ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Φάρμακο» οι συλλογικές συμβάσεις στην ξενοδοχοβιομηχανία

Τα προσωπικά συμβόλαια καταδεικνύουν οι Συντεχνίες ως υπεύθυνα για πρακτικές εκμετάλλευσης

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τα προσωπικά συμβόλαια είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για τις πρακτικές εκμετάλλευσης εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, με αποτέλεσμα υπεράριθμων ωρών εργασίας σε σύγκριση με αυτές που προβλέπονται και μισθούς οι οποίοι είναι κατώτατοι του βασικού. Ως θεραπεία του φαινομένου αυτού, οι Συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ καταδεικνύουν στην «Κ» τις συλλογικές συμβάσεις και παράλληλα καταλογίζουν ευθύνες στο Υπουργείο Εργασίας για όποιες κακές συμπεριφορές από εργοδοτικής πλευράς. Όπως υποστηρίζουν άλλωστε, οι συλλογικές συμβάσεις είναι ο μόνος τρόπος διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, σε μια τουριστική περίοδο που υπάρχει έξαρση εκμετάλλευσης.

Η νομοθεσία περί ενημέρωσης των εργοδοτουμένων προνοεί τρεις τρόπους ενημέρωσης όσον αφορά στις προσλήψεις των εργαζομένων. Πρώτη επιλογή είναι να δοθεί επιστολή με όλα τα στοιχεία της εταιρείας που να ενημερώνει το προσωπικό ότι οι όροι εργοδότησης είναι όπως προνοείται στην συλλογική σύμβαση. Η δεύτερη προνοεί τη γραπτή σύμβαση εργασίας που είναι παρόμοιας μορφής και αποτελέσματος με την πρώτη. Η τρίτη είναι η σύναψη προσωπικού συμβολαίου μεταξύ εργοδότη και υπαλλήλου. Στον τρίτο τρόπο λοιπόν, έγκειται και η βάση των φαινομένων εκμετάλλευσης που καταγγέλλονται από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Έχουν γίνει πολλές φορές καταγγελίες για καταπάτηση δικαιωμάτων των υπαλλήλων που δουλεύουν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ανέφερε στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας των Ξενοδοχουπαλλήλων ΣΕΚ Μίλτος Μιλτιάδους, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται λόγω τουριστικής περιόδου. Από εκεί και πέρα, ο κ. Μιλτιάδους είπε πως προσπαθούν είτε απευθείας να λύσουν τις όποιες αδικίες δημιουργούνται, ή κάτω υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας ή στην ύστατη περίπτωση και με καταγγελίες εάν αντιληφθούν ότι υπάρχουν παραβιάσεις των κανονισμών. Παρόλα αυτά είπε πως είναι μια μεγάλη μερίδα της οικονομίας οι ξενοδόχοι και δεν είναι εύκολο να γίνονται προσωπικές συναντήσεις με όλους για να εξαλειφθούν άσχημα φαινόμενα. «Γίνονται ύστατες προσπάθειες όμως», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι ενώ παρατηρούνται παραβιάσεις σε ένα μεγάλο ποσοστό που προχωρούν οι ξενοδόχοι στις συλλογικές συμβάσεις, υπάρχουν ξενοδόχοι οι οποίοι έχουν σεβαστεί τη σύμβαση εφαρμόζοντας τους κανονισμούς.

Έχει ευθύνη το Υπ.Εργασίας

Ο Γ.Γ. των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται παρατυπίες και καταπατήσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων με την μαζική ανεργία, που κορυφώνεται στις τουριστικές περιόδους. Υπογράμμισε πως εν μέσω των καταγγελιών για καταπάτηση, με τη σειρά τους καταγγέλλουν την στάση του Υπουργείου Εργασίας έναντι των προβλημάτων, κρίνοντας την ως λανθασμένη και πως ουσιαστικά δεν προστατεύει το εργασιακό σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συνομολόγησης συμβάσεως.

Ο κ. Γεωργιάδης δικαιολογώντας τη θέση του στην «Κ», επέρριψε ευθύνες στο Υπουργείο λέγοντας πως αφήνει ανοιχτό το δικαίωμα των εργοδοτών να συνάπτουν προσωπικά συμβόλαια στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ακόμα και υποδεέστερα από αυτά των συλλογικών συμβάσεων. «Αυτή η θέση ουσιαστικά καθιστά παρότρυνση στην εργοδοτική πλευρά για να παραβιάζει τις συλλογικές συμβάσεις και σίγουρα η στάση του Υπουργείου έχει συνεπικουρήσει στο γεγονός», τόνισε.

Ο γ.γ. των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ θύμισε τη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία είχε αφήσει την εντύπωση πως κατανόησε τα προβλήματα και θα δίδονταν νέες οδηγίες στους λειτουργούς των εργασιακών σχέσεων για να διαφοροποιηθούν τα πράγματα προς το καλύτερο. Ειδικότερα, θα προνοούσε να μην υπάρχει συγχώνευση των ωφελημάτων των υπαλλήλων μέσα σε ένα μισθό και σε ένα γενικότερο σύνολο. Το προκείμενο συμπλήρωσε, είναι πρακτική που κάνουν οι εργοδότες του ξενοδοχειακού τομέα σε ζητήματα που αφορούν και στη νομοθεσία όπως πενθήμερη εργασία, αργίες και άλλα δικαιώματα που καταπατώνται συστηματικά.

Τέλος υπογράμμισε ότι οι νέες οδηγίες δεν έχουν δοθεί ακόμα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση