ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με αύξηση κεφαλαίου 40 εκατ. ο M. Sehnaoui μπαίνει στην Τρ. Πειραιώς

Ανακοινώθηκε επίσημα η συμφωνία για την είσοδο επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο

Ανακοινώθηκε και επίσημα η συμφωνία για την είσοδο επενδυτών στο μετοχικό κεφαλαίο της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου μετά από διαβουλεύσεις βδομάδων.

Επικεφαλής των επενδυτών θα είναι ο Λιβανέζος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της usb bank, Maurice Sehnaoui ο οποίος θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 40 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, κάτι που θα τον καταστήσει μεγαλομέτοχο. Την ίδια ώρα, στο σχήμα φαίνεται πως θα συμμετάσχουν κι άλλοι διεθνείς επενδυτές μέσω εξαγοράς μετοχών από την Τράπεζα Πειραιώς Ελλάδας το ποσοστό των οποίων όμως δεν θα ξεπερνά το 10%. Η μητρική εταιρεία θα διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξης του 17-18% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η συνολική επένδυση υπολογίζεται κοντά στα 50 εκατ. ευρώ. Όπως πληροφορείται η "Κ", στη συμφωνία αναμένεται να υπάρχει και ένας αστερίσκος.

Η Επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι έχει συνάψει συμφωνία με την Holding M. Sehnaoui SAL ("HMS"ή ο “Επενδυτής"), για την πώληση μετοχών της θυγατρικής της στην Κύπρο, Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου ΛΤΔ ("ΤΠΚ"), που σε συνδιασμό με ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΠΚ ύψους €40 εκατ., την οποία θα καλύψουν πλήρως η HMS και ένας αριθμός επενδυτών τους οποίους θα διασφαλίσει η HMS (η «Συναλλαγή»), θα οδηγήσουν σε μείωση του ποσοστού συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στην ΤΠΚ στο 17,6%. Η Συναλλαγή υπόκειται στις συνήθεις διαδικασίες εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένων κανονιστικών και άλλων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Κύπρο και την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ως αποτέλεσμα της Συναλλαγής, ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET-1 ratio) του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς θα βελτιωθεί κατά 15 περίπου μονάδες βάσης, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης CET-1 της ΤΠΚ αναμένεται να υπερβεί το 15%. Η πώληση της ΤΠΚ αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων του
Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Ομίλου Πειραιώς, όπως έχουν συμφωνηθεί με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ακολουθεί την επιτυχή πώληση της θυγατρικής του Ομίλου στην Αίγυπτο το 2015.

Η UBS Limited ενήργησε ως ο αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς στη Συναλλαγή. Η Norton Rose Fulbright ενήργησε ως ο διεθνής νομικός σύμβουλος και το νομικό γραφείο Άντη Τριανταφυλλίδη και Υιοί LLC ως τοπικός νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για την Συναλλαγή.

H Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου ΛΤΔ

Ιδρύθηκε το 2008 με Κεντρικά Γραφεία στη Λευκωσία και προσφέρει πλήρη σειρά προϊόντων και υπηρεσιών προς Κύπριους και Διεθνείς πελάτες Λιανικής Τραπεζικής, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Μεγάλων Επιχειρήσεων. Κατά την 31η Μαρτίου 2016, η ΤΠΚ είχε συνολικό ενεργητικό €1,1 δισ., δάνεια μετά από προβλέψεις €0,6 δισ., καταθέσεις πελατών €1,0 δισ. και συνολικά ίδια κεφάλαια €70 εκατ. Η ΤΠΚ δραστηριοποιείται μέσω δικτύου 19 καταστημάτων και μονάδων και απασχολεί περίπου 310 υπαλλήλους.

Ο Επενδυτής

Ο κος Maurice Sehnaoui είναι γνωστός Τραπεζίτης στον Λίβανο, την Ιορδανία και την Κύπρο. Ως Πρόεδρος, Chief Executive Officer και μέτοχος, έχει ηγηθεί πολλών τραπεζών με επιτυχία τα τελευταία 30 χρόνια, μεταξύ των οποίων, την BLC Bank και την Société Générale de Banque au Liban στο Λίβανο.

Σχόλια αναγνωστών

Γκρίνια Ακιντζί στη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα

«Το να κατακρατείς με τη βια τις περιουσιες του αλλου, αλλά περισσοτερο το πολιτισμο του, τη χωρα του, ...»
Λευκωσιατης  |  13:29

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X