ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κέρδη 55,3 εκατ. για τον Συνεργατισμό

Το αντίστοιχο εξάμηνο του έτους 2015 είχε καταγράψει 46,7 εκατ.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κέρδη 55 εκατ. κατέγραψε η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Πέρυσι τα κέρδη του είχαν ανέλθει στα 46.7 εκατ. Η κερδοφορία στηρίζεται σε οργανική κερδοφορία από εργασίες οι οποίες στην υπό εξέταση περίοδο ανέρχονται στα 84.7 εκατ.

Περιλαμβανομένων των κερδών β΄ τριμήνου ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας συνεχίζει την ανοδική του πορεία φτάνοντας στις 30 Ιουνίου 2016 στο 16,38%. Υπενθυμίζουμε ότι η ελάχιστη κεφαλαιουχική απαίτηση με βάση τις εποπτικές απαιτήσεις βρίσκεται στο 12,25% γεγονός που δημιουργεί σημαντικό κεφαλαιακό μαξιλάρι για την απορρόφηση μελλοντικών απρόβλεπτων εξελίξεων.

Σε σχέση με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, η μεγάλη προσπάθεια που έχει αναληφθεί συνεχίζεται με ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, για το α’ εξάμηνο του 2016 οι ρυθμίσεις ανήλθαν στα €668 εκ. τα οποία όμως θα συνεχίσουν να εμφανίζονται ως μη εξυπηρετούμενα λόγω του κριτηρίου των 12 μηνών για να αποχαρακτηρισθούν που θέτει η ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή.

Ως εκ τούτου ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων στις 30 Ιουνίου 2016 παρουσιάζει οριακή βελτίωση στο 59,25% σε σχέση με 59,35% στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Οι ρυθμίσεις του α’ εξαμήνου σε συνδυασμό με το ποσοστό ίασης το οποίο παραμένει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, αποτυπώνονται πλήρως στον δείκτη δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ο οποίος ανέρχεται στο 48,20% σε σχέση με 50,95% στο τέλος του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, ο δείκτης κάλυψης αυτών των δανείων με προβλέψεις διατηρείται στο 54% επιτρέποντας ευελιξία στη συνέχιση της προσπάθειας.

Ο Συνεργατισμός παρουσιάζει υψηλή ρευστότητα, με τον αντίστοιχο δείκτη να ανέρχεται στο 32%, δεικνύοντας τη μεγάλη εμπιστοσύνη με την οποία τον περιβάλλει το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας, η οποία τον καθιστά την πρώτη επιλογή των κατοίκων εσωτερικού για καταθέσεις. Η συγκεκριμένη επίδοση, χωρίς καμία εξάρτηση από τον ELA ή άλλες πράξεις χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, δημιουργεί συνθήκες στήριξης της κυπριακής επιχειρηματικότητας και πιστωτικής δραστηριότητας στη μεγάλη προσπάθεια που αναλαμβάνεται για επιστροφή της οικονομίας σε σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση