ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελληνοτουρκική συμμαχία για τη διεκδίκηση του Hilton Athens

Η συνεργασία προέκυψε μέσω της διαδικασίας πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Hilton

Kathimerini.gr

Eιδικότερα, ο όμιλος ΤΕΜΕΣ και ο τουρκικός όμιλος Dogus, που στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας για τη πώληση του Hilton είχαν εκδηλώσει μεμονωμένα το ενδιαφέρον τους, αποφάσισαν να καταθέσουν κοινή προσφορά για τη διεκδίκηση του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Αθήνας. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πώληση της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτριας του Hilton, βασικός μέτοχος της οποίας με ποσοστό 97,3% είναι η Alpha Bank.

Ο όμιλος ΤΕΜΕΣ υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια τουριστικής αξιοποίησης ακινήτων στην Ευρώπη την Costa Navarino στη Μεσσηνία. Η τελική ανάπτυξη θα περιλαμβάνει πέντε ζώνες τουριστικών θέρετρων με πολυτελή ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις τουλάχιστον τεσσάρων γηπέδων γκολφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική επένδυση για την πλήρη ανάπτυξη του συγκροτήματος θα φθάσει σε 1,2 δισ. ευρώ. Eως σήμερα έχει επενδυθεί το ποσό των 580 εκατ. ευρώ. Οι άμεσες νέες επενδύσεις της εταιρείας θα ξεπεράσουν τα 240 εκατ. ευρώ. Στην Costa Navarino λειτουργούν, μεταξύ άλλων, 2 ξενοδοχεία και 2 γήπεδα γκολφ, ενώ στα άμεσα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται η κατασκευή 2 ξενοδοχείων και 2 γκολφ. Στο τουριστικό συγκρότημα εργάζονται 1.200 άτομα, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη ο αριθμός των υπαλλήλων του θα φθάσουν τις 3.000. Σημειώνεται ότι η Costa Navarino αποτέλεσε όραμα του ιδρυτή της καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Από το 2014 συμμετοχή στον όμιλο εταιρειών Costa Navarino έχει και ο όμιλος Οlayan ως τέταρτος ισότιμος μέτοχος με κάθε έναν από τους τρεις μετόχους της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος βρίσκεται στο τιμόνι των εταιρειών που απαρτίζουν τον όμιλο της Costa Navarino. Ο όμιλος Οlayan έχει επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα πάνω από 30 χρόνια συμμετέχοντας στρατηγικά σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο όμιλος Dogus, ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας, δραστηριοποιείται σε 30 χώρες με περισσότερες από 290 επιχειρήσεις και πάνω από 50.000 εργαζομένους. Μεταξύ άλλων, αναπτύσσει δραστηριότητα στον χώρο του τουρισμού, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών, της ενέργειας και της ψυχαγωγίας. Στην περυσινή οικονομική χρήση το ενοποιημένο σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων έφθασε τα 10,1 δισ. δολ. τα ενοποιημένα έσοδα τα 5 δισ. δολ. και τα λειτουργικά κέρδη τα 147 εκατ. δολ. Στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δραστηριότητά του από τον τομέα των μαρίνων και συνεχίζει στον χώρο των ξενοδοχείων. Ειδικότερα, συμμετέχει στη μαρίνα του Φλοίσβου μέσω της D-Marine με ποσοστό 32,2%. Oι άλλοι μέτοχοι στη μαρίνα είναι η Lamda Development με 32,2%, το ελληνικό Δημόσιο με 22,8% και η Zerlan με 12,8%. Επίσης, κατέχει ποσοστό 90% στην εταιρεία KG Med Marinas, η οποία ελέγχει τις μαρίνες Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας και το 75% της Μαρίνας Ζέας (το υπόλοιπο ανήκει στο ελληνικό δημόσιο). Το 10% της KG Med Marinas ανήκει στο όμιλο Κυριακούλη. Επίσης, η D-Marinas έχει μειοψηφική συμμετοχή στην Jermyn Street Real Estate Fund IV, η οποία το φθινόπωρο αναμένεται να αποκτήσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης έναντι 400 εκατ. ευρώ, καθώς επίκειται η ολοκλήρωση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ. H D-Marine, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του τουρκικού ομίλου στην Ευρώπη, αναπτύσσει επίσης δραστηριότητα στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Μισθοί και θέσεις εργασίας

To 89% των εργαζομένων στην Costa Navarino δήλωσε ασφαλές στην εταιρεία όπου εργάζεται, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε στο παγκόσμιο δίκτυό του ο ξενοδοχειακός όμιλος της Starwood σε δείγμα 1.100 ξενοδοχειακών μονάδων. O ελάχιστος μισθός στην Costa Navarino για το 2015 ήταν 735 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός έφθασε τα 1.120 ευρώ. Τον ελάχιστο μισθό λαμβάνει το 11,7% των υπαλλήλων. Ποσοστό 25% λαμβάνει το ποσό των 962 ευρώ, ποσοστό 12% το ποσό των 1.320 ευρώ και ποσοστό 11% το ποσό των 2.500 ευρώ. Το σύνολο της μισθοδοσίας σε ετήσια βάση κυμαίνεται γύρω στα 20 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, αποτελεί τη μόνη επιχείρηση τουρισμού που έχει βραβευθεί στον θεσμό «Best Workplaces in Greece 2013». Εχει υπολογισθεί ότι στην περιοχή πέριξ της Costa Navarino δημιουργούνται 0,8 θέσεις εργασίας για κάθε νέα θέση εργασίας στο τουριστικό συγκρότημα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση