ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα χέρια του ΔΣ το μέλλον της cyta Hellas

αραμένει η διαφωνία του Υπουργού Οικονομικών με τις συντεχνίες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα δάχτυλα επί τον τύπον των ήλων θα θέσει λίαν συντόμως το νέο διοικητικό συμβούλιο της cyta για την θυγατρική του οργανισμού στην Ελλάδα. Η ηγεσία του ημικρατικού οργανισμού, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», θα θέσει επί τάπητος όλα τα δεδομένα που υπάρχουν με την cyta Hellas προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας στην Ελλάδα. Το θέμα cyta Hellas, όπως πληροφορείται εγκύρως η «Κ», απασχόλησε την συνάντηση που είχαν χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με τις συντεχνίες του οργανισμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΥΠΟΙΚ έχει ζητήσει από το διοικητικό συμβούλιο να εξετάσει το όλο θέμα το οποίο κρίνεται επείγον και να καταλήξει σε τελικές αποφάσεις.

Όπως είπε στους συντεχνιακούς ο Χάρης Γεωργιάδης το τι μέλει γενέσθαι με την θυγατρική στην Ελλάδα θα αποφασισθεί από την διοίκηση της μητρικής εταιρείας στην Λευκωσίας, απόφαση η οποία θα γίνει αποδεκτή από τον ίδιο. Στις οδηγίες που έχουν δοθεί στη νέα διοίκηση κατά την συνάντηση που είχε μαζί τους είναι να καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν. Ο ίδιος, όπως τόνισε στους συντεχνιακούς, είναι ανοιχτός σε ενδεχόμενη πώληση της εταιρείας, συμμετοχή σε νέο σχήμα υπό μορφή συνεργασίας ή στην παρουσία στο μετοχολόγιο μιας νέας εταιρείας.

Όποια και αν είναι η τελική επιλογή της νέας διοίκησης, έλεγε στην «Κ» πηγή μέσα από τον ημικρατικό οργανισμό, η cyta Hellas θα γυρίσει σελίδα τερματίζοντας έτσι την ελλειμματική πορεία στα οικονομικά της από τότε που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην ελλαδική τηλεπικοινωνιακή αγορά. Η ίδια πηγή μας τόνισε εμφαντικά ότι δεν πρόκειται να συνεχισθεί η πρακτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα η μητρική εταιρεία να καλύπτει κάθε χρόνο τις οικονομικές τρύπες της θυγατρικής.

Μερική αποκρατικοποίηση

Η συνάντηση του Χάρη Γεωργιάδη με τους πέντε συντεχνιακούς κατέδειξε ότι το χάσμα που χωρίζει συντεχνίες και κυβέρνηση για τη θεσμική μορφή της cyta παραμένει αμετάβλητο. Παρά τα νομοθετικά εμπόδια που παρενέβαλε η προηγούμενη Βουλή στο κεφάλαιο αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την cyta, ετοιμάζεται να κάνει νέα προσπάθεια για να περάσει από την Βουλή την δημιουργία της νέα cyta. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ενημέρωση της οποίας έτυχαν οι συντεχνίες από τον Υπουργό Οικονομικών. Ο Χάρης Γεωργιάδης τους ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο θα προωθηθεί στην ολομέλεια σχετικό νομοσχέδιο.

Η μόνη διαφορά σε σχέση με τα όσα προωθούσε το Υπουργείο Οικονομικών πριν από την λήξη του μνημονίου είναι ότι τώρα γίνεται λόγος για μερική αποκρατικοποίηση του ημικρατικού οργανισμού και για μια νέα εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, κάτι που ωστόσο συνεχίζει να μην ικανοποιεί τις συντεχνίες οι οποίες επιμένουν ότι ο χαρακτήρας του οργανισμού θα πρέπει να μείνει δημόσιος. Παρά τις διαφωνίες που καταγράφηκαν, οι συντεχνίες ζήτησαν από τον Υπουργό να δοθεί χρόνος μέχρι τέλος του 2016 προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διάλογος με την ηγεσία της cyta για εκσυγχρονισμό της.

Παράλληλα, οι συντεχνίες προετοιμάζονται να αποκρούσουν και τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης ρίχνοντας το βάρος προς την πλευρά των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί και οι επαφές με τα κόμματα που στόχο έχουν την συγκρότηση μιας ικανής πλειοψηφίας, η οποία θα σταθεί εμπόδιο στα κυβερνητικά σχέδια. Στο χώρο των συντεχνιών θεωρούν ότι η κρίσιμη περίοδος είναι μέχρι τέλος του χρόνου. Από τον ερχόμενο Γενάρη και μετά εκτιμάται ότι το θέμα της cyta θα μπει και πάλι στον πάγο ειδικά αν οι διεργασίες στο Κυπριακό δεν αποτρέψουν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις Προεδρικές του 2018.

Η καυτή ατζέντα

Εκτός από την cyta Hellas ψηλά στην ατζέντα της νέας ηγεσία με οδηγίες του Χάρη Γεωργιάδη είναι η προκήρυξη της θέσης Διευθύνοντος Συμβούλου και 36 θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού για τις ανάγκες των καταστημάτων λιανικής πώλησης. Και για αυτά τα δυο ζητήματα ο Υπουργός Οικονομικών αναμένει τις εισηγήσεις του διοικητικού συμβουλίου. Σε επίπεδο εσωτερικών διαβουλεύσεων για εκσυγχρονισμό του οργανισμού συντεχνίες και ηγεσία έχουν συζητήσει τα 16 από τα 34 κεφάλαια δράσης. Συμφωνία έχει επέλθει στα επτά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος στα άλλα εννέα. Τα κυριότερα κλειστά κεφάλαια δράσης αφορούν:

-Μελέτη και βιωσιμότητα θυγατρικών εταιρειών με προτεραιότητα στην cyta Hellas.
-Σύναψη στρατηγικών συμφωνιών στα πρότυπα με την βρετανική Vodafone.
-Απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών. Εκσυγχρονισμός εξουσιών και απλοποίηση λήψης αποφάσεων.

Στα υπό συζήτηση κεφάλαια δράσης τα πιο βασικά αφορούν το προσωπικό και την αύξηση της απόδοσή του. Οι συντεχνίες, στο υπόμνημα που έχουν καταθέσει, υποστηρίζουν την βελτίωση και αξιοποίηση του προσωπικού της cyta. Να γίνει αξιοποίηση των δυνατοτήτων και εκεί όπου υπάρχουν αδυναμίες να εξαλειφθούν με επιμόρφωση. Επίσης, σημαντικό κρίνεται και το κεφάλαιο δράσης για την διαχείριση της μειωμένης απόδοσης του προσωπικού. Ζητούμενο η διενέργεια ελέγχου με στόχο την βελτίωση των εργασιακών αποδόσεων. Σε συνάρτηση με το συγκεκριμένο, στο τραπέζι έχει τεθεί και ζήτημα εστιασμένης αποχώρησης προσωπικού με μειωμένες αποδόσεις. Ουσιώδες ζήτημα για τις συντεχνίες και τα ευρήματα ελέγχων που πραγματοποιούνται από πλευράς Γενικού Ελεγκτή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση