ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο ΚΟΤ προσβλέπει σε γαμήλιο τουρισμό εκ Κίνας

Αναμένονται οι πρώτοι να καταφθάσουν για αυτό το σκοπό στην Κύπρο το 2017

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού έχει κάνει διαβήματα και κινήσεις στην Κίνα για να προσελκύσει γαμήλιο τουρισμό, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΚΟΤ, Άγγελου Λοΐζου. Εξάλλου, σε συνάρτηση με αυτά τα διαβήματα, υπάρχει και πάγιο αίτημα του ΚΟΤ προς το Τμήμα  Αρχαιοτήτων για να παραχωρούνται οι αρχαιολογικοί χώροι για διάφορες, ιδιωτικής χρήσης, εκδηλώσεις. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του προέδρου του ΚΟΤ, η αίτηση του ΚΟΤ έχει γίνει αποδεκτή ακόμα και σε υπουργικό επίπεδο, «νοουμένου, βεβαίως, ότι τηρούνται όλες οι διαδικασίες».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ο κ. Λοΐζου, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Κίνα, είχε μιλήσει με τον αντιπρόεδρο του φωτογραφικού συνδέσμου της Κίνας, με τον οποίο είχε μία «πολύ εποικοδομητική συζήτηση για προ-γαμήλιες φωτογραφήσεις (pre-wedding photography). Πρόκειται για ζευγάρια που πρόκειται να παντρευτούν, και είναι φυσιολογικά σεβαστής οικονομικής ευχέρειας, που αναζητούν προορισμούς για φωτογράφηση, μέσα στα πλαίσια του γάμου τους. Οι δύο πιο δημοφιλείς προορισμοί για αυτό τον σκοπό  είναι το Παρίσι και η Σαντορίνη. «Έχουμε συζητήσει για την περίπτωση της Κύπρου και έχουν καταλάβει ότι είμαστε μία από τις καλύτερες χώρες για φωτογράφηση λόγω του καιρού που έχουμε», τόνισε. Επίσης, προγραμματίζονται, ήδη, τα πρώτα ζευγάρια για τον Οκτώβριο του 2017, σε πειραματικό στάδιο. Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΚΟΤ, κατά πόσο προσβλέπουν σε εκμετάλλευση αρχαιολογικών χώρων για να υποστηριχτεί περαιτέρω αυτό το επιχείρημα, ο κ. Λοΐζου απάντησε: «Ναι, προς αυτόν τον δρόμο οδεύουμε».   

Υφυπουργείο Τουρισμού

Όσον αφορά σε θέματα αναγωγής του ΚΟΤ σε υφυπουργείο και ερωτηθείς κατά πόσο προηγείται στην ατζέντα του Οργανισμού, ο Άγγελος Λοΐζου δήλωσε ότι παρόλο που είναι σημαντικό θέμα, δεν αποτελεί προτεραιότητα του ΚΟΤ καθώς αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Προεδρίας που είναι και ο αρμόδιος φορέας για να επιλύσει το θέμα και να φέρει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. «Για εμάς προηγούνται θέματα όπως η ενδυνάμωση των τάσεων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΟΤ. Η Κύπρος έχει μπει πάλι στο προσκήνιο σαν ένας ασφαλής και ευχάριστος προορισμός για τους επισκέπτες, άρα, στόχος είναι να ενδυναμωθούν αυτές οι συνεργασίες που έχουν ήδη εδραιωθεί και προχωρούν, τόνισε. Ερωτηθείς αν υπάρχουν τουλάχιστον εξελίξεις όσον αφορά στο θέμα του υφυπουργείου, ο κ. Λοΐζου είπε ότι «είναι απλό το θέμα: κατ’ αρχήν δεν γνωρίζω αν έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, όμως έχει κυκλοφορήσει εδώ και μήνες τόσο στο προσωπικό του ΚΟΤ, όσο και στις συντεχνίες».

Πρόκειται για ένα υφυπουργείο που θα έχει αρμοδιότητες και εξουσίες οι οποίες θα βοηθούν την εφαρμογή τους και οριζόντια και θα λυθεί ένα διαχρονικό πρόβλημα που είχε ο οργανισμός – ήτοι την υλοποίηση των στρατηγικών του. Εξάλλου, το γεγονός ότι αναβαθμίζεται σε υφυπουργείο που θα υπόκειται απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα προσδώσει, αναμένεται, μία καινούργια δυναμική. Σαν υφυπουργείο, ουσιαστικά θα ενεργεί όπως ένα υπουργείο, με την διαφορά ότι δεν μπορεί από μόνο του να κάνει νομοσχέδια και προϋπολογισμούς. Για αυτό και θα υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως προβλέπεται τουλάχιστον από το προσχέδιο του νομοσχεδίου.    

Μεγαλύτερη πρόκληση το Brexit

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Κύπρο δεν είναι ούτε το πραξικόπημα, ούτε τα αεροπλάνα που καταρρίπτονται, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοΐζου. Η μεγαλύτερη πρόκλησή μας είναι το Brexit, σημείωσε. Παρόλο που οι κρατήσεις, ακόμα και για το 2017, συνεχίζουν καλώς, εκείνο το οποίο ανησυχεί τον ΚΟΤ είναι η αγοραστική δύναμη του τουρίστα, και το προφίλ του περιηγητή που δύναται να επηρεαστεί. Για αυτό το λόγο η Κύπρος πρέπει να προσπαθήσει να αλλάξει το είδος του τουρίστα που έρχεται από την Βρετανία. Ερωτηθείς κατά πόσο αυτό υπονοεί διαφοροποίηση του προϊόντος της Κύπρου, ή εξεύρεση νέας αγοράς, ο κ. Λοΐζου είπε ότι «το προϊόν της Κύπρου είναι λίγο, πολύ γνωστό. Απλούστατα, κάποιοι Βρετανοί που κάποτε επισκέπτονταν την Κύπρο δύο και τρεις φορές τον χρόνο, τώρα δεν το πράττουν». Άρα, στόχος του ΚΟΤ είναι να ξαναυπενθυμίσει αυτό το κοινό για το κυπριακό προϊόν και να το επαναπροσελκύσει. Ο πρόεδρος του ΚΟΤ θεωρεί ότι η μερίδα αυτή έχουν την Κύπρο στα υπόψη τους, και από τη στιγμή που «έχουμε επιβεβαιώσει στην διεθνή κοινότητα την ασφάλεια του προορισμού μας», φαίνεται ότι ξαναχτίζεται αυτή η επαφή. «Ευελπιστούμε ότι το 2017 και θα χάσουμε Άγγλους, αλλά θα κερδίσουμε συνάμα καθώς θα μετακινηθούμε σε μία άλλη τάξη τουρίστα», πρόσθεσε.

Πάντως, από στοιχεία προηγούμενων χρόνων, όπως το 1992 και το 2008 όταν και η στερλίνα είχε βιώσει δυνατή υποτίμηση της αξίας της, είχε παρατηρηθεί μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο. Αυτή η μείωση, όμως, δεν παρουσιάζεται άμεσα στις ροές τουριστών, καθώς οι συμφωνίες αυτές είναι ήδη σε ισχύ πριν και την αποτίμηση, όμως οι ταξιδιωτικοί πράκτορες «το νιώθουν άμεσα». Η πραγματική οικονομία το παρατηρεί πιο μεσοπρόθεσμα με κάποια, δηλαδή, καθυστέρηση.            

Το πραξικόπημα δεν θα βοηθήσει τον κυπριακό τουρισμό

Δεν αναμένεται να βοηθήσει, πάντως, τον τουρισμό το γεγονός ότι η Τουρκία έχει πλέον βιώσει το τέταρτο της πραξικόπημα. Όπως δήλωσε στην «Κ» ο κ. Λοΐζου, δεν συμφωνεί με την ιδέα ότι η αστάθεια και η βία στην Τουρκία θα βοηθήσει τον κυπριακό τουρισμό. Κατ’ αρχή, όπως προκύπτει από μετρήσεις του τουρισμού που επισκέπτεται την Κύπρο αυτήν την εποχή, τα γεγονότα της Τουρκίας δεν πρόκειται να αυξήσουν τις ροές, όπως είχαν βοηθήσει στο παρελθόν τα γεγονότα της Τυνησίας και Αιγύπτου. Το συμβάν με το αεροπλάνο που είχε καταρριφθεί στο Σαρμ ελ Σέιχ, βοήθησε τον χειμερινό τουρισμό της Κύπρου σε συνάρτηση με κάποιες συμφωνίες που είχε συνάψει ο ΚΟΤ, οι οποίες ήταν πολύ προσοδοφόρες για τους οργανωτές ταξιδιών για να φέρουν χειμερινό τουρισμό, κυρίως από Ρωσία. Τα γεγονότα στην Τυνησία, δε, βοήθησαν τις ροές από το  Ηνωμένο Βασίλειο.

Όμως, η Τουρκία, κατά τον πρόεδρο του ΚΟΤ, δεν είναι άμεσος ανταγωνιστής της Κύπρου – οι δύο χώρες προσελκύουν τουρίστες  διαφορετικού δημογραφικού χαρακτήρα. Αν ήταν μία αγορά για την οποία η Τουρκία «μας ανταγωνίζεται», σημείωσε ο κ. Λοΐζου, είναι αυτή της Γερμανίας. Η Κύπρος, όμως, προσελκύει μόνο 85-100 χιλιάδες περίπου τουρίστες από την εν λόγω χώρα, και η Γερμανία έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις στην Τουρκία. Άρα, ό,τι και να συμβαίνει στην Τουρκία, συνέχισε, η Γερμανία «θα θέλει διακαώς να στέλνει τουρίστες εκεί». Έτσι, οι Γερμανοί είναι πολύ δύσκολο να «προσελκυστούν» για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Άλλες χώρες για τις οποίες η Κύπρος μπορεί να προσεγγίσει και να κερδίσει, δεν επιλέγουν την Τουρκία ως τουριστικό προορισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση