους, φαίνεται να είναι το ίδιο επενδυτικό σχήμα που πρόσφατα επέδειξε απτό ενδιαφέρον και για την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου, και το οποίο περιλαμβάνει την Atlas Merchant Capital του πρώην CEO της Barclays Bob Diamond και την Elements Capital Partners, κυπριακή εταιρεία συνδεδεμένη με την York Capital. Ενδιαφέρον φαίνεται πως επιδεικνύει σε αρχικό στάδιο και η Societe Generale Λιβάνου της οποίας μεγαλομέτοχοι είναι Λιβανέζοι επιχειρηματίες, όπως ο Nabil Sehnaoui (52%), η Kafinvest Holding Lebanon SAL (19,4%) ενώ η Societe Generale SA ελέγχει 16,8% και η NSKINV Ltd 11,5%. Εκτελεστικός πρόεδρος της τράπεζας είναι ο Antoun Sehnaoui.

Εφόσον ξεκινήσει επίσημα η σχετική διαδικασία, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα ενδιαφερθεί και η Ελληνική Τράπεζα η οποία έχει εδώ και καιρό δηλώσει πως την ενδιαφέρουν όλες οι ευκαιρίες που μπορεί να αυξήσουν τα μεγέθη της. Είναι πιθανόν ενδιαφέρον να επιδείξει και ομάδα Ελλήνων ομογενών με την προϋπόθεση ότι θα εξεύρει ένα στρατηγικό συνεργάτη με εμπειρία σε τραπεζικά θέματα ο οποίος θα ηγηθεί της προσπάθειας.

Η ΕΤΥΚ, σε πρόσφατη ανακοίνωση της είχε επικαλεστεί την πρόεδρο του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας η οποία σε πρόσφατη παρουσία της στο νησί είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο η τράπεζα να αλλάξει χέρια.

H Εθνική Κύπρου έχει γύρω στα 800 εκατ. ευρώ σε δάνεια τα οποία σε μεγάλο βαθμό αφορούν επιχειρήσεις και αντιστοιχούν σε περίπου 2,1% του μεριδίου αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες η τράπεζα μείωσε σημαντικά τις χορηγήσεις οι οποίες ανέρχονταν σε περίπου 1,6 δισ. στο τέλος του 2014. Αντίστοιχα, οι καταθέσεις στην τράπεζα, είναι λίγο κάτω από 800 εκατ. ευρώ. Η Εθνική διατηρεί 14 υποκαταστήματα παγκύπρια και δύο μονάδες Εξυπηρέτησης Εταιρειών Διεθνών Δραστηριοτήτων.

Αναμονή για Πειραιώς

Την ίδια ώρα που αναμένοντα οι εξελίξεις σε σχέση με την Εθνική Τράπεζα, σε εκκρεμότητα παραμένει η τελική συμφωνία με ένα άλλο Λιβανέζο επιχειρηματία, τον Maurice Sehnaoui σε σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου. Οι δύο πλευρές εδώ και βδομάδες φαίνεται να τα έχουν βρει στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας και στις σχετικές πρόνοιες που θα περιλαμβάνει η επένδυση –η Πειραιώς φαίνεται να διατηρεί ένα ποσοστό της τάξης του 17% ενώ η συνολική επένδυση υπολογίζεται στα 45-50 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της ανακεφαλαιοποίησης-, αλλά ακόμα δεν έχουν πέσει τελικές υπογραφές.

Πηγές από την τράπεζα επικαλούνται νομικά ζητήματα τα οποία όμως δεν θεωρούν πως είναι ικανά να αποτρέψουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας, οπόταν θα απομένει η έγκριση των εποπτικών Αρχών για να αυξήσει την επιρροή του στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ο κ. Sehnaoui ο οποίος ήδη ελέγχει και την usb bank.

Το ενδιαφέρον Bob Diamond

Ο πρώην CEO της Barclays, Bob Diamond, φαίνεται να έχει βάλει για τα καλά στο μάτι την κυπριακή τραπεζική αγορά μέσω της Atlas Merchant Capital την οποία ίδρυσε το 2013 μαζί με τον Davis Schamis και εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Μαζί με την Elements Capital Partners φαίνεται πως θα επιδείξουν ενδιαφέρον για να επενδύσουν και στη cdb bank, αν και από μέρους της τράπεζας δεν υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών.

Πρόσφατα, η τράπεζα επέστρεψε στα χέρια των παλιών μετόχων της, αφού οι Ρώσοι επιχειρηματίες που επένδυσαν 25 εκατ. ευρώ το 2014, δεν κατάφεραν να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για αύξηση του κύκλου εργασιών και έτσι το ποσοστό τους στην τράπεζα θα περιοριστεί σε 12,5% - 11,3% (από 45%) μέσω της Loramina Trading και 1,2% μέσω της Dayarona Trading (από 5%). Παρελθόν από την τράπεζα αποτελεί εδώ και μερικές βδομάδες και ο CEO Κυριάκος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας ανέρχεται σε 12,1% ενώ η Κεντρική φαίνεται να έθεσε το όριο για την τράπεζα στο 12,5%, αν και επίσημα δεν δημοσιοποιούνται στοιχεία για τα κεφάλαια που επιβάλλονται από την Εποπτική Αρχή κάτω από τον Πυλώνα ΙΙ. Πάντως, από πληροφορίες κοντά στους μετόχους της τράπεζας αναφέρεται πως η όποια ανάγκη σε κεφάλαια μπορεί να καλυφθεί από τους υφιστάμενους μετόχους και αποδίδουν το ενδιαφέρον που υπάρχει στη βελτίωση των συνθηκών στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να γίνει κι άλλη κίνηση από το συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα.

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση