ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλλαγή πλεύσης στο Facebook από Procter & Gamble

Αποφάσισε να περιορίσει τις στοχευμένες διαφημίσεις προϊόντων της στο Facebook

Kathimerini.gr

Η αμερικανική πολυεθνική Procter & Gamble αποφάσισε να περιορίσει τις στοχευμένες διαφημίσεις προϊόντων της στο Facebook, διότι ανακάλυψε ότι αυτή η στρατηγική διαφήμισης δεν αποδίδει τόσο όσο πίστευαν τα στελέχη της, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal. Δεδομένου ότι η P&G είναι η εταιρεία που δαπανά το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό στον κόσμο για διαφήμιση, η αλλαγή στρατηγικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στον κόσμο της διαφήμισης τα επόμενα χρόνια.

Η διαπίστωση ότι η στοχευμένη διαφήμιση, δηλαδή αυτή που απευθύνεται σε ειδική και αναγκαστικά πιο περιορισμένη κατηγορία καταναλωτών, έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα ενδεχομένως να αποδειχθεί πρόβλημα για το Facebook, το οποίο έχει δαπανήσει χρόνια και χρήμα ώστε να αναπτύξει την ικανότητα να στοχεύει καταναλωτές με βάση δημογραφικά χαρακτηριστικά, αγοραστικές συνήθειες και σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους.

Αρχικά, η P&G είχε σπεύσει να εκμεταλλευθεί τη νέα στρατηγική διαφήμισης ώστε να επιτύχει καλύτερες πωλήσεις για τα δεκάδες προϊόντα που προσφέρει. Ο Μαρκ Πρίτσαρντ, επικεφαλής διαφήμισης της P&G, λέει στην WSJ ότι η εταιρεία υπερέβαλε με τη στοχευμένη διαφήμιση. «Στοχεύσαμε υπερβολικά πολύ και περιορίσαμε υπερβολικά πολύ το κοινό στο οποίο απευθυνόμασταν.

Τώρα εξετάζουμε ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη προβολή αλλά και την αναγκαία ακρίβεια» προσθέτει. Ο κ. Πρίτσαρντ λέει ότι η εταιρεία δεν μειώνει τη διαφημιστική της δαπάνη στο Facebook και ότι θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί στοχευμένη διαφήμιση όπου υπάρχει λόγος να το κάνει, όπως, για παράδειγμα, να διαφημίζει πάνες σε μέλλουσες μητέρες. Η P&G έχει αυξήσει τη διαφημιστική της δαπάνη τόσο στα ψηφιακά μέσα όσο και στα παραδοσιακά, λέει ο κ. Πρίτσαρντ.

Η αλλαγή πορείας από την P&G φέρνει στο φως τα όρια της στοχευμένης διαφήμισης για μεγάλες εταιρείες. Αυτό το είδος διαφήμισης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τα διαφημιστικά έσοδα του Facebook. Τα στελέχη του κοινωνικού δικτύου είναι σήμερα σε θέση να απαιτούν υψηλότερες τιμές για στοχευμένες διαφημίσεις.

Για την ακρίβεια, όσο πιο στοχευμένη είναι η διαφήμιση, τόσο υψηλότερα τιμολογείται. Ολα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν με αφορμή την P&G. Στη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ορισμένοι διαφημιζόμενοι, ιδίως εταιρείες που πουλάνε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, ανακάλυψαν ότι πρέπει να απευθυνθούν «σε πολύ πιο ευρύ κοινό» με τις διαφημίσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, λέει στην WSJ ο Τζέιμς Ντάγκλας, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Society, η οποία πουλάει διαφημίσεις σε κοινωνικά δίκτυα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση