ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυξήθηκαν οι τιμές διαμερισμάτων στα παράλια

Από την άλλη ετήσια μείωση σημείωσαν στις τιμές Λευκωσία και Αμμόχωστος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε στις τιμές διαμερισμάτων σε Λεμεσό και Πάφο. Συγκεκριμένα, οι τιμές των διαμερισμάτων στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου κατέγραψαν αύξηση (2,9%, 0,2% και 2,4%, αντίστοιχα). Αντίθετα οι τιμές
διαμερισμάτων στις επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου σημείωσαν ετήσια μείωση 4,1% και 2,6%, αντίστοιχα σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Όσον αφορά τις τιμές οικιών, όλες οι επαρχίες σημείωσαν τριμηνιαία μείωση. Συγκεκριμένα στην επαρχία Λευκωσίας σημειώθηκε τριμηνιαία μείωση της τάξης του 1,1%, στην Λεμεσό 1%, στη Λάρνακα 1,9%, στη Πάφο 1,8% και στην Αμμόχωστο 1,4%.

Με βάση το Δείκτη Τιμών Κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) οι τιμές κατοικιών, κατά μέσο όρο, μειώθηκαν οριακά (0,8%) το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Οι τιμές διαμερισμάτων κατέγραψαν τριμηνιαία αύξηση της τάξης του 0,6%, ενώ οι τιμές των οικιών τριμηνιαία
μείωση της τάξης του 1,3%.

Τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα οι τριμηνιαίες μεταβολές του Δείκτη Τιμών Κατοικιών καταγράφουν είτε οριακές μειώσεις είτε σταθεροποίηση, που σε συνάρτηση και με άλλα στοιχεία του τομέα καταδεικνύουν σταθεροποίηση των τιμών.

Σε ετήσια βάση οι τιμές κατοικιών συνέχισαν την πορεία επιβράδυνσής τους και
κατέγραψαν μείωση 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2016, τη μικρότερη από το τρίτο τρίμηνο του 2010.

Θετικές για τον τομέα των ακινήτων εξελίξεις και προοπτικές καταδεικνύουν άλλα σχετικά στοιχεία για τον τομέα των ακινήτων. Για παράδειγμα, η ζήτηση για ακίνητα, με βάση τα πωλητήρια έγγραφα του Κτηματολογίου, κατέγραψε σημαντική αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2016, ενώ καταγράφηκε αύξηση στην κατασκευαστική δραστηριότητα.

Οι δείκτες τιμών κατοικιών στην Κύπρο ετοιμάζονται από τη Μονάδα Παρακολούθησης Ακινήτων (ΜΟΠΑ) του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) σε συνεργασία με τις τράπεζες-μέλη του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Emporiki Bank, USB Bank, Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως, Societe Gererale, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank) και τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.
Οι δείκτες τιμών βασίζονται σε στοιχεία από εκτιμήσεις ακινήτων τα οποία χρονολογούνται από το πρώτο τρίμηνο του 2006. Οι εκτιμήσεις αυτές αποστέλλονται στη ΚΤΚ από τις συμβαλλόμενες τράπεζες, οι οποίες λαμβάνουν τη σχετική πληροφόρηση από γραφεία εκτιμητών ακινήτων για σκοπούς παραχώρησης δανείων. Τα στοιχεία είναι αντιπροσωπευτικά του συνόλου της αγοράς ακινήτων της Κύπρου, αφού καλύπτουν ολόκληρη την ελεύθερη επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας (επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Αμμοχώστου) και αναφέρονται σε όλους τους τύπους κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση