ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Πλιάτσικο» στο ταμείο συντάξεων της Cyta

Από το 2009 χάθηκαν πάνω από 180 εκατ ευρώ σημειώνει στην έκθεση του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Θέματα με το ταμείο συντάξεων, το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου, θυγατρικές εταιρείες και τους χρόνιους χρεώστες  άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου σήμερα στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής συζητώντας την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για την ΑΤΗΚ (CYTA).

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας έκανε λόγο για πλιάτσικο στο ταμείο συντάξεων του Τηλεπικονωνιακού Οργανισμού που 11 υποθέσεις συνεπικούρησαν στο να χαθούν 180 εκατ. ευρώ. «Ο εσωτερικός έλεγχος έκανε τις εκθέσεις που ζητήσαμε να σταλούν και στην επιτροπή και έχουν σταλεί και στον Γενικό Εισαγγελέα. Αυτά τα χρήματα χάθηκαν κραυγαλέα με τρόπο απαράδεκτο από το 2009 – 2013 που τα ποινικά αδικήματα βγάζουν μάτι. Ευελπιστούμε ότι εισαγγελικές αρχές αν αδυνατούν να προχωρήσουν μόνες τους, να προσλάβουν ποινικούς ανακριτές», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου εξέφρασε την άποψη ότι γενικότερα τα ταμεία συντάξεων των ημικρατικών οργανισμών είναι «γάγγραινα», με περιστατικά να κάνουν επενδύσεις, να δίνουν δάνεια και στο τέλος τις ζημιές να επωμίζεται ο Κυπριακός λαός. Εν συνεχεία ο κ. Προκοπίου «πέταξε στο τραπέζι» το θέμα με το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου, που χρωστά για το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα στην Αρχή  11.28 εκατ. ευρώ. Επόμενο μελανό σημείο στην έκθεση είναι οι θυγατρικές εταιρείες της Αρχής, με συσσωρευμένες ζημιές της Cyta Hellas για 8 χρόνια 145 εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2015 χρωστούν στη Cyta 175 εκατομμύρια τα οποία πρέπει να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να τα μαζέψουν. Χαρακτηριστική περίπτωση συνεργάτη της Cyta, χρωστά από το 2012 πέραν του ενός εκατομμυρίου, που ενώ είχε εγγυητική 1.1 εκατ. δεν προχώρησε να εξαργυρώσει ο οργανισμός το όποιο ποσό.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου έκανε λόγο για πολλές παραθέσεις εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή με τις πιο σημαντικές από αυτές να αφορούν, όπως είπε, τη Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων, όπου η συνολική ζημιά υπολογίζεται στα €171,1 εκατομμύρια αλλά και την επενδυτική δραστηριότητα από το 2009 μέχρι και το 2013, αρχής γενομένης από την επένδυση της Δρομολαξιάς.

"Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να κρίνουμε εάν υπάρχει διαπλοκή στα θέματα αυτά, απλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει διαφάνεια και αναμένουμε απαντήσεις σε πολλά θέματα εκκρεμούν", κατέληξε η κ. Δημητρίου.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε δηλώσεις της ανέφερε ότι το παράδοξο με την κυβέρνηση είναι ότι από τη μια θέλει να πωλήσει ΑΤΗΚ και από την άλλη κάνει πλάτες όταν πρόκειται για χαλαρώσεις και συμβόλαια με τρίτους. Τόνισε ότι έχει 20 εκατ. ευρώ κέρδη στο 1ο μόλις τρίμηνο του 2016, ενώ δεν καταλαβαίνει την επιμονή για ιδιωτικοποίηση της. Υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ από το 2014 είχε καταγγείλει ότι οι υπηρεσιακοί με τις ευλογίες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη έδιναν σημαντικά και ευαίσθητα στοιχεία στην Deutsche Telecom μέσω θυγατρικής της εταιρείας, καταγγελία η οποία επιβεβαιώνεται, όπως είπε, από τον Γενικό Ελεγκτή.

Τέλος, ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως «η διαπλοκή, η διαφθορά και τα σκάνδαλα βρίθουν στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, και είναι αποτέλεσμα των κομματικών εγκάθετων στους ημικρατικούς οργανισμούς»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση