ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμα 2,93 δισ. ευρώ σε κατασκευαστές φορτηγών

Η κατηγορία είναι δημιουργία καρτέλ για τιμολογήσεις και μετακυλίσεις κόστους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι εταιρείες ΜΑΝ, Volvo/Renault, Daimler, Iveco, και DAF παραβίασαν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ. Αυτές οι κατασκευαστές φορτηγών συνωμοτούσαν για 14 χρόνια, σχετικά με την τιμολόγηση φορτηγών και τη μετακύλιση του κόστους της συμμόρφωσης με αυστηρότερους κανόνες εκπομπών στους καταναλωτές. Η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ ύψους 2,926 δισ. ευρώ.

Της ΜΑΝ δεν της επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή αποκάλυψε την ύπαρξη της σύμπραξης στην Επιτροπή. Όλες οι εταιρείες αναγνώρισαν τη συμμετοχή τους και συμφώνησαν να διευθετήσουν την υπόθεση.

Ο Επίτροπος για τον ανταγωνισμό, Margrethe Vestager, δήλωσε: «Έχουμε εγκαταστήσει ένα δείκτη, επιβάλλοντας πρόστιμα ρεκόρ για σοβαρές παραβάσεις. Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 30 εκατομμύρια οχήματα στους δρόμους της Ευρώπης, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου τα τρία τέταρτα στις χερσαίες μεταφορές εμπορευμάτων στην Ευρώπη και διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο για την ευρωπαϊκή οικονομία. Δεν είναι αποδεκτό ότι η ΜΑΝ, η Volvo/Renault, η Daimler, η Iveco και η DAF, που από κοινού αντιπροσωπεύουν περίπου 9  στα 10 μεσαίων και βαρέων φορτηγών που παράγονται στην Ευρώπη, ήταν μέρος μιας συμπράξεως, αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Για 14 χρόνια συνεννοούνταν για την τιμολόγηση και για μετακύλιση του κόστους για την επίτευξη των περιβαλλοντικών προτύπων στους πελάτες. Αυτό είναι επίσης ένα σαφές μήνυμα προς τις επιχειρήσεις ότι δεν γίνονται αποδεκτά τα καρτέλ".

Για την ιστορία η Volvo/Renault είσπραξε πρόστιμο 670,488 εκατ. ευρώ, η Daimler 1,009 δισ. ευρώ (που ήταν και το ψηλότερο), η Iveco 494,606 εκατ. ευρώ και η DAF 752,679 εκατ. ευρώ.

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση