ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συναντήθηκαν εργαζόμενοι του Athens Ledra με τον Ευ. Παρασκευαΐδη

Στη Κύπρο η συνάντηση τους μετά από την αιφνίδια διακοπή λειτουργιάς του ξενοδοχείου

ΚΥΠΕ

Στην Κύπρο βρέθηκε αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των Εργαζομένων του ξενοδοχείου Athens Ledra «Η ενότητα» από την Αθήνα αλλά και μέλη του Σωματείου που βρίσκονται στην Κύπρο, μετά από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, για συνάντηση με μέλη της οικογένειας Παρασκευαϊδη, ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου που διέκοψε αιφνιδιαστικά τη λειτουργία του μετά από δεκαετίες την 1η Ιουνίου.


Η αντιπροσωπεία του Σωματείου συναντήθηκε την Τρίτη 26 Ιούλη 2016 με τον Ευθύβουλο Παρασκευαϊδη, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις προθέσεις του ίδιου να αναζητήσει νέο ιδιοκτήτη για το ξενοδοχείο Athens Ledra, ώστε να πληρωθούν από το τίμημα της πώλησης όσα οφείλονται στους εργαζόμενους. Πραγματοποίησε και δύο παρεμβάσεις σε εταιρείες που ανήκουν σε μέλη της οικογένειας Παρασκευαϊδη, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα συνεχιστούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπου η οικογένεια των ιδιοκτητών διατηρεί επιχειρήσεις, μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Το Σωματείο των εργαζομένων στο Athens Ledra, με την ανακοίνωσή του, ευχαριστεί την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία για τη φιλοξενία, την στήριξη και την αλληλεγγύη και ιδιαίτερα την Συντεχνία Υπαλλήλων Δημοσίων Κέντρων κα Ξενοδοχείων και για την διάθεση 1.000 ευρώ για τον αγώνα του Σωματείου καθώς και τα μέλη της οργάνωσης του ΚΚΕ στην Κύπρο για την συμπαράσταση.

Υπενθυμίζεται ότι το ξενοδοχείο, ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα της Αθήνας, και η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ΑΣΤΥ προχώρησαν σε αιφνιδιαστική αναστολή της λειτουργίας του την 1η Ιουνίου ενώ οι 150 εργαζόμενοι του βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας από τα τέλη Μαΐου ζητώντας να τους καταβληθούν οι δύο χρωστούμενοι μισθοί και το δώρο Πάσχα.  Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση, μάλιστα, είχε γίνει γνωστή ενώ το ξενοδοχείο δούλευε κανονικά και φιλοξενούσε, ήδη, αρκετούς τουρίστες αναμένοντας, με βάση τουλάχιστον τις κρατήσεις, τις επόμενες μέρες του Ιουνίου να αγγίξει πληρότητα ακόμη και μεγαλύτερη του 90%.

Το Athens Ledra κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Γεώργιο Παρασκευαΐδη. Ύστερα από τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 2007, ο έλεγχος του ξενοδοχείου περιήλθε στην οικογένεια Παρασκευαΐδη, ενώ το 2013 ολοκληρώθηκε η τριακονταετής διαχείριση της μονάδας από την αμερικανική αλυσίδα Ledra Marriott. Το 2014 μετονομάζεται σε Athens Ledra και συνεχίζει τη λειτουργία του, όμως, λίγο αργότερα υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, η οποία τελικά απεσύρθη. Στη συνέχεια το ξενοδοχείο οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό (επισπεύδουσα πιστώτρια η Alpha Bank), ο οποίος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Οι εργαζόμενοι, από τα τέλη Μαΐου, βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις ζητώντας εκτός από τα δεδουλευμένα τους, και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους εκφράζοντας ανοιχτά φόβους ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει επιλέξει να βγάλει σε πλειστηριασμό το ξενοδοχείο η πιστώτρια τράπεζα προκειμένου να εξοφληθεί το δάνειο που έχει χορηγηθεί και πιθανώς και τα χρέη προς το Δημόσιο και το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων, το ΙΚΑ, αφήνοντας στο αέρα τους εργαζόμενους.

Μετά από 1,5 μήνα επαφών με συνδικαλιστικούς και εργατικούς φορείς αλλά και με το υπουργείο,  ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Σωματείου των εργαζομένων του ξενοδοχείου αλλά και του Συνδικάτου Εργατοΰπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής,  στις 22 Ιουλίου, ότι υπογράφτηκε απόφαση για την καταβολή βοηθήματος των 1.000 ευρώ στο σύνολο των εργαζομένων. Το επίδομα αναμενόταν να πληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα, ενώ το ποσό που δεσμεύτηκε από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται στις 231.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων που είχαν στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού Γεράσιμο Ζαχαράτο αλλά και τον Υπουργό Εργασίας, αποφασίστηκε και η μετάβαση στην Κύπρο για απευθείας συνάντηση με την οικογένεια των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου. Έχουν οριστεί, επίσης, ήδη, τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας με πλήρη δικαιώματα των εργαζομένων, η συνέχιση της λειτουργίας του ξενοδοχείου, η καταβολή των δεδουλευμένων τους καθώς επίσης και το ζήτημα καταβολής του επιδόματος επίσχεσης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση