ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλάζουν τα δεδομένα μετά το Venus Rock

Η Τρ. Κύπρου εισέρχεται σε φουλ ρυθμούς διαχείρισης ακινήτων

Χωρίς το ένα από τα δύο μεγάλα έργα, βρίσκει την επόμενη μέρα η αναδιάρθρωση της Aristo Developers. Μετά που το Venus Rock στο μεγαλύτερο του μέρος θα περάσει στα χέρια της Τράπεζας Κύπρου στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των 283 εκατ. ευρώ, το άλλο μεγάλο έργο που παραμένει στην εταιρεία είναι το Eagle Pine. Συνολικά η εταιρεία θα έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 443 εκατ. ευρώ και θα επιχειρήσει να αυξήσει τις πωλήσεις της μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Η εταιρεία έκλεισε το 2015 με πωλήσεις αξίας 30,7 εκατ. ευρώ κυρίως σε Κινέζους, οι οποίοι αποτέλεσαν το 76% των αγοραστών της. Το πρώτο εξάμηνο του 2016, οι πωλήσεις συνεχίζουν ανοδικά και είναι αυξημένες κατά 9% σε σχέση με την πρώτη εξαμηνία του 2015. Παράλληλα, μειώθηκε το ποσοστό των αγοραστών που προέρχονται από Κίνα, οι οποίοι αποτελούν το 48% όσων κατέβαλαν 21,5 εκατ. ευρώ για αγορά 56 οικιστικών μονάδων και οικοπέδων. Και ενώ το 2015 για την εταιρεία χαρακτηρίστηκε ως έτος πώλησης ακριβών ακινήτων λόγω των κινήτρων παραχώρησης υπηκοότητας και άδειας παραμονής, το 2016 τα δεδομένα άρχισαν να διαφοροποιούνται, αφού η αύξηση στην αξία των πράξεων είναι δυσανάλογη της αύξησης στον αριθμό των μονάδων που πωλήθηκαν (56).

Παράλληλα, πέραν των αγοραστών από Κίνα, το 2016 φαίνεται να επιστρέφει το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου και από Κύπριους, οι οποίοι αποτελούν το 21% των συνολικών αγοραστών, ενώ 25% των αγοραστών προέρχεται από άλλες χώρες. Οι αγορές από Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μηδαμινές για φέτος όπως και για προηγούμενα χρόνια. Πέρα από την αγορά της Κίνας, η εταιρεία προχωρεί σε ανοίγματα και σε άλλες αγορές όπως της Αιγύπτου.

Χαιρετίζει η Dolphin

H Dolphin Capital Investors χαιρέτησε τη συμφωνία αναδιάρθρωσής της κατά 49,8% θυγατρικής αν και η μείωση των περιουσιακών της στοιχείων θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί και κατά 34 εκατ. ευρώ η αξία της συμμετοχής της στην εταιρεία. Η Dolphin πέρσι το καλοκαίρι είχε ανακοινώσει πως η επένδυση στην Aristo περιλαμβάνεται στα μη βασικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο και η μητρική Dolphin Capital Partners έκριναν πως τέτοιου είδους επενδύσεις δεν αποτελούν πλέον μέρος του πυρήνα των μελλοντικών πλάνων του Ομίλου και πως θα ήταν προς το συμφέρον των μετόχων η αποδέσμευση τους.

Προς το σκοπό αυτό, όπως αναφερόταν, εξετάζονταν δύο ενδεχόμενα, είτε η άμεση πώληση ολόκληρης της συμμετοχής, είτε η τοποθέτηση των μετοχών της Aristo που ελέγχονταν από την εταιρεία σε χρηματιστήριο. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην «Κ», ο Μίλτος Καμπουρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε πει ποτέ ότι έχουμε κάνει οποιαδήποτε βήματα για να πωλήσουμε τη συμμετοχή μας στην Aristo αλλά ούτε και μπορούμε να το αποκλείσουμε για το μέλλον όπως ισχύει για όλες μας τις επενδύσεις». Μάλιστα, χαρακτήρισε τέτοιου είδους προσδιορισμούς ως αφηρημένες και ρευστές έννοιες. Η αναδιάρθρωση του δανεισμού της Aristo στην Τράπεζα Κύπρου είναι πολύ θετική εξέλιξη, πρόσθεσε το στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας.

Πράγματι, στα ετήσια αποτελέσματα της εταιρείας για το 2015 που δημοσιεύτηκαν στις 30 Ιουνίου δεν υπάρχει σχετική αναφορά σε σχέση με τους σχεδιασμούς που ανακοινώθηκαν το καλοκαίρι του 2015. Η Dolphin σχολιάζει τις θετικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, ενώ αναμένει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση του απαιτούμενου ποσού που θα πρέπει να επενδύσει κάποιος για να εξασφαλίσει κυπριακή υπηκοότητα, κάτι που θεωρεί πως θα αυξήσει τις πωλήσεις αλλά και την περιθώρια της Aristo κυρίως σε σχέση με μεγάλα έργα.

Αναζητείται αγοραστής

Τα τελευταία χρόνια, η Aristo Developers επιχείρησε να εξεύρει επενδυτή για να διαθέσει το μεγαλεπήβολο έργο Venus Rock αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Από την αποτυχημένη επένδυση της China Investment Glory, μέχρι την προσπάθεια που κατέβαλε ο οίκος Citigroup, ο οποίος κατάρτισε λίστα με πιθανούς επενδυτές και τις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν, δεν διαφάνηκε πρόσφορο έδαφος για πώληση του έργου και έτσι ο έλεγχός του πλέον περνά στα χέρια της Τράπεζας Κύπρου. Αν και η Aristo θα συνεχίζει να διαχειρίζεται το γήπεδο γκολφ και παρεμφερείς υπηρεσίες, πλέον, τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε θέματα ανάπτυξης και διαπραγμάτευσης θα τον έχει η ίδια η τράπεζα. Σε αντίθεση με τη συμφωνία που έγινε για το Aphrodite Hills, στην περίπτωση του Venus Rock, δεν υπάρχει έτοιμος αγοραστής για το έργο.

Πρόκειται για μία πράξη που ανεβάζει στο μάξιμουμ τα ακίνητα που μπορεί να κατέχει η τράπεζα. Στις 31 Μαρτίου του 2016, η λογιστική αξία των ακινήτων που κατείχε η τράπεζα ανερχόταν σε 745 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 540 εκατ. ευρώ βρίσκονταν στην Κύπρου και αφορούσαν κυρίως γη (οικόπεδα και αγροτεμάχια 249 εκατ.) αλλά και γραφεία και εμπορικά ακίνητα (150 εκατ.). Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Aphrodite Hills ενδεχομένως να δημιουργεί ένα ακόμα μικρό περιθώριο για απόκτηση κι άλλων ακινήτων έναντι ανταλλαγής τους με χρέος.

Με την απόκτηση του Venus Rock, ουσιαστικά η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων που δημιούργησε η τράπεζα, με τη συμβολή του εξειδικευμένου οίκου Resolute, εισέρχεται ουσιαστικά στο στάδιο διαχείρισης κάποιων μεγάλων ακινήτων, που περιλαμβάνει όλων των ειδών ενέργειες, από επιδιορθώσεις σε κτίσματα, μέχρι συντήρηση τους και εξεύρεση επενδυτών.


Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X