ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

1.1 εκατ. κέρδη στο πρώτο εξάμηνο για την Ελληνική

Προχώρησε με αναδιαρθρώσεις δανείων ύψους 334 εκατομμυρίων ευρώ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Ελληνική Τράπεζα ολοκλήρωσε το πρώτο εξάμηνο του 2016 με θετικό πρόσημο και οριακή κερδοφορία €1,1 εκατομμύρια. Η Τράπεζα συνέχισε να στηρίζει έμπρακτα την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας χορηγώντας €152 εκατομμύρια νέα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Επίσης στο πρώτο εξάμηνο η Ελληνική Τράπεζα παρέμεινε συγκεντρωμένη στην προσπάθεια μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), και προχώρησε με αναδιαρθρώσεις δανείων ύψους €334 εκατομμυρίων.

Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) Η Διοίκηση της Τράπεζας είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην διαχείριση και μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων. Για τρίτο συνεχές τρίμηνο τα επίπεδα των Μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων έχουν πτωτική πορεία. Κατά την 30η Ιουνίου 2016 και σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι ΜΕΧ μειώθηκαν κατά 2% ενώ σημειώνεται μείωση 4% σε σύγκριση με το 2015. Ο δείκτης των Μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ανέρχεται στο 57,7% ενώ ο δείκτης κάλυψης χορηγήσεων βρίσκεται στο 50,2% κοντά στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Επιτοκιακό Περιθώριο αυξάνεται στο 2,1%

Παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, το επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε στο 2,1%. Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα των ανατιμολογήσεων των καταθέσεων και της εισροής εισοδημάτων από νέα δάνεια.

 Δυνατή Κεφαλαιακή Βάση

Οι κεφαλαιακοί δείκτες του Ομίλου διατηρούνται σταθερά ψηλότερα από τις ελάχιστες απαιτήσεις των Εποπτικών αρχών. Κατά την 30η Ιουνίου 2016, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET 1) βρισκόταν στο 13,92% ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε θέσει στο 11,75% τον ελάχιστο Δείκτη CET 1 για την Ελληνική Τράπεζα. Επιπλέον, το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2016 ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 17,15% και ο Δείκτης Κεφαλαίου της Κατηγορίας 1 στο 16,90%.

Ισχυρή Ρευστότητα

Κατά το πρώτο 6μηνο, ο Όμιλος διατήρησε ισχυρή ρευστότητα. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ήταν στο 50,5%. Την 30η Ιουνίου 2016 οι συνολικές καταθέσεις έφτασαν τα €6,1 δισ ενώ οι μεικτές χορηγήσεις τα €4,3 δισ. Έξοδα Τα συνολικά έξοδα για το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουν μειωθεί κατά 6% σε σχέση με τους πρώτους 6 μήνες του 2015. Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου διαμορφώθηκε στο 55,2% σε σύγκριση με το 64,7% για την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κύριοι Στόχοι για το Υπόλοιπο της Χρονιάς Οι βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης, για το υπόλοιπο της χρονιάς, παραμένουν η διαχείριση του ακόμα υψηλού ποσοστού των ΜΕΧ και η ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας.

Έξοδα

Τα συνολικά έξοδα για το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουν μειωθεί κατά 6% σε σχέση με τους πρώτους 6 μήνες του 2015. Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου διαμορφώθηκε στο 55,2% σε σύγκριση με το 64,7% για την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X