ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κομισιόν και Ουάσιγκτον «μάχονται» για την Apple

H Ουάσιγκτον είχε κατηγορήσει την Κομισιόν ότι εξελίσσεται σε «υπερεθνική αρχή»

Kathimerini.gr

Αντικρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα βέλη που δέχθηκε από την Ουάσιγκτον περί μεροληπτικής συμπεριφοράς της κατά των αμερικανικών επιχειρήσεων και περί παραβίασης των διεθνών συμφωνιών για τη φορολογία. «Η νομοθεσία της Ε.Ε. ισχύει αδιακρίτως και οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται ομοίως για όσες επιχειρήσεις λειτουργούν στην Ευρώπη», τόνισε χθες η Κομισιόν, αντιδρώντας σε όσα της προσάπτει η Ουάσιγκτον για τις έρευνές της σχετικά με τους μη καταβληθέντες φόρους της Apple για τις δραστηριότητές της στην Ε.Ε. Προκειμένου να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό της ότι δεν λειτουργεί μεροληπτικά κατά των αμερικανικών επιχειρήσεων, επικαλέστηκε τις πρώτες σχετικές αποφάσεις που έλαβε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και αφορούσαν η πρώτη μια ευρωπαϊκή εταιρεία, τη Fiat, και η δεύτερη μια αμερικανική.

Την Τετάρτη η Ουάσιγκτον είχε κατηγορήσει την Κομισιόν ότι εξελίσσεται σε «υπερεθνική αρχή» και πως οι έρευνές της για φοροαποφυγή από πλευράς αμερικανικών εταιρειών «δημιουργούν ατυχές προηγούμενο στην παγκόσμια φορολογική πολιτική». Οι επικρίσεις διατυπώνονταν σε Λευκή Βίβλο που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και στην οποία κατηγορούσε την Κομισιόν ότι παραβιάζει τους κανόνες του ΟΟΣΑ για τη φορολογία θυγατρικών μιας εταιρείας. Συνοδεύονταν, άλλωστε, από απειλές του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών πως θα προβεί σε αντίποινα, για την ακρίβεια «θα εξετάσει πιθανές αντιδράσεις», αν οι Βρυξέλλες εμμείνουν στο σχέδιό τους να απαιτήσουν 16,8 δισ. ευρώ από την Apple. Το θέμα αφορά τους φόρους που εκτιμά η Κομισιόν ότι έχει αποφύγει να καταβάλει ο κολοσσός του λογισμικού και των υπολογιστών μέσω ειδικών ευνοϊκών συμφωνιών φορολόγησής της που έχει συνάψει με την Ιρλανδία, όπου έχει μεταφέρει την έδρα της.

Δεν είναι πρώτη φορά που οι αμερικανικές αρχές επικρίνουν τις έρευνες των ευρωπαϊκών αρχών σε θέματα φοροαποφυγής. Τον Φεβρουάριο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και του ζητούσε να επανεξετάσει την προσέγγιση της Ε.Ε. επί των θεμάτων αυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση